Miti in dejstva o strelah

  Znanstveniki strele preučujejo že več stoletij in čeprav dobro vedo, kaj jih povzroča, pa še vseeno obstaja veliko skrivnosti, ki jih ta pojav skriva.

  Glede na to, da je poletje verjetno vrhunec sezone strel je verjetno dobro, da malce razblinimo nekatere mite in pojasnimo dejstva.

  Strela vas lahko udari tudi če ste v prostoru

  Dejstvo: Čeprav se nahajate v prostoru vas lahko zadane strela, vendar pa je to seveda redkeje. Vseeno pa se v primeru bliskanja izogibajte žičnih telefonov in drugih električnih in vodnih napeljav.

  Strela lahko zruši letalo

  Mit: Strela le redko udari v letalo, vendar pa še takrat v izredno redkih situacijah le-tega dejansko zruši. Večina letal je narejena iz aluminija, ki je dober prevodnik, prav tako pa ima letalo več naprav, ki mu nudijo zaščito pred strelami.

  Če je nevihta, je potrebno izklopiti električne naprave

  Dejstvo: Čeprav vaše hiše strela direktno ni zadela, pa to še ne pomeni, da ta ne more uničiti električne napeljave in naprav, ki so takrat nanjo prikljopljene. Pri izklapljanju napeljave med nevihto pa bodite previdni, saj vas lahko pri tem zadane strela.

  Med nevihto se izogibajte avtomobilov

  Mit: Avtomobili so dejansko eden izmed najboljših varoval pred strelo, saj delujejo kot Faradayeva kletka.

  Strela nikoli ne udari dvakrat

  Mit: Med nevihto lahko strela udari v isto mesto več kot enkrat.

  Med električno nevihto ni varno biti zunaj

  Dejstvo: Med nobeno nevihto ni varno biti zunaj. Če pa ste se po nesreči znašli tam, pa poiščite ozemljeno stavbo ali pa se skrijte v avto. Vsekakor pa se izogibajte odprtih polj in travnikov, visokih objektov in vode.

  PREBERITE TUDI:  Evropski teden mobilnosti: Z aktivnim transportom do boljšega zdravja ljudi in okolja

  Po koncu nevihte morate ostati doma še vsaj 30 minut

  Dejstvo: Strela lahko udari tudi s 16 km oddaljenega kraja, čeprav je nevihta v vašem kraju že ponehala.

  Oddaljenost nevihte lahko predvidite z štetjem

  Dejstvo: Za čudo ta stari ‘trik’ še vedno deluje oziroma temelji na dejstvu in ne mitu. Ker svetloba potuje hitreje od zvoke ja to mogoče na takšen način, da sekunde med bliskom in grmenjem množite s tristo dobite razdaljo med vami in nevihto v metrih (če ste našteli od bliska do groma 3s, te pomnožite s 300, kar je 900 m).

  Povejte svoje mnenje - kometirajte

  1 komentar

  Comments are closed.