fbpx
Domov Zdravje & prehrana Lahko HIV ustavijo banane?

Lahko HIV ustavijo banane?

Zaradi razkužila za roke dobila hude opekline

Ker pri uporabi razkužila ni bila dovolj pazljiva, je povzročila požar, zaradi katerega je steklenička z razkužilom eksplodirala, sama pa je staknila hude opekline.

5 koristi vsakodnevnega pitja soka rdeče pese

Pesin sok velja za izjemno zdrav napitek. Po mnenju mnogih strokovnjakov za zdravo prehrano ga je priporočljivo uživati čim bolj pogosto, po možnosti vsak dan.

Delo od doma: 7 nasvetov za več produktivnosti in pozitivnosti

Možnost dela od doma je v teh časih zagotovo privilegij. Vendar pa to še ne pomeni, da tovrstna oblika dela ne predstavlja tudi določenih...

Raziskovalci iz Michigana so v laboratorijskih raziskavah odkrili, da naravna kemična snov v bananah, imenovana lektin (BanLek), zavira številne verižne reakcije, povezane z okužbo s HIV. Lektin je beljakovina neimunskega izvora, ki se veže na sladkorje. Prepozna vsiljivce, ki želijo vdreti v telo, na primer viruse, se pripne nanje in jim prepreči vstop v tarčne celice.

banane

V preskušanjih se je lektin izkazal za enako učinkovitega kot dve sintetični zdravili, ki jih trenutno uporabljajo za preprečevanje okužb s HIV, to sta T-20 in maravirok. Terapija z lektinom bi bila po mnenju strokovnjakov bistveno cenejša kot z omenjenimi zdravili, poleg tega pa naj bi laktin nudil širši obseg zaščite. Težava z nekaterimi proti-retrovirusnimi zdravili je v tem, da lahko virus mutira in postane nanje odporen, medtem ko naj bi bilo ob uporabi lektina to bistveno težje, še opozarjajo michiganski znanstveniki. Izračunali so, da bi BanLek, lektin iz banan, v treh letih lahko preprečil do 2,5 milijonov okužb z virusom HIV.

Preberite si tudi članek o koristnih lastnostih banan >>

- Oglas -

Najnovejše

Nova odkritja glede povezave med bakrom in Alzheimerjevo boleznijo

Alzheimerjeva bolezen naj bi bila v veliki meri povezana z okvarjeno sposobnostjo telesa za regulacijo ravni bakra v tkivih.

Po 2 mesecih večjega vnosa sadja in zelenjave srce občutno bolj zdravo

Pri ljudeh, ki so 8 tednov uživali s sadjem in zelenjavo bogato prehrano, je bilo bistveno manjše tveganje za poškodbe srca.

5 nasvetov za več REM-spanja

REM-spanje naj bi bilo med drugim zelo pomembno za utrjevanje spominov. Pomanjkanje tega tipa spanja naj bi imelo tako zelo negativen vpliv na učenje oziroma pomnjenje.

Šolanje na daljavo zmanjšuje anksioznost med najstniki

Pouk oziroma šolanje na daljavo je nekaj, s čimer so se v zadnjih mesecih srečali številni šolarji po vsem svetu.

5 »čustvenih stanj« imunskega sistema

Močan imunski sistem bo letošnjo zimo še pomembnejši kot v preteklih letih. Prav zaradi pojava novega koronavirusa so začeli mnogi posvečati precej več pozornosti krepitvi imunskega sistema kot običajno.
- Oglas -
Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×