DomovVrt & VrtnarjenjeZakaj cvetača porumeni na vrtu? Ali je taka še užitna in ali...

Zakaj cvetača porumeni na vrtu? Ali je taka še užitna in ali se da to preprečiti?

Cvetača je ena tistih zelenjav, ki jo prepoznamo že na daleč. Njena snežno bela glava, obdana z zelenimi listi, je skorajda sinonim za svežino in zdravje. Ko pa pride čas za obiranje in opazimo, da glava ni več bleščeče bela, temveč je dobila rumenkast odtenek, se pogosto ustrašimo, da je z zelenjavo nekaj narobe. A razlogi za to spremembo barve so povsem naravni – in večinoma tudi neškodljivi.

Zakaj cvetača porumeni?

Barva cvetače je tesno povezana s pogoji, v katerih raste. Najpogostejši vzroki za porumenelost so:

  • Izpostavljenost soncu: Cvetača je naravno občutljiva na svetlobo. Če glava ni dovolj zaščitena z listi, začne proizvajati klorofil in karotenoide, kar povzroči rumenkasto barvo.
  • Sortne razlike: Nekatere sorte cvetače so bolj nagnjene k rumenenju, saj imajo v sebi več naravnih pigmentov.
  • Prepozno obiranje: Če cvetačo pustimo predolgo na vrtu, se začne barva spreminjati – najprej v rumeno, nato celo rahlo rjavkasto.
  • Vremenske razmere: Močno sonce, suša ali velike temperaturne razlike lahko vplivajo na barvo glave.

Porumenela cvetača torej ni znak bolezni, temveč bolj naravna posledica okolja in časa obiranja.

Je porumenela cvetača še užitna?

Veliko ljudi se ob spremembi barve ustraši, da je cvetača neuporabna. V resnici pa je porumenela cvetača povsem užitna in varna za prehrano, če ni mehka, gnila ali prekrita s plesnijo. Edina razlika je v videzu in morda rahlo v okusu – rumenkasta cvetača zna biti malce bolj grenka.

Najbolje jo je uporabiti v jedeh, kjer barva ne igra velike vloge: juhe, pireji, enolončnice, zelenjavne polpete ali kot dodatek k rižu in testeninam.

Kako preprečiti rumenenje cvetače

Če želite imeti na vrtu popolnoma belo cvetačo, obstajajo enostavni vrtnarski triki, ki pomagajo zaščititi glavo pred soncem.

Prekrivanje z listi

Ko glava cvetače doseže velikost teniške žogice, jo nežno prekrijte z njenimi lastnimi listi. Liste lahko zavežete skupaj nad glavo ali jih le nežno prelomite, da zakrijejo svetlobo. Tako boste preprečili porumenelost in ohranili snežno belo barvo.

Pravočasno obiranje

Cvetača je najboljša, ko so glave kompaktne, trdne in še vedno bele. Če čakate predolgo, barva postane rumenkasta, tekstura pa ohlapnejša. Redno spremljajte rast in obirajte ob pravem času.

Izbor sort

Na trgu so na voljo sorte, ki so manj občutljive na sonce in bolje ohranjajo belo barvo. Če se pogosto soočate s porumenevanjem, se splača razmisliti o izbiri teh sort.

Ustrezno zalivanje

Nepravilno zalivanje lahko povzroči stres pri rastlini, kar posredno vpliva tudi na barvo glave. Cvetača ima rada enakomerno vlago, zato jo je v sušnih obdobjih nujno zalivati.

Kaj pa cvetača, ki je naravno obarvana?

Zanimivo je, da so obarvane cvetače pravzaprav čedalje bolj priljubljene. Na voljo so sorte z rumenimi, oranžnimi, vijoličastimi in celo zelenimi glavami. Te sorte svojo barvo dolgujejo naravnim pigmentom, kot so antociani in karotenoidi. In še nekaj – pogosto vsebujejo celo več vitaminov in antioksidantov kot klasična bela cvetača.

Tako da – čeprav morda na vrtu niste načrtovali »rumene cvetače«, vas je narava le presenetila z obarvano različico, ki je prav tako hranljiva.

Ali rumena barva vpliva na hranilno vrednost?

Rumenjenje cvetače ne pomeni, da je zelenjava izgubila svoje hranilne vrednosti. Pravzaprav je ravno obratno: rumeni odtenki nakazujejo prisotnost karotenoidov, ki so antioksidanti in koristni za zdravje oči ter kože. Tako da ni razloga za skrb – porumenela cvetača je morda celo malenkost bogatejša z določenimi snovmi kot snežno bela.

Ideje za uporabo porumenele cvetače

Namesto da bi jo zavrgli, iz porumenele cvetače pripravite okusne jedi:

  • Cvetačna juha z dodatkom krompirja in muškatnega oreščka
  • Cvetačni polpeti kot zdrav prigrizek ali priloga
  • Pire iz cvetače, ki nadomesti krompirjev pire
  • Zapečena cvetača s sirom in drobtinami v pečici
  • Smoothie z zelenjavo, kjer barva ne bo opazna

Morda vas bo zanimalo tudi:

Jolanda Kramar
Jolanda Kramar
Jolanda Kramar je novinarka in publicistka z zanimanjem za zdrav življenjski slog, ekologijo ter domače pripravke, s katerimi si lahko olajšamo življenje in podpramo zdravje. Zanimata pa jo tudi astrologija ter lepota.

NAJNOVEJŠE