0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaLubenica - slastna in zdrava poletna osvežitev

Lubenica – slastna in zdrava poletna osvežitev

MORDA VAS ZANIMA

Lubenica je poletni sadež, ki je priljubljen po vsem svetu zaradi svoje osvežilne in sočne narave. Toda poleg tega, da je odlična izbira za hlajenje v vročih dneh, lubenica prinaša tudi številne koristi za zdravje.

- Oglas -

Lubenica je poleti izvrstna osvežitev za vsakogar. Sladki, vodeni rdeči sredici se lahko le malokdo upre v teh vročih dneh, še posebej če je ohlajena. Poleg tega je lubenica izvrsten vir vitaminov kot so vitamin A, ki pomaga vzdrževati zdrav vid in je hkrati tudi odličen antioksidant, vitamin C, ki pomaga okrepiti imunski sistem, pospešuje celjenje ran, preprečuje poškodbe celic in igra pomembno vlogo pri ohranjanju zdravih zob in dlesni. Vsebuje tudi vitamin B6, ki je dober za naše možgane in pa pomaga pri pretvorbi proteinov v energijo.

Lubenica ni samo ena vrsta

Poznamo veliko različnih vrst lubenic. Imajo lahko okroglo ali ovalno obliko, z veliko semen ali brez njih, z različnimi odtenki mesa ‒ od rdeče, zelene, oranžne do bele barve. Najbolj pogosta sorta je lubenica z rdečo-roza barvo mesa in s temnimi (črnimi) semeni. Nam je dobro poznana vukovarska sorta, ki ima olivno zelene, velike, težke plodove, ki tehtajo 6‒8 kg, z močno rdečim sočnim mesom, je prijetnega okusa in ima veliko črnih semen. Lubenico lahko vzgojite tudi na svojem vrtu. Preberite si, kaj potrebujete za sajenje lubenice.

Marmorna sorta je temno zelene barve, marmorirana, meso je rožnato, sočno, zrnate strukture, je dokaj sladka, saj vsebuje 6‒10 odstotkov sladkorja, je težka 4‒6 kg, ima pa malo semen.

Sorta charleston gray ima zelo velike podolgovate plodove, ki tehtajo 8‒15 kg, meso je intenzivno rdeče barve, sočno in zelo sladko.

- Oglas -

Znana je tudi pozna sorta crimson sweet, ki ima temno zelene, progaste plodove, meso je temno rdeče, zelo sladko in sočno, z drobnim semenjem. Plodovi so veliki, težki od 8 do 11 kilogramov.

Obstaja tudi lubenica brez semen

V Ameriki je poznan hibrid lubenice, ki nima semen, meso pa je okusno.

Čeprav je lubenica sadež mediteranskih držav, ker potrebuje toplejšo klimo, sorte, kot sta crimson sweet in klondike blue ribbon, vzgajajo tudi v Sloveniji.

Lubenica vsebuje tudi visoko vrednost likopena, ki je močan antioksidant, ki pomaga preprečevati srčne bolezni in nekaj tipov raka, še posebej raka na prostati.

Otroci jih obožujejo

Če vaši otroci ne marajo špinače ali katerega od dobriv virov kalija, jim lahko ponudite lubenico. Kalij je pomemben za pravilno delovanje mišic in živčnega sistema, pomaga pri ravnovesju elektrolitov in kislosti v telesu in pomaga uravnavati krvni tlak.

Lubenica je torej sladki del vaše zdrave prehrane, lahko jo pripravite tudi v sadni kupi, solati ali pa napravite sok iz nje.

Zdrava lubenica

Lubenica je polna antioksidantov

Lubenica spada med zelo osvežujoče in nizkokalorične sadeže. Ima zelo veliko vode, v povprečju zrel sadež vsebuje kar od 90 do 91 odstotkov vode. Zaradi velike vsebnosti vode je čudovita pijača ob vročih poletnih dneh. Je tudi bogati vir likopena, ki je glavni vir karotenoidov in daje mesu lubenice značilno rdečo-roza barvo. Po vsebnosti fenolnih spojin je blizu čebuli, brusnicam in paradižnikom. Več likopena je v sredini lubenice, manj pa v robnem delu proti skorji. Fenolnih spojin je prav tako več v predelu okrog sredice lubenice, manj pa v sami sredici, robni del pa je bogat z vitaminom C.

