0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaHipertenzija: 3 čaji, ki pomagajo zniževati krvni tlak

Hipertenzija: 3 čaji, ki pomagajo zniževati krvni tlak

MORDA VAS ZANIMA

Kronično povišan krvni tlak, znan tudi kot hipertenzija, je danes ena najpogostejših zdravstvenih težav. Zaradi otekanja žil ima srce še posebej veliko dela, če želi dovesti kri do vseh delov telesa. Tako začne srce zaradi preobremenjenosti sčasoma slabeti. V skrajnem primeru lahko kronično povišan krvni tlak privede celo do smrti, poleg tega pa hipertenzija vpliva tudi na druge organe, predvsem na ledvice, možgane in trebušno slinavko. Vsekakor je torej pomembno, da ukrepate, preden postane situacija zelo resna. Poskrbite za dovolj gibanja, zdravo prehrano, ki vključuje čim manj soli oziroma natrija, in za izogibanje stresnim situacijam, kolikor je to le mogoče. Priporočamo pa tudi naravne pripravke oz. čaje, ki pomagajo pri kronično povišanem krvnem tlaku. Če jemljete zdravila proti hipertenziji, vedno preverite, ali obstaja možnost kontraindikacij.

- Oglas -

Sivkin čaj

Čaj iz zelene

Antioksidanti, s katerimi je zelena zelo bogata, so odlični za naravno uravnavanje krvnega tlaka. Poleg tega pa je zelena tudi eden najboljših naravnih diuretikov. To pomeni, da preprečuje prekomerno kopičenje tekočin v telesu, kar bo pomagalo tudi pri zniževanju krvnega tlaka. Minerali, ki jih najdemo v zeleni, znižujejo raven kortizola v telesu. Gre za hormon, ki je velikokrat imenovan kar stresni hormon. Ker je krvni tlak pogosto povezan s prekomernim stresom, je to še razlog več, zaradi katerega je zelena odlična naravna rešitev. Privoščite si jo lahko kot prigrizek, jo dodate juham ali pa iz nje pripravite čaj. Potrebujete 2 žlici nasekljane zelene, ki jo prelijte z 250 mililitri vrele vode. Počakajte 15 minut, nato pa čaj precedite in ga popijte. Skodelico tega čaja si pripravite enkrat dnevno.

Sivkin čaj

Za naravno zniževanje krvnega tlaka je izvrstna tudi sivka. Deluje kot naravno pomirjevalo in olajša pretok krvi skozi žile. Redno uživanje sivkinega čaja je tako odlično za vse, ki se spopadate s hipertenzijo. Čaj pripravite tako, da najprej zavrete 250 mililitrov vode. Vrelo vodo nato prelijte po 1 žlički posušene sivke. Pokrijte in počakajte 15–20 minut. Na koncu mešanico precedite in popijte tekočino. Priporočamo, da sivkin čaj pijete enkrat na dan, in sicer vsaj tri dni v tednu. Tako bo učinek najboljši. Če imate tudi težave s spanjem, je smiselno, da si sivkin čaj pripravite zvečer, tik pred odhodom v posteljo.

- Oglas -

Čaj iz origana

Origano je zelo pogosta začimba tudi v naših kuhinjah. Popestri okus številnih jedi, poleg tega pa deluje origano tudi protivnetno in diuretično. Tako pomaga pri številnih težavah z zdravjem, med drugim tudi pri povišanem krvnem tlaku, še posebej ker poskrbi tudi za čiščenje arterij in preprečevanje težav s prekrvavitvijo. Tudi v tem primeru najprej zavrite 250 mililitrov vode, ki ji primešajte žličko origana. Po 15 minutah mešanico precedite in popijte čaj. Svetujemo vam, da čaj iz origana pijete zjutraj oziroma dopoldne, vsaj trikrat na teden.

Preverite tudi, kakšni so znaki hipertenzije.

.

NAJNOVEJŠE