fbpx
Domov Rubrike Zanimivosti Miti in dejstva o strelah

Miti in dejstva o strelah

Črni trn – prva pomoč pri kroničnem zaprtju

Črni trn kot zdravilno rastlino poznamo že mnogo let. Še dandanes se uporablja pri kroničnih zaprtjih otrok in ostarelih.

Peka kruha z drožmi: Zakaj so droži vedno bolj priljubljene?

Peka kruha z drožmi postaja vedno bolj priljubljena. Droži so uravnotežen konzorcij naravno prisotnih kvasovk in mlečnokislinskih bakterij, ki živijo v sožitju.

Zdravilna energija prelita v slike

Zdravilka in slikarka Slavica Štrukelj Kokoravec iz Ljubljane že več kot dvajset let raziskuje svet energij.

Znanstveniki strele preučujejo že več stoletij in čeprav dobro vedo, kaj jih povzroča, pa še vseeno obstaja veliko skrivnosti, ki jih ta pojav skriva.

Glede na to, da je poletje verjetno vrhunec sezone strel je verjetno dobro, da malce razblinimo nekatere mite in pojasnimo dejstva.

Strela vas lahko udari tudi če ste v prostoru

Dejstvo: Čeprav se nahajate v prostoru vas lahko zadane strela, vendar pa je to seveda redkeje. Vseeno pa se v primeru bliskanja izogibajte žičnih telefonov in drugih električnih in vodnih napeljav.

Strela lahko zruši letalo

Mit: Strela le redko udari v letalo, vendar pa še takrat v izredno redkih situacijah le-tega dejansko zruši. Večina letal je narejena iz aluminija, ki je dober prevodnik, prav tako pa ima letalo več naprav, ki mu nudijo zaščito pred strelami.

Če je nevihta, je potrebno izklopiti električne naprave

Dejstvo: Čeprav vaše hiše strela direktno ni zadela, pa to še ne pomeni, da ta ne more uničiti električne napeljave in naprav, ki so takrat nanjo prikljopljene. Pri izklapljanju napeljave med nevihto pa bodite previdni, saj vas lahko pri tem zadane strela.

Med nevihto se izogibajte avtomobilov

Mit: Avtomobili so dejansko eden izmed najboljših varoval pred strelo, saj delujejo kot Faradayeva kletka.

Strela nikoli ne udari dvakrat

Mit: Med nevihto lahko strela udari v isto mesto več kot enkrat.

Med električno nevihto ni varno biti zunaj

Dejstvo: Med nobeno nevihto ni varno biti zunaj. Če pa ste se po nesreči znašli tam, pa poiščite ozemljeno stavbo ali pa se skrijte v avto. Vsekakor pa se izogibajte odprtih polj in travnikov, visokih objektov in vode.

Po koncu nevihte morate ostati doma še vsaj 30 minut

Dejstvo: Strela lahko udari tudi s 16 km oddaljenega kraja, čeprav je nevihta v vašem kraju že ponehala.

Oddaljenost nevihte lahko predvidite z štetjem

Dejstvo: Za čudo ta stari ‘trik’ še vedno deluje oziroma temelji na dejstvu in ne mitu. Ker svetloba potuje hitreje od zvoke ja to mogoče na takšen način, da sekunde med bliskom in grmenjem množite s tristo dobite razdaljo med vami in nevihto v metrih (če ste našteli od bliska do groma 3s, te pomnožite s 300, kar je 900 m).

- Oglas -

Najnovejše

Peka kruha z drožmi: Zakaj so droži vedno bolj priljubljene?

Peka kruha z drožmi postaja vedno bolj priljubljena. Droži so uravnotežen konzorcij naravno prisotnih kvasovk in mlečnokislinskih bakterij, ki živijo v sožitju.

Zdravilna energija prelita v slike

Zdravilka in slikarka Slavica Štrukelj Kokoravec iz Ljubljane že več kot dvajset let raziskuje svet energij.

7 pogostih napak pri čiščenju

Čiščenje stanovanja za večino ljudi ni najbolj prijetno opravilo. Tako seveda želimo, da bi bil čas, ki ga vložimo, čim bolje porabljen.

Tef – izjemno zdravo žito, ki ne vsebuje glutena

Ste že slišali za žito, imenovano tef (Eragrostis tef)? V naših krajih gre za zelo eksotično živilo, ki ga verjetno poznajo le redki posamezniki.

Pasijonka za pomiritev živcev in daljši spanec

Pasijonka vpliva na centralni živčni sistem, in sicer deluje pomirjevalno. Ugotovili so, da izvlečki pasijonke podaljšajo spanje pri peroralnem uživanju.
- Oglas -
Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×