Kvinojina solata

    Kvinoja je žitarica, ki se tudi pri nas vse bolj uveljavlja v zdravi prehrani in vsakdanjih receptih, pa naj si gre za solate ali pa kuhane jedi. Kvinoja je že starodavna rastlina, katera se je komaj v zadnjih časih uspela prebiti na prodajne police. Tokrat vam predstavljamo recept za kvinojino solato.

    Kvinojina solataSestavine:
    160g oz. 2 dl kvinoje
    4 dl vode
    1 čebula
    1 strok česna
    1 bučka
    1 sveža zelena paprika
    1 paradižnik
    sol, poper

    Sestavine za solatni preliv:

    • 1 limona
    • 1 žlica medu
    • 1 žlica dijonske gorčice
    • dve vejici timijana
    • olivno olje

    Priprava:

    1. Kvinojo stresite v gosto cedilo in jo dobro sperite z vročo vodo. Nato jo odcedite.
    2. Čebulo drobno sesekljajte in jo na malo olivnega olja pražite.
    3. Dodajte ji na tanke lističe narezan strok česna, premešajte in pražite toliko, da česen zadiši.
    4. Dodajte odcejeno kvinojo, premešajte in pražite, dokler ne začne kvinoja spreminjati barve.
    5. Zvišajte temperaturo in prilijte vodo ter dodajte sol in poper. Ko zavre, temperaturo znižajte, da vsebina komaj vre.
    6. Pokrito kuhajte in občasno premešajte toliko časa, da začne zmanjkovati tekočine.
    7. Ko je kvinoja kuhana, jo preložite na pladenj ali na kakšno večjo površino, da se nekoliko ohladi.
    8. Medtem ko se hladi, narežite preostalo zelenjavo. Papriko narežite na majhne kocke, bučko narežite na kolobarje in potem po želji še na manjše kose, nazadnje pa še paradižnik.
    9. V veliki skledi pomešajte nekoliko ohlajeno kvinojo in narezano zelenjavo. V posebni skledi pripravite solatni preliv.
    10. Limono temeljito operite in naribajte lupinico ter stisnite limonin sok.
    11. Pomešajte limonin sok, lupino, med, dijonsko gorčico ter osmukane lističe timijana.
    12. Vse hitro zmešajte z metlico in med mešanjem počasi dodajajte olivno olje, da dobite lepo emulzijo.
    13. S tako pripravljenim prelivom prelijte solato, premešajte in pustite na hladnem vsaj pol ure.
    PREBERITE TUDI:  Gurmanski lečin čili z vinom in cimetom

     

    Povejte svoje mnenje - kometirajte