Ščetkanje zob pred zajtrkom ali po zajtrku?

Kdaj si običajno lotite ščetkanja zob – neposredno po tem, ko se zbudite, torej še pred zajtrkom, ali šele po prvem obroku?

Sam svoj terapevt: 3 vprašanja, ki si jih morate zastaviti vsak dan

Terapija v lastni režiji ima lahko kljub temu ogromno koristi. Omogoča vam nadzor nad čustvi in počutjem.

Protibolečinska sredstva lahko, paradoksno, prispevajo h kroničnim bolečinam

Znano je, da je lahko pogosta uporaba protibolečinskih sredstev problematična. Zdaj pa so raziskovalci odkrili, da ima lahko celo paradoksen učinek.

Onesnaženost okolja kriva že za najmanj 9 milijonov smrti letno

Raziskovalci so ugotovili, da je bila onesnaženost okolja leta 2019 kriva za najmanj 9 milijonov prezgodnjih smrti.

Migrene lahko povečajo nevarnost za zaplete med nosečnostjo

Z migrenami se spopada kar približno 20 odstotkov žensk v rodni dobi. Raziskovalci so bili pozorni na najbolj tipične zaplete, povezane z nosečnostjo.

Naravna škropiva za pogoste bolezni v sadnem vrtu

Kot vsake vrtnine pa imajo tudi sadne grmovnice in drevesa svoje škodljivce ter bolezni, ki jih je treba spremljati in nadzorovati, saj nam lahko v nasprotnem primeru uničijo pridelek ali pa celo kar sadno rastlino samo.

Marko Slapnik: »Prevajam jezik narave v govorico ljudi«

Težko je v le nekaj odstavkih opisati, s čim vse se ukvarja Marko Slapnik, vedno nasmejani gospod, ki vsakogar zlahka začara s svojo pozitivno energijo in širi svoje navdušenje nad naravo in Solčavskim, od koder prihaja.

Kako nevarni so v resnici sončni žarki?

Večina ljudi se iskreno začudi, ko izvedo, da so tudi sončni žarki, ki jih dobimo pri delu na vrtu, na sprehodu, na kolesu ali v gorah, prav tako škodljivi.
Zdravje & prehranaPrepoznajte simptome konjunktivitisa in si pomagajte sami

Prepoznajte simptome konjunktivitisa in si pomagajte sami

MORDA VAS ZANIMA

Konjunktivitis, vnetje zunanje plasti celic na zrklu in notranji površini veke, povzroča nemalo težav, pri katerih pa si lahko pomagamo tudi sami.

Konjunktivitis

Konjunktivitis povzroča prekomerno solzenje ali »lepljenje«

- Oglas -

Svoje drugo ime – rožnato oko – je konjunktivitis dobil zaradi videza očesa, ki se lahko prekomerno solzi ali pa se v jutranjih urah celo »zalepi«. Oko postane rožnate barve, srbi, boli in peče. Srbenje je bolj pogosto, kadar gre za alergije, vendar so najpogostejši vzroki za konjunktivitis virusne okužbe, ki jim sledijo okužbe z bakterijami – pojavijo pa se lahko skupaj z drugimi simptomi navadnega prehlada. Pri alergijah prevladujejo predvsem tiste na cvetni prah ali živalske dlake.

Če imate konjunktivitis pa si lahko pomagate tudi sami, glede na razvoj in potek bolezni:

Uporabljajte hladne obkladke

Mehko krpo pomočimo v mrzlo vodo in jo položimo na boleče mesto. Paziti moramo, da se s krpo (ali z dlanmi) ne dotikamo zdravega očesa, saj lahko na tak način okužbo prenesemo! S hladnimi obkladki si lahko bolečine lajšamo tekom celega dne, če opazimo, da nam pomagajo.

Uporabljajte tople obkladke

Nekaterim bolj ugajajo topli obkladki, s čimer ni popolnoma nič narobe, saj lahko pri nekaterih bolje delujejo kot mrzli. Podobno kot pri mrzlih obkladkih lahko tudi tople uporabljamo čez cel dan, vendar pa moramo paziti, da voda ni prevroča.

Uporabljajte kapljice za oči

Pogosto ob bolezni pridemo do napačnega sklepa, da je konjunktivitis zgolj suho oziroma srbeče oko. Medtem ko je na trgu veliko kapljic, namenjenih pordelim očem, za zdravljenje konjunktivitisa raje posegajmo po kapljicah, ki imajo dodaten vlažilni učinek, saj nam bodo bolje pomagale ublažiti srbečico in bolečino.

Ko imate konjunktivitis ne smete uporabljati kontaktnih leč!

- Oglas -

Če sicer namesto očal uporabljate kontaktne leče, morate paziti, da se jim med boleznijo izogibate. Kontaktne leče, ki ste jih imeli v očesu v času bolezni, zavrzite, saj ste jih že okužili, kar pomeni, da se konjunktivitisa ne boste znebili, dokler boste taiste leče nosili.

Izogibajte se dotikanju prizadetega očesa

Konjunktivitis je zelo nalezljiv. Že ob dotiku okuženega dela se bolezen lahko prenese, zato v primeru, da sumite na infekcijo, pazite, da se ne dotikate oči in si pogosto umivate roke čez cel dan. Priporočljivo je tudi, da zamenjate posteljnino.

V primeru, da konjunktivitis traja več kot 10 dni, obiščite zdravnika

Simptomi konjunktivitisa lahko vztrajajo približno do 10 dni, če pa trajajo dlje, nujno obiščite zdravnika. Bolezen sicer lahko vztraja tudi dlje, vendar pa je možno, da ste zboleli tudi za kakšno drugo boleznijo, tako da – previdno. Hujše poškodbe očesa namreč lahko privedejo tudi do visoke vročine ali celo izgube vida.

Preberite tudi: Ječmen na očesu – kako se ga znebiti?

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×