0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Naredi sam (DIY)Mazilo za sprostitev dihalnih poti

Mazilo za sprostitev dihalnih poti

MORDA VAS ZANIMA

Občutek, da so naše dihalne poti popolnoma zamašene, je vse prej kot prijeten. Običajno gre za posledico čezmernega kopičenja sluzi, ki je povezano z okužbami dihali. Zamašenost je pri večini ljudi posebno intenzivna ponoči, kar ovira spanje. Za lažje spopadanje s tovrstnimi težavami je dobro imeti pri roki preprosto, doma pripravljeno mazilo za sproščanje dihalnih poti, ki je primerno tako za odrasle kot za otroke. Že manjša količina tega mazila poskrbi za precej lažje dihanje …

- Oglas -

Sestavine, postopek izdelave in nasveti za uporabo mazila

  • ½ skodelice kokosovega ali olivnega olja (uporabite lahko tudi kombinacijo obeh olj; razmerje prilagodite želeni gostoti)
  • približno 15 kapljic mešanice eteričnih olj (priporočamo uporabo eteričnih olj evkaliptusa, mete in rožmarina)

Če boste uporabljali kokosovo maščobo, jo najprej segrejte nad paro. Olju dodajte izbrana eterična olja in dobro premešajte. Počakajte, da se mešanica ohladi/strdi.

Z mazilom nato nežno zmasirajte prsni koš, po želji pa še stopala. Odrasli lahko manjšo količino mazila nanesete tudi neposredno pod nos. To poskrbi za nadpovprečno hitro sprostitev dihalnih poti, vendar metoda ni najprimernejša za uporabo pri majhnih otrocih, saj je njihova koža običajno zelo občutljiva.

Pri otrocih obenem priporočamo uporabo nekoliko manj koncentriranega mazila. Tako je smiselno, da pri izdelavi zmanjšate količino eteričnih olj.

Dodatni nasveti za hitro sprostitev dihalnih poti

  • Pomagajte si s pikantnim jabolčnim kisom. Za izdelavo potrebujete 60 mililitrov jabolčnega kisa, 60 mililitrov limoninega soka, ½ žličke ingverja v prahu in ½ žličke kajenskega popra. Jabolčni kis in limonin sok nalijte v kozico. Zavrite, nato pa znižajte temperaturo ter dodajte še kajenski poper in ingver. Mešanico nato prelijte v steklen kozarec in ohladite. Kozarec shranjujte na temnem, hladnem mestu. Pred uporabo pretresite. Za hitro sprostitev dihalnih poti oziroma za pomoč pri dihanju zaužijte približno 1–2 žlici mešanice. Pikantni jabolčni kis ni primeren za otroke.
  • Privoščite si vročo kopel ali prho. Para praktično v hipu zmehča sluz. Presežek sluzi se tako izloči precej hitreje, kar poskrbi za sprostitev dihalnih poti oziroma za lažje dihanje.
  • Pomagajte si z inhalacijami nad paro, ki so lahko dober nadomestek za kopel/prho. Za inhalacije ne potrebujete posebnega pripomočka. Zadoščata že lonec, napolnjen z vrelo vodo, in brisača, ki si jo med postopkom poveznite prek glave, da preprečite uhajanje pare. Za posebno izrazit pozitiven učinek vodi dodajte nekaj kapljic eteričnega olja evkaliptusa ali eteričnega olja mete.
  • Presežek sluzi zmehčajte s pomočjo toplih obkladkov. Potrebujete manjšo brisačo, ki jo pomočite v toplo vodo, nato pa jo dobro ožemite. Lezite in brisačo položite na območje nosu in čela. Toplota bo zmehčala sluz, obenem pa bo poskrbela za ublažitev vnetja in morebitne bolečine.
  • Prečistite dihalne poti s pomočjo neti posodice za izpiranje nosne votline. Pri tem upoštevajte, da je lahko uporaba navadne vode iz pipe pri tem postopku zelo nevarna. Pomembno je torej, da uporabite sterilizirano oziroma destilirano vodo. Pomagate pa si lahko tudi s solno raztopino.
  • Prepričajte se, da so vaše težave resnično povezane z akutno okužbo. Za zamašenost dihalnih oblik je lahko kriva tudi alergija. Če se izkaže, da gre resnično za alergijsko reakcijo, bodo najverjetneje potrebni antihistaminiki, posebno če se težko izognete stiku z alergeni oziroma s snovmi, ki so krive za vaše težave.
  • Poskrbite za to, da bo med spanjem vaše vzglavje nekoliko višje kot običajno. To bo pripomoglo k učinkovitejšemu čiščenju sinusov oziroma k uspešnejšemu izločanju presežka sluzi, ki maši vaše dihalne poti in otežuje dihanje.
.

NAJNOVEJŠE