0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaKreme za sončenje lahko povzročijo kožnega raka?

Kreme za sončenje lahko povzročijo kožnega raka?

MORDA VAS ZANIMA

Zadnje čase je vse več slišati o tem, da kreme za sončenje z vitaminom A lahko potencialno povzročijo kožnega raka.

- Oglas -

Že kar nekaj študij je pokazalo, da retinil palmitat (tip vitamina A) lahko povzroči povišano tveganje nastanka tumorjev. Teste so sicer izvajali na živalih (mi smo sicer proti takšnim, vendar se na žalost še vedno izvajajo za veliko kozmetičnih proizvodov),vendar pa seveda ne smemo prehitevati dogodkov in trditi, da enako velja za ljudi. Za enkrat na žalost še ni dovolj dokazov, ki bi kaj takega lahko 100 % podprli. Res je, da je vitamin A lahko prisoten v nekaterih kremah za sončenje, zato je dobro vedeti, kakšna krema za sončenje je sploh idealna.

Dobro je, da ta vsebuje UVA in UVB zaščito. Faktor 30 prav tako nudi zaščito za večino ljudi, kaj več od tega pa naj že nebi bilo več primerno oziroma dovolj dobro za kožo. Bistveno pri vsaki vrsti sončne kreme pa je, da jo nanesemo na kožo v zadostni količini, da z njo prekrijemo celotno telo.

Prav tako pa je potrebno nanos kreme za sončenje obnavljati vsaki 2 uri in pa po plavanju. Po podatkih sodeč izgubijo svojo učinkovistost po 40 minutah namakanja v vodi tudi tiste kreme, ki bi naj bile odporne na vodo.

.

NAJNOVEJŠE