0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Ekologija & OkoljeKozmetika in čistila – kaj v resnici potrebujemo?

Kozmetika in čistila – kaj v resnici potrebujemo?

MORDA VAS ZANIMA

Vsi želimo biti lepi in negovani, prav takšna bi morala biti naša oblačila, dom, delovno mesto, avtomobil … Industrija lepotil in čistil si mane roke, saj se le malo ljudi vpraša, kako čistila in kozmetični preparati delujejo na naše zdravje, še manj pa, kaj od tega v resnici potrebujemo. Oglaševalci nas znajo potipati tam, kjer smo najobčutljivejši – pri samopodobi. Ali ni zanimivo, da ta planet najbolj umažemo s tem, ko čistimo?

- Oglas -

Ali preverite, kaj kupite?

Čistila in kozmetika - ali preverite, kaj kupite

Skrbi me popolna brezbrižnost pri uporabi čistil in pralnih praškov. Ti za nas nehajo obstajati tisti trenutek, ko izginejo v odtoku kopalnice ali pralnega stroja. Na teh mestih pa se pravzaprav šele začne njihovo skrivnostno potovanje. Drvijo skozi kanalizacijske cevi, se združijo s še drugimi odplakami in (če imamo veliko sreče) končajo v čistilni napravi.

Največ odplak iz urbanih naselij se steče v večje reke in konča v morjih ali podtalnici, preden se uspejo do konca razgraditi. Najboljši pokazatelj čistosti vode so ribe, raki in alge. Biotska pestrost prvih dveh se je močno skrčila, alg, ki prekrivajo kamne in rečno dno, pa je čedalje več. Te alge se hranijo z umazanijo (še sreča!).

- Oglas -

Vse lahko dobimo nazaj

Zajetja pitne vode niso vedno dovolj zavarovana pred vdorom onesnaženih voda. Pogosto že vsako daljše deževje povzroči vdor fekalij in ogrozi njeno čistost. No, tudi za pitno vodo imamo čistila! Kloriranje je najbolj znan način, po svetu pa so znani še drugi, morda še nevarnejši načini (fluoriranje in jodiranje). Vse z izgovorom, da je to dobro za naše zdravje.

Kaj pa vemo o čistilih, ki jih uporabljajo za pranje avtomobilov, notranjosti motorjev in industrijskih strojev? O tem se seveda ne sprašujemo, saj se ne dotika naše kože. Pa bi se morali, ker se to dotika naše hrane, pitne vode in zraka, ki ga dihamo.

Obtajajo učinkovite naravne rešitve

Poglejmo raje, ali obstaja rešitev. Prepričana sem, da za večino čistil in kozmetičnih preparatov obstaja naravna izbira.

Negovalne kreme in naravna mila so že dolgo dostopni, vsakdo se jih lahko nauči izdelovati na raznih tečajih in delavnicah. Kaj pa vse drugo?

Zobni prašek 

Naravna zobna pasta

- Oglas -

Najbolj všeč mi je zobna pasta ali raje: zobni prašek.

Potrebujemo:

 • 2 g klinčkov (ali posušeni listi mete, nariban muškatni orešček, posušen timijan),
 • 30 g morske soli,
 • 50 g gline v prahu.

Izdelava zobnega praška je preprosta. V kavnem mlinčku zmeljemo 2 g klinčkov skupaj z 30 g morske soli. Ko je zmes fino mleta, dodamo še 50 g gline v prahu (tiste, ki je predvidena za uživanje). Še enkrat zmeljemo, le toliko, da je zmes homogena, in predevamo v steklene kozarčke s širokim pokrovčkom. Hranimo dobro zaprte, da se ne navlažijo, saj sta sol in glina zelo higroskopni.

Zobno krtačko zmočimo, jo dobro otresemo, da od nje ne kaplja, in jo rahlo pomočimo v zobni prašek. S tem si umijemo zobe. Po potrebi krtačko večkrat namočimo v prašek. Nas koncu si usta splaknemo s hladno vodo. Takšnega občutka svežine in čistosti ne prinese nobena oglaševana zobna pasta!

Namesto klinčkov lahko uporabimo posušene liste mete, nariban muškatni orešček, posušen timijan, ki mu le osmukamo lističe. Te začimbe najbolje ščitijo ustno votlino pred okužbami. Glineni delci so okroglasti in pri umivanju ne poškodujejo sklenine.

Domači šampon 

Šampon umivanje las

Potrebujemo: 

 • posušena zelišča,
 • fino mlete pšenične otrobe.

