fbpx
Domov Zdravilne rastline Bršljanasta grenkuljica: Ugodno deluje na prebavila in čisti kri

Bršljanasta grenkuljica: Ugodno deluje na prebavila in čisti kri

Bršljanasta grenkuljica (lat. Glechoma hederacea L.) je do 35 centimetrov visoka trajnica in sorodnica žajblja, saj sodi v družino usnjatic. Listi so na zgornji strani sijoči in temnejše zelene barve. Srčasti listi z narezanim robom imajo daljše peclje na plazečem se steblu. Cvetovi so modro vijoličaste barve. Bršljanasta grenkuljica cveti od aprila pa vse do junija. Najdemo jo v grmiščih, na travnikih, ob potokih, pašnikih in poteh, kjer ima dovolj vlage. Ima prijeten vonj. Včasih so jo vojaki uporabljali namesto peteršilja, zato ji pravimo tudi soldaški peteršilj.

Bršljanasta grenkuljica ali soldaški peteršilj

Spomladi jo lahko posadimo tudi na domačem vrtu. Cvetove naberemo, čim se odprejo, vse nadzemne dele rastline režemo v času cvetenja. Dele rastline posušimo v senci ali suhem prostoru s stalno temperaturo. Po sušenju mora obdržati temno zeleno barvo listov, ki imajo grenak in aromatičen okus.

Zdravilne sestavine in njihova uporaba

Bršljanasta grenkuljica vsebuje veliko učinkovin, kot so tanin, grenčine, ocetna, vinska, maščobna kislina, eterična olja, holin, kalij, vitamina C in A … Zelo dobro deluje na ledvice, mehur, čiščenje krvi, pri boleznih jeter, žolča, vranice, spodbuja limfo, blaži revmatske in želodčne bolečine. Spodbuja izločanje urina, uporablja pa se tudi pri težavah s pljuči, astmi, nervozi, histeriji, prebavnih težavah, vnetju ušes in sinusov, grla, pri katarju v zgornjih dihalih, prehladnih obolenjih, pomaga pri izkašljevanju, saj redči sluz. Predvsem pri otrocih se učinkovito izkaže čaj iz te rastline. Listi in cvetovi lajšajo bolečine, zavirajo vnetja, spodbujajo tek, izboljšujejo prebavo, delujejo proti parazitom in znižujejo povišano telesno temperaturo …

Recepte in nasvete za uporabo najdete v junijski številki revije Bodi eko.

Revija Bodi eko, junij 2019
- Oglas -

Najnovejše

- Oglas -
Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×