0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Ekologija & OkoljeSladkor ustvarja elektriko

Sladkor ustvarja elektriko

MORDA VAS ZANIMA

Vlakna, ki jih vsebuje odpadni sladkorni trs, ko iz njega že pridobijo sladkorni sok, po uporabi sežigajo in s tem pridobivajo električno energijo.

- Oglas -

sladkorni trsKo se odpadni trs posuši, ga sežgejo v posebnih kotlih, kjer se ustvari vodna para, s pomočjo katere potem pridobivajo elektriko. Emisije, ki pri tem nastanejo pa so manjše kot pri fosilnih gorivih.

Na Floridi na primer pridelovalec sladkorja Florida Crystals v svojo elektrarni na biomaso s pomočjo odpadnega sladkornega trsa (in odpadnega lesa izven sezone trsa) napaja svojo tovarno in še 60.000 domov.

biomasaRazlog, da sladkorni trs lahko uporabljajo za pridobivanje energije je, da je zelo učinkovit pri pretvarjanju sončne svetlobe v energijo.

- Oglas -

Trenutno take elektrarne proizvajajo okoli 3 % električne energije v državah, kjer je razvita proizvodnja sladkornega trsa (Brazilija, Florida, Kenija …), do leta 2020 pa bi lahko številka narasla na 15 %.

Brazilija trenutno na ta način proizvede 40 megawatov, Kenija pa že 38 MW. Za primer: 1 MW električne energije lahko napaja 400 do 900 domov, odvisno od lokacije in porabe.

.

NAJNOVEJŠE