Kvinoja je ลพitarica, ki se tudi pri nas vse bolj uveljavlja v zdravi prehrani in vsakdanjih receptih, pa naj si gre za solate ali pa kuhane jedi. Kvinoja je ลพe starodavna rastlina, katera se je komaj v zadnjih ฤasih uspela prebiti na prodajne police. Tokrat vam predstavljamo recept za kvinojino solato.
Sestavine:
160g oz. 2 dl kvinoje
4 dl vode
1 ฤebula
1 strok ฤesna
1 buฤka
1 sveลพa zelena paprika
1 paradiลพnik
sol, poper
Sestavine za solatni preliv:
- 1 limona
- 1 ลพlica medu
- 1 ลพlica dijonske gorฤice
- dve vejici timijana
- olivno olje
Priprava:
- Kvinojo stresite v gosto cedilo in jo dobro sperite z vroฤo vodo. Nato jo odcedite.
- ฤebulo drobno sesekljajte in jo na malo olivnega olja praลพite.
- Dodajte ji na tanke listiฤe narezan strok ฤesna, premeลกajte in praลพite toliko, da ฤesen zadiลกi.
- Dodajte odcejeno kvinojo, premeลกajte in praลพite, dokler ne zaฤne kvinoja spreminjati barve.
- Zviลกajte temperaturo in prilijte vodo ter dodajte sol in poper. Ko zavre, temperaturo zniลพajte, da vsebina komaj vre.
- Pokrito kuhajte in obฤasno premeลกajte toliko ฤasa, da zaฤne zmanjkovati tekoฤine.
- Ko je kvinoja kuhana, jo preloลพite na pladenj ali na kakลกno veฤjo povrลกino, da se nekoliko ohladi.
- Medtem ko se hladi, nareลพite preostalo zelenjavo. Papriko nareลพite na majhne kocke, buฤko nareลพite na kolobarje in potem po ลพelji ลกe na manjลกe kose, nazadnje pa ลกe paradiลพnik.
- V veliki skledi pomeลกajte nekoliko ohlajeno kvinojo in narezano zelenjavo. V posebni skledi pripravite solatni preliv.
- Limono temeljito operite in naribajte lupinico ter stisnite limonin sok.
- Pomeลกajte limonin sok, lupino, med, dijonsko gorฤico ter osmukane listiฤe timijana.
- Vse hitro zmeลกajte z metlico in med meลกanjem poฤasi dodajajte olivno olje, da dobite lepo emulzijo.
- S tako pripravljenim prelivom prelijte solato, premeลกajte in pustite na hladnem vsaj pol ure.