0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Vrt & VrtnarjenjeNamakanje kopriv: Naravno do krepkih in zdravih rastlin

Namakanje kopriv: Naravno do krepkih in zdravih rastlin

MORDA VAS ZANIMA

Namakanje kopriv je tehnika, ki se v vrtnarstvu uporablja že zelo dolgo. Že naše prababice in babice so vedele katera zelišča oziroma rastline je potrebno namakati, kuhati,…, da dobimo naravna škropiva.

- Oglas -

Namakanje kopriv za podporo rasti in zdravja rastlin

Koprive so bogate z dušikom, kalijem, magnezijem in železom, ki so bistveni za zdravje in rast rastlin. Gnojilo iz kopriv tako zagotavlja rastlinam bogat vir teh hranil. Poleg tega pomaga izboljšati strukturo tal in spodbuja aktivnost koristnih mikroorganizmov, ki prispevajo k zdravju rastlin.

Preprečevanje bolezni rastlin

Koprive so znane po svojih protibakterijskih in protiglivničnih lastnostih. Gnojilo in/ali škropivo iz kopriv lahko pomaga preprečevati bolezni rastlin, kot so plesen, gniloba in druge glivične in bakterijske okužbe. To je še posebej koristno za rastline, ki so nagnjene k tem težavam, kot so paradižnik, kumare in jagode.

kopriva, namakanje kopriv, gnojilo iz kopriv

Za kaj je uporabno namakanje kopriv?

Vsem dobro poznana rastlina je navadna kopriva, ki se zelo rada naseli na naših vrtovih in nam povzroči kar nekaj dela, ko se trudimo in jo pulimo, da bi imeli vrt brez plevela. Namesto, da koprive zavržemo jih lahko z namakanjem kopriv uporabimo za pripravo škropiva.

- Oglas -

Kako narediti gnojilo iz kopriv?

Domače gnojilo iz kopriv je odlična izbira za vse, ki iščejo naravno in okolju prijazno alternativo za komercialna gnojila. Priprava je preprosta.

Obstajata dve metodi za izdelavo gnojila za kopriv – hitra in dolga metoda. Pri obeh metodah pa potrebujemo čim bolj mlade poganjke kopriv in seveda zaščitne rokavice.

Namakanje kopriv: Okolju prijazen način gnojenja

Domače gnojilo iz namočenih kopriv je okolju prijazna izbira, saj ne vsebuje škodljivih kemikalij, ki bi lahko škodovale okolju. Poleg tega je kopriva obnovljiv vir, ki ga je mogoče zlahka najti v naravi ali pa ga gojiti na domačem vrtu.

Namakanje kopriv nam tako da odlično naravno gnojilo, ki se lahko uporablja za široko paleto rastlin, vključno z zelenjavo, sadjem, zelišči, cvetjem in celo travo. Zaradi svoje blage narave ga je mogoče uporabljati redno brez strahu, da bi poškodovali rastline ali tal. To pomeni, da je namakanje kopriv odlična metoda za organsko vrtnarjenje in trajnostno kmetovanje.

Hitra metoda: 30 gramov kopriv stresemo v lonec, dodamo skodelico vrele vode ter pustimo od 20 minut do 1 ure. Precedimo, ostanke odvržemo na kompost, tekočino pa zmešamo z vodo v razmerju 1:10. Mešanica je uporabna takoj. Hitro narejeno gnojilo iz kopriv je nekoliko manj učinkovito kot tradicionalno.

- Oglas -
Namakanje kopriv za gnojilo iz kopriv

Daljša (tradicionalna) metoda namakanja kopriv: v vedro naložite koprive in jih nekoliko nasekljajte (vključno z listi). V vedro vlijte vodo nekje do 3/4 višine, saj se bo mešanica tekom procesa začela peniti. Če je mogoče, za namakanje kopriv uporabite deževnico ali neklorirano vodo. Vedro pokrijte in postavite na sonce, najbolje stran od hiše, saj bo gnojilo začelo smrdeti. Pustite, da fermentira cca. 3 tedne in vsakih nekaj dni pomešajte s palico, dokler se ne neha peniti. S to mešanico potem zalivanje vrt, seveda jo morate vedno razredčiti z vodo v razmerju 1:10.

Koprive

Škropivo iz kopriv

Škropivo iz kopriv uporabljamo za zatiranje različnih vrst listnih uši, za krepitev rastlin, za povečanje odpornosti kot tudi za gnojenje, saj vsebuje tudi dušik. Škropivo pripravimo tako, da v 10-ih litrih vode namočimo 1 kg svežih kopriv, ki jih narežemo. Rastline namakamo 24 ur in ne več, saj postane v na nadaljnjih urah škropivo manj učinkovito. Če nimamo svežih kopriv pa lahko za ta namen vzamemo tudi posušene rastline, v tem primeru pa na isto količino vode damo 100 do 200 g posušenih rastlin. Po 24 urah zmes precedimo in z dobljeno tekočin, dobro, z vseh strani poškropimo vrtnine, vrtnice, ….

Škropljenje lahko po nekaj dneh ponovimo. Ostanke kopriv, ki so nam ostali po namakanju pa stresemo na kompostni kup.

Stimulacija cvetenja in plodov

Gnojilo iz kopriv je tudi odličen stimulator cvetenja in plodov. Visoka vsebnost mineralov, ki jih vsebuje, pomaga spodbuditi tvorbo cvetov in sadežev, kar lahko poveča vaš pridelek in izboljša kakovost pridelka.

.

NAJNOVEJŠE