Namakanje kopriv je tehnika, ki se v vrtnarstvu uporablja ลพe zelo dolgo. ลฝe naลกe prababice in babice so vedele katera zeliลกฤa oziroma rastline je potrebno namakati, kuhati,โฆ, da dobimo naravna ลกkropiva.
Namakanje kopriv za podporo rasti in zdravja rastlin
Koprive so bogate z duลกikom, kalijem, magnezijem in ลพelezom, ki so bistveni za zdravje in rast rastlin. Gnojilo iz kopriv tako zagotavlja rastlinam bogat vir teh hranil. Poleg tega pomaga izboljลกati strukturo tal in spodbuja aktivnost koristnih mikroorganizmov, ki prispevajo k zdravju rastlin.
Prepreฤevanje bolezni rastlin
Koprive so znane po svojih protibakterijskih in protiglivniฤnih lastnostih. Gnojilo in/ali ลกkropivo iz kopriv lahko pomaga prepreฤevati bolezni rastlin, kot so plesen, gniloba in druge gliviฤne in bakterijske okuลพbe. To je ลกe posebej koristno za rastline, ki so nagnjene k tem teลพavam, kot so paradiลพnik, kumare in jagode.
Za kaj je uporabno namakanje kopriv?
Vsem dobro poznana rastlina je navadna kopriva, ki se zelo rada naseli na naลกih vrtovih in nam povzroฤi kar nekaj dela, ko se trudimo in jo pulimo, da bi imeli vrt brez plevela. Namesto, da koprive zavrลพemo jih lahko z namakanjem kopriv uporabimo za pripravo ลกkropiva.
Kako narediti gnojilo iz kopriv?
Domaฤe gnojilo iz kopriv je odliฤna izbira za vse, ki iลกฤejo naravno in okolju prijazno alternativo za komercialna gnojila. Priprava je preprosta.
Obstajata dve metodi za izdelavo gnojila za kopriv โ hitra in dolga metoda. Pri obeh metodah pa potrebujemo ฤim bolj mlade poganjke kopriv in seveda zaลกฤitne rokavice.
Namakanje kopriv: Okolju prijazen naฤin gnojenja
Domaฤe gnojilo iz namoฤenih kopriv je okolju prijazna izbira, saj ne vsebuje ลกkodljivih kemikalij, ki bi lahko ลกkodovale okolju. Poleg tega je kopriva obnovljiv vir, ki ga je mogoฤe zlahka najti v naravi ali pa ga gojiti na domaฤem vrtu.
Namakanje kopriv nam tako da odliฤno naravno gnojilo, ki se lahko uporablja za ลกiroko paleto rastlin, vkljuฤno z zelenjavo, sadjem, zeliลกฤi, cvetjem in celo travo. Zaradi svoje blage narave ga je mogoฤe uporabljati redno brez strahu, da bi poลกkodovali rastline ali tal. To pomeni, da je namakanje kopriv odliฤna metoda za organsko vrtnarjenje in trajnostno kmetovanje.
Hitra metoda: 30 gramov kopriv stresemo v lonec, dodamo skodelico vrele vode ter pustimo od 20 minut do 1 ure. Precedimo, ostanke odvrลพemo na kompost, tekoฤino pa zmeลกamo z vodo v razmerju 1:10. Meลกanica je uporabna takoj. Hitro narejeno gnojilo iz kopriv je nekoliko manj uฤinkovito kot tradicionalno.
Daljลกa (tradicionalna) metoda namakanja kopriv: v vedro naloลพite koprive in jih nekoliko nasekljajte (vkljuฤno z listi). V vedro vlijte vodo nekje do 3/4 viลกine, saj se bo meลกanica tekom procesa zaฤela peniti. ฤe je mogoฤe, za namakanje kopriv uporabite deลพevnico ali neklorirano vodo. Vedro pokrijte in postavite na sonce, najbolje stran od hiลกe, saj bo gnojilo zaฤelo smrdeti. Pustite, da fermentira cca. 3 tedne in vsakih nekaj dni pomeลกajte s palico, dokler se ne neha peniti. S to meลกanico potem zalivanje vrt, seveda jo morate vedno razredฤiti z vodo v razmerju 1:10.
ล kropivo iz kopriv
ล kropivo iz kopriv uporabljamo za zatiranje razliฤnih vrst listnih uลกi, za krepitev rastlin, za poveฤanje odpornosti kot tudi za gnojenje, saj vsebuje tudi duลกik. ล kropivo pripravimo tako, da v 10-ih litrih vode namoฤimo 1 kg sveลพih kopriv, ki jih nareลพemo. Rastline namakamo 24 ur in ne veฤ, saj postane v na nadaljnjih urah ลกkropivo manj uฤinkovito. ฤe nimamo sveลพih kopriv pa lahko za ta namen vzamemo tudi posuลกene rastline, v tem primeru pa na isto koliฤino vode damo 100 do 200 g posuลกenih rastlin. Po 24 urah zmes precedimo in z dobljeno tekoฤin, dobro, z vseh strani poลกkropimo vrtnine, vrtnice, โฆ.
ล kropljenje lahko po nekaj dneh ponovimo. Ostanke kopriv, ki so nam ostali po namakanju pa stresemo na kompostni kup.
Stimulacija cvetenja in plodov
Gnojilo iz kopriv je tudi odliฤen stimulator cvetenja in plodov. Visoka vsebnost mineralov, ki jih vsebuje, pomaga spodbuditi tvorbo cvetov in sadeลพev, kar lahko poveฤa vaลก pridelek in izboljลกa kakovost pridelka.