Za umivanje las se je za učinkovito pokazala mešanica posušenih zelišč in fino mletih pšeničnih otrobov. S tem si natremo lasišče in lase po vsej dolžini. Nato ta »suhi šampon« izčešemo s krtačo. Šele nato si lase umijemo z mlačno vodo, kar pa ni vedno nujno. Otrobi vežejo nase odvečno maščobo in umazanijo, zelišča pa prekrvavijo lasišče in pomagajo, da se odlušči odmrla plast kože. Na ta način imajo lasje vedno lep lesk in prijetno dišijo.

Domače olje za lase 

Olje za lase

Potrebujemo:

olivno ali orehovo olje, olje indijske kosmulje, hladno stiskano sezamovo olje …

Za nego las še danes uporabljamo olja. Pri nas sta najbolj priljubljena olivno in orehovo olje. Prijetna za uporabo sta tudi olje indijske kosmulje (amla) in hladno stiskano sezamovo olje. Vsakdo si lahko izbere tisto, ki mu je najbolj všeč.

V žlico olja dodamo nekaj kapljic limoninega soka in to mešanico dobro vtremo v lasišče. Potem jo razčešemo po vsej dolžini las. Pustimo delovati uro ali dve. V tem času se lasišče okrepi, omehča, odmrla plast kože pa se odlušči. Lasje vpijejo olje in se regenerirajo. Nato lahko lase natremo s fino mletimi otrobi, ki popolnoma vpijejo odvečno maščobo. Izčešemo jih in včasih je treba postopek natiranja z otrobi ponoviti. V mesecu dni se lasje navadijo na nov način nege in nas presenetijo s sijajem in volumnom. Postopek z oljem nato naredimo le še enkrat na mesec.

Pranje perila

Pranje perila

Potrebujemo:

 • pralni prašek,
 • kis.

Pranje perila je seveda zahtevnejše in ne mislim, da bi se morali vrniti k bukovemu pepelu. Obstaja vrsta ekoloških pralnih praškov, nisem pa prepričana, da res potrebujemo toliko različnih vrst čistil.

Serviser pralnih strojev mi je svetoval, da za pranje uporabim manjšo količino pralnega sredstva, kot je napisano na embalaži. Zadostuje že 1/3 od priporočene količine. Tudi stroj ne sme biti preveč napolnjen (toliko, da lahko z roko sežem vanj in še vedno otipam zadnjo stran bobna). V predalček, kamor po navadi damo mehčalec, namesto tega raje vlijmo 1 dl navadnega kisa (najcenejšega). Perilo je zdaj enako dobro oprano, ne izgublja barve, boben pralnega stroja pa je čistejši in bolj bleščeč.

Čistoča doma

Čiščenje tal

Potrebujemo:

 • vodo,
 • kis.

Za čistočo doma sta še vedno najpomembnejši topla voda in dobra cunja. Na srečo imamo veliko izbiro mopov iz mikrovlaken, ki ne potrebujejo čistil. Površine v stanovanju so gladkejše in jih je lažje očistiti. Od časa do časa pa je le dobro tudi razkužiti tla in vse površine. Tako kot nekoč je še danes uporabna in poceni metoda uporaba krpe in kisa. Že umite površine prebrišemo s krpo, pomočeno v mešanico kisa in vode (približno 1 : 1). S tem večkrat obrišemo tudi notranjost avtomobila. Vonj se hitro razdiši, občutek svežine in čistosti pa traja še dolgo. 

Pomivanje posode

pomivanje posode

Potrebujemo:

 • sredstvo za strojno umivanje posode,
 • kis.

Pomivalni stroj nam prihrani veliko vode, energije in tudi pralnega sredstva. Žal so najbolj oglaševana sredstva za strojno umivanje posode zelo agresivna in strupena. Tudi ekološka sredstva so zelo močna, ugotovila pa sem, da za pomivanje enega stroja posode zadostuje že pol tabletke. S tem za polovico zmanjšamo koncentracijo strupov v odplakah. Sama namesto sredstva za visok sijaj posode uporabljam navadni kis, enakega kot za pralni stroj. Rezultat je enako dober kot tisti, ki nam ga kažejo v TV-oglasih.

Vsaka naša drobna odločitev oblikuje naš življenjski slog, ki ima za posledico okolje, v katerem živimo. To je učinek metulja. Drobno prhutanje s krili lahko na drugem koncu sveta povzroči vihar. Ko se bomo tega zavedali, bomo lažje in hitreje spremenili ta svet na bolje.

.

NAJNOVEJŠE