Ekologija & OkoljeLetošnji maj je bil najtoplejši v sodobni zgodovini

Letošnji maj je bil najtoplejši v sodobni zgodovini

MORDA VAS ZANIMA

Napovedi vremenoslovcev se počasi uresničujejo. Kaže namreč, da bo letošnje leto eno od najtoplejših v zgodovini meteoroloških meritev, kar potrjuje tudi letošnji maj, ki je bil najtoplejši vsaj od začetka rednih meritev (leta 1880).

- Oglas -

ljubljana

Derek Arndt z ameriške uprave za oceane in ozračje (NOAA) je sporočil, da se nadaljuje skrb vzbujajoč trend naraščanja globalnih temperatur, saj je bil letošnji maj po meritvah agencije za 0,87 stopinje Celzija toplejši od povprečja 20. stoletja. Prejšnji rekord iz lanskega maja je bil tako presežen za 0,08 stopinje. Povprečne temperature na Zemljinem površju so bile maja za 1,28 stopinje nad povprečjem 20. stoletja, povprečne temperature oceanov pa za 0,72 stopinje Celzija, so še pokazali podatki.

Letošnjega maja je bilo arktičnega ledu za 5,5 odstotka manj kot znaša povprečje med letoma 1981 in 2010, a kljub temu malce več kot kritičnega leta 2004. Antarktični led pa je bil letos kar za 12,1 odstotka manjši kot v zgoraj omenjenem obdobju.

Poleg tega so ugotovili, da so bile povprečne temperature med letošnjim marcem in majem pa tudi med januarjem in majem prav tako rekordno visoke. Kar zadeva obdobje marec-maj, je bila povprečna temperatura letos za 0,85 stopinje Celzija višja od povprečja 20. stoletja, temperatura kopnega je bila višja za 1,33 stopinje, temperatura oceanov pa za 1,19. Zanimive podatke je prineslo tudi obdobje med letošnjim januarjem in majem: povprečne temperature so letos podrle prejšnji rekord iz leta 2010.

- Oglas -

S tem se nadaljuje trend naraščanja globalnih temperatur. Od začetka leta so bile globalne povprečne temperature za 0,85 stopnje Celzija višje od povprečja v obdobju 1880-2015. Lansko leto pa je bilo nasploh najtoplejše, odkar beležijo podatke. Kot kaže, se bodo temperature še naprej višale, vprašanje pa je, do kod. In kaj bomo v zvezi s tem storili.

NAJNOVEJŠE