0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaVaje za raven trebuh in Kako se znebiti maščobnih oblog

Vaje za raven trebuh in Kako se znebiti maščobnih oblog

MORDA VAS ZANIMA

Verjetno si večina nas želi izgubiti odvečne maščobe okoli pasu; želimo si poznati vajo, ki bi hitro izklesala naš trebušček. Žal vas moramo razočarati; čudežne vaje za raven trebuh ni. Vaja, zaradi katere bi odvečne maščobne zaloge kar izgnile, namreč ne obstaja. Raven trebuh je posledica zdravega življenjskega sloga; rednega gibanja, zdrave prehrane, uspešnega soočanja s stresom in zadostnega pitja tekočin.

- Oglas -
Kako se znebiti maščobe okoli trebuha

Maščobe okoli pasu se nam kopičijo zaradi različnih razlogov, med katerimi je slaba prehrana, premalo gibanja, stres in tudi genetski vplivi. Obloga na trebuhu je trdovratna, izginila bo le, če bomo skrbeli za celovit zdrav življenjski slog.

Redno gibanje za raven trebuh

Redno gibanje je ključnega pomena. Najbolje bo, če se poslužite različnih vrst vadb. Maščobe najhitreje pokurite z intenzivno vadbo ob povišanem srčnem utripu, torej z aerobno vadbo. Aerobna vadba je tek, hoja, tek, kolesarjenje, razne vadbe, plavanje, skakanje s kolebnico …Vaje anaerobne vadbe pa so denimo vaje za moč, s katero prav tako lahko zmanjšamo telesno maščobo in skrbimo za krepitev mišic. Če se bomo osredotočili tako na izgradnjo mišic, kot na izgubo maščob, bo naš trebuh bolj raven.

Maščobne obloge na trebuhu

Prehrana in odvečni kilogrami

Včasih so hujšanje zmotno enačili s stradanjem. Dandanes vemo, da stradanje ni rešitev, saj bo ob pomanjkanju hrane telo delalo le še večje zaloge. Jeste lahko toliko, kot želite, dokler je prehrana zdrava in uravnotežena. To pomeni veliko sadja, zelenjave, zdravih maščob in beljakovin. Izogibajte se predelani hrani, sladkorju in beli moki.

- Oglas -

Vnos tekočine v telo – hidracija

Pomemben je zadosten vnos vode v telo, le tako se telo lahko čisti in normalno deluje. Izogibajte se alkoholu, ki v telesu upočasni kurjenje maščobe. Pijte tudi veliko zeliščnih čajev brez dodatkov. Pijete lahko tudi naravne sokove, še posebej limonado. Zeleni čaj bo pripomogel k boljši prebavi, presnovi in k hitrejšemu topljenju odvečne maščobe.

Raven trebuh

Želite bolj raven trebuh? Stres je naš sovražnik!

Če se stresu ne morete izogniti, se poskusite z njim vsaj uspešno soočiti. Najdite duševni mir; poskusite s sprehodi v naravo, meditacijo in pogovori. Zaradi stresa se namreč sprošča stresni hormon kortizol, ki je odgovoren tudi za nalaganje maščob v predelu pasu.

Privoščite si dovolj spanja

Spanec je ključen za regeneracijo telesa. Ko spimo, se spočije naš um, v telesu pa se dogajajo določeni procesi. Nenaspanost vodi v utrujenost in stres, zaradi česar lahko pridobite tudi maščobne obloge. Privoščite si dovolj počitka in spanca.

Smejte se

Ob smejanju so naše trebušne mišice zelo aktivne. Poskrbite torej za smeh in okrepili boste trebušne mišice, poleg tega pa povišali nivo srečnih hormonov, kar bo ugodno delovalo na dušo in telo.

