0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaMeniški sadež – najboljši nadomestek za sladkor?

Meniški sadež – najboljši nadomestek za sladkor?

MORDA VAS ZANIMA

Ali lahko mehiški sadež nadomesti navadni kristalni sladkor, ki ga najpogosteje uporabljamo? lahko Pogosto uživanje sladkorja je eden od glavnih dejavnikov tveganja za čezmerno telesno težo in za zdravstvene težave (sladkorna bolezen tipa 2 ipd.). Ta navada pa lahko obenem prispeva k aknam in drugim težavam s kožo, saj je znano, da se beli sladkor uvršča med t. i. vnetna živila, torej živila, ki v telesu sprožijo vnetni odziv. Tako ni presenetljivo, da trg z alternativnimi sladili cveti. Osebe, ki poskušajo zmanjšati vnos sladkorja, lahko izbirajo med naravnimi in umetnimi nizkokaloričnimi sladili, ki so na voljo v različnih oblikah (tekočina, prah itn.). Še nedolgo tega je bila na primer zelo priljubljena stevia, nato sta svoj trenutek slave doživela eritritol in ksilitol, trenutno pa se vse pogosteje govori o meniškem sadežu. Največji navdušenci so prepričani, da je idealen nadomestek za sladkor prav sladilo, izdelano iz meniškega sadeža …

- Oglas -

Naravno brezkalorično sladilo izjemno sladkega okusa

Meniški sadež uspeva predvsem na jugu Kitajske. Gre za sadež, ki je v kitajski tradicionalni medicini dobro znan in cenjen že dolgo časa, na zahodu pa smo začeli njegove potenciale odkrivati šele pred nedavnim. Sladilo se izdeluje iz izvlečka, ki se pridobiva iz suhega sadeža. Izvleček iz meniškega sadeža, ki je osnova za izdelavo sladila, je kar približno od 150- do 200-krat bolj sladek od belega sladkorja. Toda kljub bistveno bolj izrazitemu sladkemu okusu gre za snov »brez kalorij« oziroma brez energijske vrednosti.

Sladilo, ki je zelo primerno za osebe s sladkorno boleznijo

Zaužitje sladila iz meniškega sadeža ne bo negativno vplivalo na krvni sladkor, saj gre za živilo z glikemičnim indeksom 0. Seveda pa lahko jedi in napitki z meniškim sadežem kljub temu vsebujejo dodatni sladkor/ogljikove hidrate, zato je potrebno natančno branje deklaracij, posebno če spadate med diabetike ali če poskušate shujšati.

Mogrozidi – snovi, ki so zaslužne za sladek okus izvlečkov meniškega sadeža

Za sladek okus meniškega sadeža so zaslužne snovi, imenovane mogrozidi. Gre za snovi, ki se v človeškem telesu presnavljajo drugače kot »običajni sladkorji«, na primer saharoza in fruktoza. Najpomembnejši predstavnik mogrozidov v meniškem sadežu je mogrozid V – snov, ki je kar 250-krat bolj sladka od glukoze. Mogrozidi se ne absorbirajo v zgornjem delu prebavnega trakta, posledično pa ne predstavljajo vira kalorij oziroma energije za naše telo. Zaradi mogrozidov se torej ne morete zrediti. Obenem pa gre za snovi, ki lahko v telesu poskrbijo za protivnetni učinek. Zanimivo je, da so se topli napitki, izdelani iz meniškega sadeža, v tradicionalni kitajski medicini pogosto uporabljali kot pomoč pri bolečinah v žrelu in za redčenje presežka sluzi.

- Oglas -

Kako varno je (pogosto) uživanje sladil, izdelanih iz meniškega sadeža?

Po uživanju živil in napitkov, ki vsebujejo nizkokalorična oziroma brezkalorična sladila brez energijske vrednosti, se pogosto pojavijo nezaželeni stranski učinki, posebno če zaužijete nekoliko večjo količino. Najpogostejši stranski učinek je napihnjenost, ki se ji lahko pridružijo tudi težave z vetrovi in druge prebavne težave. Ena od pomembnih prednosti sladil, izdelanih iz meniškega sadeža, je, da praviloma ne povzročajo tovrstnih težav. Gre za sladila, ki veljajo za nadpovprečno varna in ki jih je načeloma dovoljeno uživati med nosečnostjo, obenem pa so primerna tudi za otroke. Pri tem je sicer treba upoštevati, da so se tovrstna sladila na tržišču pojavila šele pred nedavnim, zato je težko razpravljati o dolgoročnem vplivu rednega uživanja sladil, izdelanih iz izvlečkov meniškega sadeža. Poleg dejstva, da so vsaj za zdaj še vedno precej težko dostopna in da je njihova cena običajno relativno visoka, je prav pomanjkanje raziskav o dolgoročnih učinkih ena od glavnih slabosti sladil na osnovi meniškega sadeža.

.

NAJNOVEJŠE