Kvinoja je žitarica, ki se tudi pri nas vse bolj uveljavlja v zdravi prehrani in vsakdanjih receptih, pa naj si gre za solate ali pa kuhane jedi. Kvinoja je že starodavna rastlina, katera se je komaj v zadnjih časih uspela prebiti na prodajne police. Tokrat vam predstavljamo recept za kvinojino solato.
- Oglas -
Sestavine:
160g oz. 2 dl kvinoje
4 dl vode
1 čebula
1 strok česna
1 bučka
1 sveža zelena paprika
1 paradižnik
sol, poper
Sestavine za solatni preliv:
- 1 limona
- 1 žlica medu
- 1 žlica dijonske gorčice
- dve vejici timijana
- olivno olje
Priprava:
- Oglas -
- Kvinojo stresite v gosto cedilo in jo dobro sperite z vročo vodo. Nato jo odcedite.
- Čebulo drobno sesekljajte in jo na malo olivnega olja pražite.
- Dodajte ji na tanke lističe narezan strok česna, premešajte in pražite toliko, da česen zadiši.
- Dodajte odcejeno kvinojo, premešajte in pražite, dokler ne začne kvinoja spreminjati barve.
- Zvišajte temperaturo in prilijte vodo ter dodajte sol in poper. Ko zavre, temperaturo znižajte, da vsebina komaj vre.
- Pokrito kuhajte in občasno premešajte toliko časa, da začne zmanjkovati tekočine.
- Ko je kvinoja kuhana, jo preložite na pladenj ali na kakšno večjo površino, da se nekoliko ohladi.
- Medtem ko se hladi, narežite preostalo zelenjavo. Papriko narežite na majhne kocke, bučko narežite na kolobarje in potem po želji še na manjše kose, nazadnje pa še paradižnik.
- V veliki skledi pomešajte nekoliko ohlajeno kvinojo in narezano zelenjavo. V posebni skledi pripravite solatni preliv.
- Limono temeljito operite in naribajte lupinico ter stisnite limonin sok.
- Pomešajte limonin sok, lupino, med, dijonsko gorčico ter osmukane lističe timijana.
- Vse hitro zmešajte z metlico in med mešanjem počasi dodajajte olivno olje, da dobite lepo emulzijo.
- S tako pripravljenim prelivom prelijte solato, premešajte in pustite na hladnem vsaj pol ure.
- Oglas -