0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravilne rastlineListi robid skrivajo zdravilno moč

Listi robid skrivajo zdravilno moč

MORDA VAS ZANIMA

Pri jagodičevju se običajno osredotočimo le na plodove, ki privabljajo z živimi barvami in obljubo razvajanja za naše brbončice. Vendar pa so v resnici uporabni tudi drugi deli rastlin. Tokrat se osredotočamo na liste robid, ki jih lahko nabiramo spomladi. Listi robid namreč skrivajo pravo bogastvo zdravilnih snovi. Iz listov kopriv je mogoče pripraviti čaj, tinkturo, poparek za zunanjo uporabo ipd. Pripravki iz listov robid so, če z njimi seveda ne pretiravamo, načeloma povsem varni, izogibati bi se jim morale le nosečnice in ženske, ki dojijo. V nadaljevanju predstavljamo nekaj najbolj izrazitih pozitivnih vplivov, ki jih prinašajo listi robid.

- Oglas -

Robide

Listi robid so prava zakladnica flavonoidov – močnih antioksidantov

Glavni razlog, zaradi katerega imajo listi robid pozitiven učinek na naše zdravje, je zagotovo ta, da vsebujejo veliko flavonoidov, med njimi tudi kvercetin. Gre za močne antioksidante, ki preprečujejo oksidativni stres in vnetja v telesu, s tem pa zmanjšajo nevarnost za številne kronične bolezni.

Pomoč pri bolečem grlu in ustnih razjedah

Pripravki iz listov robid vam pomagajo pri različnih težavah, povezanih z ustno votlino in grlom oziroma žrelom. Če vas boli grlo, si preprosto pripravite skodelico čaja iz listov robid (uporabite žličko ali dve posušenih listov), ki ga nato uporabite za grgranje. V primeru ustnih razjed na sluznici pa lahko čaj uporabite za izpiranje ustne votline, podobno kot ustno vodo.

- Oglas -

Eliksir proti staranju iz listov robid

Zaradi antioksidantov, s katerimi so bogati, so listi robid uporabni tudi za upočasnjevanje procesa staranja. Čaj iz teh listov je tako pravi eliksir mladosti – redno uživanje pomeni manj nevarnosti za prezgodnje nastajanje gubic oziroma pomaga pri zmanjšanju izrazitosti že obstoječih.

Ublažitev težav s hemoroidi in pomoč pri diareji

Med najbolj znane pozitivne učinke listov robid sodi njihova zmožnost, da pomagajo zaustaviti diarejo. Podoben učinek imajo sicer tudi pripravki iz listov malin. Poleg tega pa si je mogoče s pripravki iz listov robid pomagati tudi pri naravnem lajšanju hemoroidov. Pripravite čaj in ga nato uporabite za obkladke.

Pospeševanje celjenja ran

Uporaba obkladkov oziroma oblog, za pripravo katerih ste uporabili liste robid, poleg vsega naštetega poskrbi tudi za hitrejše celjenje ran. V čaj iz robidovih listov pomočite čist kos blaga, ki ga nato ovijte okoli prizadetega predela. Učvrstite s plastično folijo in pustite delovati pol ure.

.

NAJNOVEJŠE