Embalaža iz stiropora prispeva k bakterijski rezistenci

Na problematičnost embalaže iz stiropora v povezavi z bakterijsko rezistenco je opozorila študija, ki je bila konec lanskega leta.

Aknasta koža: Značilnosti in pravilna nega

Akne so pogosta kožna vnetna bolezen, značilna predvsem za obdobje adolescence. Vendar pa niso omejene le na čas odraščanja.

Ali so edinci zares sebični in razvajeni?

V prejšnjem stoletju je doktor medicine in psiholog Alfred Adler zasnoval teorijo, v skladu s katero naj bi vrstni red rojstva vplival na naše osebnostne značilnosti.

Maska iz kave in medu za sijočo polt

Bi radi osvežili svoj obraz, nahranili kožo in odstranili odmrle celice? Maska je odlična tudi, ko je vaša koža videti utrujena ali obraz nekoliko zabuhel.

Zaščita las pred spanjem: 5 nasvetov za preprečevanje nepotrebnih poškodb las

Ali ste vedeli, da so poškodbe las med spanjem zelo pogoste, še posebej pri dolgih laseh?

5 nasvetov za kuhinjo brez odpadkov

Kuhinja brez odpadkov se zdi praktično neuresničljiv cilj. Ponujamo vam nekaj idej, kako se lotiti tega projekta.

Hujšanje za različne tipe telesa

Kako shujšati oziroma kaj jesti in kako se gibati, lahko ugotovite precej preprosto, če poznate svoj telesni tip in njegove lastnosti.

Krema za britje za občutljivo kožo

Britje lahko kožo precej razdraži, še posebej občutljivo. Pomagamo si lahko z domačo kremo, po kateri bo koža mehka in gladka.
Dom & energijaNa kuhinjskih krpah najdena celo bakterija E. coli

Na kuhinjskih krpah najdena celo bakterija E. coli

MORDA VAS ZANIMA

Kuhinjske krpe so nepogrešljiv pripomoček, ki ga uporabljamo vsakodnevno – za brisanje posode, rok, pultov ipd. Vsekakor je pametno in pohvalno, da se poskušate izogibati papirnatim brisačam za enkratno uporabo, ki lahko precej obremenijo okolje. Vendar pa morate pri uporabi kuhinjskih krp iz blaga paziti, da jih menjate dovolj pogosto, sicer obstaja povečana nevarnost za okužbo oziroma zastrupitev. Med drugim se lahko na kuhinjskih krpah razmnoži tudi bakterija Escherichia coli, pogosto imenovana kar E. coli, ki je pogosto kriva za zastrupitev s hrano …

- Oglas -

Kuhinjske krpe in umazanija, bakterije

Razmnoževanje bakterij še posebej hitro v večjih družinah in tam, kjer se uživa meso

Znanstveniki z Univerze v Mauritiusu so analizirali 100 kuhinjskih krp, ki so se uporabljale en mesec. Na skoraj polovici, natančneje na 49 krpah, so odkrili nevarne bakterije, med njimi tudi bakterijo E. coli. Ugotovljeno je bilo, da je nevarnost za razmnoževanje škodljivih bakterij precej večja v primeru, da se ista krpa uporablja za različna opravila. Prav tako pa so bile bakterije bolj pogoste na krpah, ki so se uporabljale v večjih gospodinjstvih in tam, kjer uživajo meso. Bakterija E. coli je bila odkrita na skoraj 37 odstotkih vseh kuhinjskih krp. Čeprav so za raziskavo uporabili zgolj krpe, ki so bile v uporabi mesec dni, pa obstaja možnost, da se začnejo nevarne bakterije razmnoževati že mnogo prej. Predvsem v večjih družinah je tako potrebna še posebna previdnost in čim bolj redno menjavanje kuhinjskih krp.

Nujno pranje krp pri čim višji temperaturi

Strokovnjaki opozarjajo tudi, da ne smete nikoli uporabljati iste krpe za brisanje rok, pultov in posode. Če na primer s krpo najprej zbrišete umazan kuhinjski pult, nato pa jo uporabite za brisanje pravkar pomitih kozarcev, je to vse prej kot pametna poteza. Mnenja glede tega, kako pogosto je treba menjati kuhinjske krpe, se sicer nekoliko razlikujejo. Nekateri strokovnjaki menijo, da zadostujejo, če jo zamenjamo vsaj enkrat tedensko, spet drugi pa pravijo, da je najbolje, če krpe menjamo vsak dan. Vsekakor pa je priporočljivo, da krpe perete pri čim višji temperaturi. Po vsaki uporabi pa pustite, da se dobro presušijo. Tako bo tveganje za razmnoževanje nevarnih bacilov precej manjše.

Nevarne niso samo kuhinjske krpe

Še večjo nevarnost kot dolgotrajna uporaba kuhinjskih krp predstavljajo stare gobice za pomivanje posode. Gre namreč za eno največjih gojišč bakterij v vašem gospodinjstvu. Najboljša metoda za njihovo razkuževanje naj bi bilo pranje v pralnem stroju pri najvišji temperaturi. Poleg detergenta je smiselno dodati še malce belila. Še varnejša rešitev pa je, da gobice menjate vsaj enkrat tedensko. Prav tako pazite, da boste po vsaki uporabi očistili in razkužili kuhinjske deske, saj se lahko tudi na njih zelo hitro razmnožijo bakterije. Seveda pa ne smete pozabiti niti na redno in temeljito umivanje rok med pripravo hrane.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×