Preprost trik za vse, ki zvečer težko zaspite

Koliko časa običajno mine od vašega odhoda v posteljo do trenutka, ko potonete v zaslužen spanec?

Se je 6. množično izumrtje že začelo?

Naš planet je bil priča petim množičnim izumrtjem, ki so bila povezana z naravnimi fenomeni, neodvisnimi od človeka.

Služila s prodajo svojih vetrov, na koncu pa pristala v bolnišnici

Stephanie Matto, ki je zaslovelav priljubljeni resničnostni oddaji 90 dni do poroke, se je pred nedavnim lotila zelo nenavadne poslovne dejavnosti.

Za multiplo sklerozo je najverjetneje kriv virus Epstein-Barr

Multipla skleroza je kompleksna avtoimunska bolezen, za katero je značilno propadanje mielinskih ovojnic, ki obdajajo živčne celice. Imunski sistem začne namreč mielin zaznavati kot...

Katera zelišča odpravijo kandido?

Kandida pa v telesu sprošča strupe, kar lahko privede do različnih črevesnih težav, kot so vnetja, izmenične diareje in zaprtja.

Blaž Švab: Peti je treba tudi o odnosu do dežele, v kateri živiš

Blaž Švab, ki je z nastopanjem povezan že od mladih let, je skozi svoje delo dozorel in vlogi pevca dodal tudi mnoge druge kvalitete, zaradi katerih je priljubljen tako pri mlajših kot starejših generacijah.

Vpliv kemikalij na delovnem mestu na plodnost

V zadnjih desetletjih se v strokovni in laični javnosti vse več govori o številnih primerih neplodnosti, ki prizadene pare v reproduktivni dobi.

Ateroskleroza precej razširjena med odraslimi

Ateroskleroza je izjemno razširjena težava pri odraslih – tudi pri tistih brez diagnosticirane srčne bolezni oziroma očitnih simptomov.
Zdravje & prehranaLahko HIV ustavijo banane?

Lahko HIV ustavijo banane?

MORDA VAS ZANIMA

Raziskovalci iz Michigana so v laboratorijskih raziskavah odkrili, da naravna kemična snov v bananah, imenovana lektin (BanLek), zavira številne verižne reakcije, povezane z okužbo s HIV. Lektin je beljakovina neimunskega izvora, ki se veže na sladkorje. Prepozna vsiljivce, ki želijo vdreti v telo, na primer viruse, se pripne nanje in jim prepreči vstop v tarčne celice.

- Oglas -

banane

V preskušanjih se je lektin izkazal za enako učinkovitega kot dve sintetični zdravili, ki jih trenutno uporabljajo za preprečevanje okužb s HIV, to sta T-20 in maravirok. Terapija z lektinom bi bila po mnenju strokovnjakov bistveno cenejša kot z omenjenimi zdravili, poleg tega pa naj bi laktin nudil širši obseg zaščite. Težava z nekaterimi proti-retrovirusnimi zdravili je v tem, da lahko virus mutira in postane nanje odporen, medtem ko naj bi bilo ob uporabi lektina to bistveno težje, še opozarjajo michiganski znanstveniki. Izračunali so, da bi BanLek, lektin iz banan, v treh letih lahko preprečil do 2,5 milijonov okužb z virusom HIV.

Preberite si tudi članek o koristnih lastnostih banan >>

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×