Srednja leta kot priložnost za nov začetek

Morda se zdi, da so srednja leta prepozna za nove začetke, toda to nikakor ne drži.

Ljubezen do sebe: 5 nasvetov, kako postati lastna »duša dvojčica«

Ljubezen do sebe je osnova srečnega, mirnega življenja. Vendar pa to ni nekaj, v kar bi se lahko preprosto prisilili. Pozitivne afirmacije pogosto niso dovolj.

Prepiri med partnerjema so lahko koristni

Prepiri so lahko koristni za okrepitev vezi med partnerjema – če seveda niso povezani z nespoštljivostjo in nasilnim obnašanjem.

Redno pitje kave je lahko koristno za vaše srce

Študija, ki je bila predstavljena na letošnjem kongresu Ameriškega združenja za kardiologijo, prinaša dobre novice za ljubitelje kave. Ne le da zmerno uživanje kave...

Kaj je krivo za slabost med vožnjo?

Nekateri ljudje imajo med vožnjo tako hude težave s slabostjo, da se ne morejo osredotočiti na nič drugega.

Ajurvedski nasveti za boljše duševno zdravje

Eden od glavnih ciljev ajurvedskih tehnik je vzpostavljanje ravnovesja med telesom, umom in dušo.

Začinite svoje zdravje s super začimbami

Začimbe in zelišča so zagotovo nekakšno superživilo. V njih so namreč skoncentrirane številne izjemno koristne snovi.

Rastline, ki ugodno vplivajo na centralni živčni sistem

V rastlinah najdemo veliko sestavin, ki delujejo na centralni živčni sistem in imajo pogosto pomirjevalni ali stimulativni učinek na naše telo.
Ekologija & okoljeSladkor ustvarja elektriko

Sladkor ustvarja elektriko

MORDA VAS ZANIMA

Vlakna, ki jih vsebuje odpadni sladkorni trs, ko iz njega že pridobijo sladkorni sok, po uporabi sežigajo in s tem pridobivajo električno energijo.

- Oglas -

Ko se odpadni trs posuši, ga sežgejo v posebnih kotlih, kjer se ustvari vodna para, s pomočjo katere potem pridobivajo elektriko. Emisije, ki pri tem nastanejo pa so manjše kot pri fosilnih gorivih.

Na Floridi na primer pridelovalec sladkorja Florida Crystals v svojo elektrarni na biomaso s pomočjo odpadnega sladkornega trsa (in odpadnega lesa izven sezone trsa) napaja svojo tovarno in še 60.000 domov.

Razlog, da sladkorni trs lahko uporabljajo za pridobivanje energije je, da je zelo učinkovit pri pretvarjanju sončne svetlobe v energijo.

Trenutno take elektrarne proizvajajo okoli 3 % električne energije v državah, kjer je razvita proizvodnja sladkornega trsa (Brazilija, Florida, Kenija …), do leta 2020 pa bi lahko številka narasla na 15 %.

- Oglas -

Brazilija trenutno na ta način proizvede 40 megawatov, Kenija pa že 38 MW. Za primer: 1 MW električne energije lahko napaja 400 do 900 domov, odvisno od lokacije in porabe.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×