- Oglas -

Bogat vir vitaminov

Poleg omenjenih vitaminov lubenica vsebuje še vitamin B6, B1 ter omembe vredne količine magnezija in kalija. Je nizkokalorični sadež, saj nam 100 g daje le okoli 30 kcal. Zaradi tega je odlično živilo pri znižanju telesne teže oziroma hujšanju. Iz tega lahko sklepamo, da je lubenica zaradi svojih antioksidativnih značilnosti pomemben sadež, saj vsebuje večje količine antioksidantov, kot so likopen, vitamin C, vitamin A ter betakaroten, iz katerega v telesu nastane vitamin A. Omenjene snovi sodijo med najbolj učinkovite lovilce/odstranjevalce prostih radikalov.

Prosti radikali so snovi, ki oksidirajo, produkti oksidacije pa se nalagajo na stenah krvnih žil ter čez čas povzročijo njihovo zamašitev, to je aterosklerozo, posledica je lahko srčni infarkt ali možganska kap. Poleg tega pospešujejo vnetne procese pri astmi in artritisu ter pospešujejo nastanek rakavih celic. Znanost je že potrdila, da je likopen učinkovit pri preprečevanju rakavih obolenj, še posebej raka prostate.

Lubenice so zelo zdrava poletna osvežitev

Lubenica je tudi pomemben vir aminokislin, kot sta citrulin in arginin. Citrulin je potreben za izgradnjo arginina, ki pa je odgovoren za izločanje amonijaka iz telesa, in sicer z urinom. Prav tako arginin tvori dušikov oksid, ki znižuje krvni tlak ter spodbuja izločanje inzulina pri diabetiku s tipom bolezni II.

Melone so zelo hranljive, pa vendar nizkokalorične. V povprečju vsebujejo 90 odstotkov vode, hkrati pa nam 100 g melone da le okoli 25 kcal. Zaradi tega jo na veliko priporočamo pri jedilnikih za znižanje prevelike telesne teže. Pravilno zrele melone so bogat vir kalcija, magnezija, fosforja in železa – kar je še posebno dobrodošlo za vegane. Vsebujejo tudi omembne vredne količine folne kisline, ki je nujno potrebna za pravilen razvoj otroka v času nosečnosti, priporočamo pa ga tudi doječim materam in ženskam, ki nameravajo zanositi. Melone vsebujejo tudi vitamina A in C.

Hidracija: Lubenica je vir vode

Lubenica je sestavljena iz približno 92% vode, kar jo naredi idealno za ohranjanje ustrezne hidracije skozi dan. Še posebej v vročih poletnih mesecih, ko je telesna potreba po vodi večja, je lubenica odlična izbira za nadomeščanje izgubljenih tekočin.

Bogata z antioksidanti: Lubenica zaščiti vaše celice

Lubenica je bogata z močnimi antioksidanti, kot sta likopen in vitamin C. Ti antioksidanti pomagajo zaščititi vaše celice pred poškodbami, ki jih povzročajo prosti radikali, in lahko zmanjšajo tveganje za številne kronične bolezni, vključno z nekaterimi vrstami raka in boleznimi srca.

Podpira zdravje srca

Lubenica je bogata s citrulinom, aminokislino, ki se v telesu pretvori v arginin. Arginin pomaga izboljšati krvni obtok in sprostiti krvne žile, kar lahko koristi zdravju srca. Prav tako vsebnost kalija in magnezija v lubenici prispeva k uravnavanju krvnega tlaka.

Pomaga k urejeni prebavi

Lubenica je bogata z vlakninami, ki podpirajo zdravo prebavo in lahko pomagajo pri preprečevanju zaprtja. Vlaknine dodajo volumen blatu in spodbujajo redno gibanje črevesja.

Nizka vsebnost kalorij in hujšanje

Zaradi visoke vsebnosti vode in vlaknin, lubenica zagotavlja občutek sitosti in pomaga ohranjati nizki vnos kalorij. To je lahko koristno za ljudi, ki poskušajo izgubiti težo ali ohranjati zdravo telesno težo.

NAJNOVEJŠE