fbpx
Domov Zdravje & prehrana Kvinojina solata

Kvinojina solata

Zaradi razkužila za roke dobila hude opekline

Ker pri uporabi razkužila ni bila dovolj pazljiva, je povzročila požar, zaradi katerega je steklenička z razkužilom eksplodirala, sama pa je staknila hude opekline.

5 koristi vsakodnevnega pitja soka rdeče pese

Pesin sok velja za izjemno zdrav napitek. Po mnenju mnogih strokovnjakov za zdravo prehrano ga je priporočljivo uživati čim bolj pogosto, po možnosti vsak dan.

Delo od doma: 7 nasvetov za več produktivnosti in pozitivnosti

Možnost dela od doma je v teh časih zagotovo privilegij. Vendar pa to še ne pomeni, da tovrstna oblika dela ne predstavlja tudi določenih...

Kvinoja je žitarica, ki se tudi pri nas vse bolj uveljavlja v zdravi prehrani in vsakdanjih receptih, pa naj si gre za solate ali pa kuhane jedi. Kvinoja je že starodavna rastlina, katera se je komaj v zadnjih časih uspela prebiti na prodajne police. Tokrat vam predstavljamo recept za kvinojino solato.

Kvinojina solataSestavine:
160g oz. 2 dl kvinoje
4 dl vode
1 čebula
1 strok česna
1 bučka
1 sveža zelena paprika
1 paradižnik
sol, poper

Sestavine za solatni preliv:

  • 1 limona
  • 1 žlica medu
  • 1 žlica dijonske gorčice
  • dve vejici timijana
  • olivno olje

Priprava:

  1. Kvinojo stresite v gosto cedilo in jo dobro sperite z vročo vodo. Nato jo odcedite.
  2. Čebulo drobno sesekljajte in jo na malo olivnega olja pražite.
  3. Dodajte ji na tanke lističe narezan strok česna, premešajte in pražite toliko, da česen zadiši.
  4. Dodajte odcejeno kvinojo, premešajte in pražite, dokler ne začne kvinoja spreminjati barve.
  5. Zvišajte temperaturo in prilijte vodo ter dodajte sol in poper. Ko zavre, temperaturo znižajte, da vsebina komaj vre.
  6. Pokrito kuhajte in občasno premešajte toliko časa, da začne zmanjkovati tekočine.
  7. Ko je kvinoja kuhana, jo preložite na pladenj ali na kakšno večjo površino, da se nekoliko ohladi.
  8. Medtem ko se hladi, narežite preostalo zelenjavo. Papriko narežite na majhne kocke, bučko narežite na kolobarje in potem po želji še na manjše kose, nazadnje pa še paradižnik.
  9. V veliki skledi pomešajte nekoliko ohlajeno kvinojo in narezano zelenjavo. V posebni skledi pripravite solatni preliv.
  10. Limono temeljito operite in naribajte lupinico ter stisnite limonin sok.
  11. Pomešajte limonin sok, lupino, med, dijonsko gorčico ter osmukane lističe timijana.
  12. Vse hitro zmešajte z metlico in med mešanjem počasi dodajajte olivno olje, da dobite lepo emulzijo.
  13. S tako pripravljenim prelivom prelijte solato, premešajte in pustite na hladnem vsaj pol ure.

 

Prejšnji članekJabolka za zdravo kožo
Naslednji članekPolnjene paprike z rozinami
- Oglas -

Najnovejše

Nova odkritja glede povezave med bakrom in Alzheimerjevo boleznijo

Alzheimerjeva bolezen naj bi bila v veliki meri povezana z okvarjeno sposobnostjo telesa za regulacijo ravni bakra v tkivih.

Po 2 mesecih večjega vnosa sadja in zelenjave srce občutno bolj zdravo

Pri ljudeh, ki so 8 tednov uživali s sadjem in zelenjavo bogato prehrano, je bilo bistveno manjše tveganje za poškodbe srca.

5 nasvetov za več REM-spanja

REM-spanje naj bi bilo med drugim zelo pomembno za utrjevanje spominov. Pomanjkanje tega tipa spanja naj bi imelo tako zelo negativen vpliv na učenje oziroma pomnjenje.

Šolanje na daljavo zmanjšuje anksioznost med najstniki

Pouk oziroma šolanje na daljavo je nekaj, s čimer so se v zadnjih mesecih srečali številni šolarji po vsem svetu.

5 »čustvenih stanj« imunskega sistema

Močan imunski sistem bo letošnjo zimo še pomembnejši kot v preteklih letih. Prav zaradi pojava novega koronavirusa so začeli mnogi posvečati precej več pozornosti krepitvi imunskega sistema kot običajno.
- Oglas -
Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×