- Oglas -

Vaje za raven trebuh

Najbolj vsesplošno znana vaja za raven trebuh so zagotovo trebušnjaki, niso pa najbolj učinkoviti. Niti 100 trebušnjakov na dan ne bo pripomoglo k izgubi obsega pasu, če jih ne boste izvajali pravilno. Vaje za trebušne mišice vam bodo v podporo pri izgubi maščob; seveda ob zdravem življenjskem slogu. Najprej si poglejmo osnovne vaje, ki jih poznate že iz osnovne šole.

Vaje za raven trebuh: Trebušnjaki

Trebušnjake je potrebno izvajati pravilno, sicer niso učinkoviti. Ulezite se na blazino, pokrčite nogi in celi stopali položite na tla. Roke položite za glavo. Zgornji del trupa dvignite na pol poti do kolen (ni potrebno do konca) in počasi in kontrolirano nazaj. Naredite več ponovitev.

Vaje za raven trebuh: sveča

Vaje za raven trebuh: Sveča

Kdaj ste nazadnje naredili položaj sveče? Ulezite se na blazino, boke podprite z rokami in jih skupaj z nogami dvignite navzgor proti stropu. Poskusite držati vzravnano, mirno in stabilno svečo. Zadržite položaj čimdlje, ali pa boke in nogi dvigajte in spuščajte.

Vaje za raven trebuh: Kolo

Se še spomnite vaje ‘kolo’? Izvedete jo tako, da se uležete na blazino, dvignete boke in nogi. Nogi pričnete vrteti tako, kot da vozite kolo. Pri tej vaji bo moral biti trup močen in stabilen, zato boste krepili trebušne mišice.

Vaje za raven trebuh: Dvigovanje nog

Lezite na hrbet in iztegnite nogi. Iztegnjeni nogi počasi dvigujte gor in nato spustite dol. Pazite, da bodo gibi kontrolirani in stabilni.

Vaje za raven trebuh: Deska

Deska, ali morda bolj znana vaja pod imenom ‘plank’, je statična vaja, ki krepi jedro telesa. Uležite se na blazino na trebuh. Dvignite se tako, da se oprete na prste na nogah, spredaj pa na komolce in podlakt. Pazite, da vam boki ne uidejo navzgor – telo ne sme biti v črki A, temveč mora biti ravno kot deska. V položaju zdržite, kolikor lahko in dokler ni bolečin v hrbtu.

Vaje za raven trebuh: Stranska deska

Ulezite se na levi bok. Desno roko položite na desni bok. Leva roka naj bo na tleh, služi kot opora. Dvignite boke. Pazite, da je vaše telo v ravnem položaju – kot deska. Položaj zadržite čim dlje ali pa boke dvigajte in spuščajte.

Vaje za raven trebuh: deska - plank vaja

Vaje za raven trebuh: Komolec h kolenu

Ulezite se na blazino, kot da bi želeli delati trebušnjake. Roki dajte za glavo. Nogi dvignite tako, da bo v kolenu pravi kot. Nato se s trupom dvignite in se z desnim komolcem dotaknite levega kolena, desno nogo pa stegnite. Nato stegnite levo nogo, z levim komolcem pa se dotaknite desnega kolena.

Vaje za raven trebuh: Dviganje nog

Usedite se na stol in pazite na raven hrbet. Stegnite nogi. Skrčite koleni proti sebi in jih počasi spustite nazaj.

Vaje za raven trebuh: Proti nebu

Lezite, kot da bi želeli delati trebušnjake. Nogi iztegnite navpično navzgor. Dvignite trup in iztegnite roki proti stropu.

Vaje za raven trebuh: Rotacija

Pri tej vaji se usedete na blazino in pazite, da imate poravnan hrbet. Pokrčite nogi in ju malo dvignete od tal. Roke imate pred seboj; predstavljajte si, da v rokah držite žogo. Namišljeno žogo zdaj postavite levo od sebe, nato nazaj pred sebe, desno od sebe in vajo ponavljajte.

Vaje za raven trebuh: Stiskanje trebušnih mišic

Vaja je preprosta: stisnite trebušne mišice in zadržite. To vajo lahko izvajate kjerkoli; v službi ali med vožnjo.

.

NAJNOVEJŠE