0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaPrepoznajte simptome konjunktivitisa in si pomagajte sami

Prepoznajte simptome konjunktivitisa in si pomagajte sami

MORDA VAS ZANIMA

Konjunktivitis, vnetje zunanje plasti celic na zrklu in notranji površini veke, povzroča nemalo težav, pri katerih pa si lahko pomagamo tudi sami.

- Oglas -
Konjunktivitis

Konjunktivitis povzroča prekomerno solzenje ali »lepljenje«

Svoje drugo ime – rožnato oko – je konjunktivitis dobil zaradi videza očesa, ki se lahko prekomerno solzi ali pa se v jutranjih urah celo »zalepi«. Oko postane rožnate barve, srbi, boli in peče. Srbenje je bolj pogosto, kadar gre za alergije, vendar so najpogostejši vzroki za konjunktivitis virusne okužbe, ki jim sledijo okužbe z bakterijami – pojavijo pa se lahko skupaj z drugimi simptomi navadnega prehlada. Pri alergijah prevladujejo predvsem tiste na cvetni prah ali živalske dlake.

Če imate konjunktivitis pa si lahko pomagate tudi sami, glede na razvoj in potek bolezni:

Uporabljajte hladne obkladke

Mehko krpo pomočimo v mrzlo vodo in jo položimo na boleče mesto. Paziti moramo, da se s krpo (ali z dlanmi) ne dotikamo zdravega očesa, saj lahko na tak način okužbo prenesemo! S hladnimi obkladki si lahko bolečine lajšamo tekom celega dne, če opazimo, da nam pomagajo.

Uporabljajte tople obkladke

Nekaterim bolj ugajajo topli obkladki, s čimer ni popolnoma nič narobe, saj lahko pri nekaterih bolje delujejo kot mrzli. Podobno kot pri mrzlih obkladkih lahko tudi tople uporabljamo čez cel dan, vendar pa moramo paziti, da voda ni prevroča.

- Oglas -

Uporabljajte kapljice za oči

Pogosto ob bolezni pridemo do napačnega sklepa, da je konjunktivitis zgolj suho oziroma srbeče oko. Medtem ko je na trgu veliko kapljic, namenjenih pordelim očem, za zdravljenje konjunktivitisa raje posegajmo po kapljicah, ki imajo dodaten vlažilni učinek, saj nam bodo bolje pomagale ublažiti srbečico in bolečino.

Ko imate konjunktivitis ne smete uporabljati kontaktnih leč!

Če sicer namesto očal uporabljate kontaktne leče, morate paziti, da se jim med boleznijo izogibate. Kontaktne leče, ki ste jih imeli v očesu v času bolezni, zavrzite, saj ste jih že okužili, kar pomeni, da se konjunktivitisa ne boste znebili, dokler boste taiste leče nosili.

Izogibajte se dotikanju prizadetega očesa

Konjunktivitis je zelo nalezljiv. Že ob dotiku okuženega dela se bolezen lahko prenese, zato v primeru, da sumite na infekcijo, pazite, da se ne dotikate oči in si pogosto umivate roke čez cel dan. Priporočljivo je tudi, da zamenjate posteljnino.

V primeru, da konjunktivitis traja več kot 10 dni, obiščite zdravnika

Simptomi konjunktivitisa lahko vztrajajo približno do 10 dni, če pa trajajo dlje, nujno obiščite zdravnika. Bolezen sicer lahko vztraja tudi dlje, vendar pa je možno, da ste zboleli tudi za kakšno drugo boleznijo, tako da – previdno. Hujše poškodbe očesa namreč lahko privedejo tudi do visoke vročine ali celo izgube vida.

Preberite tudi: Ječmen na očesu – kako se ga znebiti?

.

NAJNOVEJŠE