0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaMagnezij in baldrijan – naravna pomoč pri težavah s spanjem

Magnezij in baldrijan – naravna pomoč pri težavah s spanjem

MORDA VAS ZANIMA

Težave s spanjem so značilne za velik del populacije. Pri nekaterih se pojavljajo zgolj občasno, predvsem v nekoliko bolj stresnih obdobjih, včasih pa gre lahko tudi za resnejšo obliko težav. Ker je kakovosten spanec izjemno pomemben za zbranost, močan imunski sistem, upočasnjeno staranje, samoobnovo telesa itn., lahko težave s spanjem privedejo do številnih zapletov.

- Oglas -

Vendar pa uporaba uspaval na recept zagotovo ne more biti trajna rešitev, saj lahko vodi v hudo zasvojenost. Tega se večina dobro zaveda, zato obstaja veliko zanimanja za naravne pripravke, s katerimi si lahko pomagamo v primeru različnih težav s spanjem, ne da bi postali pri tem odvisni od njih. Med najpogosteje omenjanimi možnostmi velikokrat zasledimo baldrijan in magnezij. Čeprav gre v obeh primerih za dodatka, ki lahko pomagata pri izboljšanju spanca, se njuno učinkovanje vendarle nekoliko razlikuje …

Baldrijan – rastlina, ki vsebuje naravne pomirjevalne učinkovine

Baldrijan spanje

Baldrijan se že več stoletij uporablja za lajšanje najrazličnejših težav z zdravjem. Danes lahko pripravke, izdelane na osnovi baldrijana, kupimo tudi v lekarnah. Običajno gre za kapsule ali tinkture, rastlina pa se seveda pogosto uporablja tudi za pripravo čajev. Čeprav vsebuje baldrijan kar nekaj koristnih učinkovin, je še posebej pomemben zaradi tistih, ki učinkujejo pomirjajoče. Tako gre za rastlino, ki velja za blag naravni sedativ, kar je seveda glavni razlog, zaradi katerega nam lahko pripravki iz baldrijana pomagajo pri tem, da lažje oz. hitreje zaspimo.

Pri tem je sicer treba upoštevati, da imajo lahko posamezni pripravki iz baldrijana na vas precej različne učinke. Nekaterim na primer najbolj ustreza tinktura, spet drugi pa opazijo pozitiven vpliv na spanec zgolj v primeru uporabe kapsul. Tako je pomembno, da nad baldrijanom ne obupate prehitro. Seveda bodo učinki odvisni tudi od odmerka oziroma vsebnosti učinkovin s pomirjevalnim delovanjem, hkrati pa naj bi na učinkovitost posameznih pripravkov vplivalo tudi to, kje in kako je bil baldrijan nabran. V primeru, da morda uporabljate zdravila na recept, morate biti pri uporabi baldrijana previdni – pred začetkom se vsekakor posvetujte z zdravnikom, da preverite, ali morda ne obstajajo določene kontraindikacije.

- Oglas -

Preberite tudi: Baldrijan nas pomirja in zdravi nespečnost

Magnezij – izvrstna pomoč pri sproščanju napetih mišic

Magnezij

Vnos magnezija je seveda nujen, ne glede na to, ali se spopadate s težavami s spanjem ali ne. Gre namreč za esencialni mineral, ki je potreben za številne procese v našem telesu. Praviloma lahko telesu zagotovimo potrebne količine magnezija zgolj s hrano, a če vas muči nespečnost, je morda smiselno razmisliti o nekoliko višjem odmerku magnezija, torej o uporabi prehranskih dopolnil. Kot pomoč pri spanju se običajno priporoča magnezijev glicinat. Tako je namreč možna zares optimalna absorpcija magnezija. Gre za mineral, ki ne pomaga »le« pri tem, da lažje zaspite, ampak naj bi bil s pomočjo magnezija spanec obenem globlji, s tem pa bolj krepčilen.

Pozitivni učinki magnezija so v osnovi povezani z vplivom na mišice. Magnezij je namreč zelo koristna pomoč pri mišičnih krčih in sorodnih težavah, zaradi česar gre za zelo priljubljen dodatek med športniki. Pomaga torej pri sprostitvi telesa, posledično pa lažje zdrsnete v miren spanec. Dodajanje magnezija naj bi obenem pomagalo celo pri znižanju ravni kortizola v telesu, torej t. i. stresnega hormona, ki lahko v prevelikih količinah nedvomno ovira spanec. Prehranska dopolnila, ki vsebujejo magnezij, so praviloma varna. Najpogostejša težava, ki se pojavi v primeru zaužitja prevelikega odmerka, pa so prebavne motnje, predvsem diareja, zato pazite, da ne boste presegli priporočenega vnosa.

Več informacij: Magnezij – mineral za zdravje in dobro počutje

.

NAJNOVEJŠE