0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Ekologija & OkoljeKaj narediti, če na morju opazimo delfine

Kaj narediti, če na morju opazimo delfine

MORDA VAS ZANIMA

Poletje je tukaj in z njim vroči dnevi, ki na slovensko morje privabljajo številne obiskovalce. Tako se, iz dneva v dan, na morju povečuje število kopalcev, jadrnic in hitrih čolnov. Zavedati se moramo, da v morju nismo sami. Tako si, poleg drugih živih bitji, vode Jadrana delimo tudi z delfini.

- Oglas -

Čolni in gliserji, s katerimi se vozimo zaradi užitka, zabave ali drugih razlogov, lahko motijo delfine v njihovih vsakodnevnih aktivnostih, onemogočajo njihovo normalno gibanje in jih vznemirjajo s proizvajanjem glasnih ter motečih zvokov, ki skozi vodo potujejo petkrat hitreje kot po zraku. Lahko jih zmedejo, prestrašijo, povzročajo stres ter motijo sposobnost sporazumevanja ter orientacije. Tudi jadrnice so lahko včasih moteče. Delfini so v Sloveniji in drugih državah Evrope zaščiteni in njihovo nadlegovanje je kaznivo.

Kadar srečate delfine na morju, vas prosimo, da pokažete razumevanje ter spoštovanje in upoštevate nekaj ključnih pravil.

Če se delfinom želite približati, storite to počasi, od strani in pri tem vozite v smeri, ki je vzporedna njihovemu gibanju. Nikoli jih ne podite in ne obračajte plovila naravnost proti njim. Delfinom se ne približujte na manj kot 50 m in če je le možno, jim pustite, da se oni približajo vam. Med opazovanjem imejte motor plovila v nevtralnem položaju oz. ugasnjen. Izogibajte se nenadnim spremembam smeri ali hitrosti, ker jih to lahko vznemiri. Ne približujte se delfinom, ki imajo mladiče.

- Oglas -

Priporočamo, da se v bližini delfinov ne zadržujete več kot 20 minut. Če opazite udarce z repom po vodni gladini, to pogosto pomeni da so živali vznemirjene in razdražene. V tem primeru priporočamo, da zapustite območje opazovanja. Ko se odločite oditi, storite to počasi. Hitrost postopoma povečajte šele, ko je plovilo od živali oddaljeno več kot 200 m.

Zaradi vaše in njihove varnosti ne skušajte plavati ali se potapljati z delfini, ne hranite jih in ne poskušajte se jih dotakniti.

Prav tako vas prosimo, da v morje ne mečete plastičnih vrečk ali ostalih smeti, saj jih lahko delfini in druge živali slučajno pogoltnejo in zaradi tega poginejo.

Kadar v našem morju opazite delfine ali druge vrste kitov, vas prosimo, da to čimprej sporočite na Morigenos – društvo za raziskovanje in zaščito morskih sesalcev, na telefonsko številko 031 / 77 10 77. Veseli bomo tudi fotografskega ali video materiala, ki ga lahko pošljete na [email protected].  Prosimo vas, da si (če je to mogoče) zabeležite nekaj podatkov, ki so za nas ključnega pomena. To so datum in točen čas opažanja, lokacijo in ocenjeno število živali. Prosimo vas tudi, da nas pokličete, če naletite na ranjene, nasedle ali mrtve živali.

- Oglas -

Morigenos – društvo za raziskovanje in zaščito morskih sesalcev

.

NAJNOVEJŠE