Ekologija & OkoljeLedenik Presena prekrili z izolacijsko odejo

Ledenik Presena prekrili z izolacijsko odejo

MORDA VAS ZANIMA

V upanju, da bi upočasnili hitrost pri kateri se trenutno tali led v gorah na severnem delu Italije, so del najbolj ogroženega ledenika začeli prekrivati z izolacijskim materialom.

- Oglas -

Morda se na prvi pogled to zdi malce smešna ideja, vendar pa so dosedanji testi že pokazali, da termalna odeja res lahko reši ledenike pred taljenjem, vsaj za enkrat.

Material je velik skoraj tristotisoč kvadratnih metrov in debel 4mm, delavci pa so z njim prekrili del ledenika Presena, da bi le-tega obvarovali pred UV žarki. To pa ni prvič, da je Italija uporabila ta material, da bi preprečila taljenje ledu. Pred dvema letoma je bil že narejen manjši test, ki je pokazal, da se led topi 60 % počasneje, kot pa če je neposredno izpostavljen soncu.

Omenjeni ledenik je med letoma 1993 in 2003 izgubil že za kar 39 % ledu in krivec za to je seveda povišanje temperature.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×