0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaJečmen na očesu ali hordeolum – kako se ga znebiti?

Ječmen na očesu ali hordeolum – kako se ga znebiti?

MORDA VAS ZANIMA

Ječmen na očesu ali ječmenček (strokovno hordeolum) je pogosto poimenovanje za rdečo bulico, ki je videti kot mozoljček in ki se običajno pojavi na veki ali pa ob robu očesa. Na naših vekah, predvsem tik ob trepalnicah, je namreč kar precej lojnic, ki se lahko zamašijo.

- Oglas -

Hordeolum očesa, pogosto imenovano tudi ječmen, je akutna vnetna bolezen, ki se pojavi na robu vek ali znotraj veke. Gre za gnojno vnetje, ki ga običajno povzročajo bakterije, in se lahko pojavi na zunanji ali notranji strani veke.

Kako nastane ječmen na očesu?

Znotraj zamašene žleze pa se nato začnejo kopičiti bakterije, ki povzročijo nastanek ječmena na očesu. Ječmen na očesu pogosto spremljajo tudi bolečina oziroma nelagodje, srbečica in povečano solzenje. Kako ukrepati? Vsekakor se izogibajte stiskanju tvorbe, saj bi s tem situacijo le poslabšali. Namesto tega raje sledite spodnjim napotkom oziroma preizkusite enega izmed omenjenih nasvetov.

Vzroki za nastanek hordeoluma

Hordeolum ali ječmen na očesu se najpogosteje razvije kot posledica okužbe lasnega mešička na veki ali žleze. Okužbo najpogosteje povzroča bakterija Staphylococcus aureus. Dejavniki, ki lahko povečajo tveganje za razvoj očesnega ječmena ali hordeoluma, vključujejo:

- Oglas -
 • Slabo higieno rok
 • Uporaba kontaminirane kozmetike ali očal
 • Kronične vnetne bolezni vek
Ječmen na očesu - Hordeolum

Simptomi očesnega ječmena

Glavni simptomi ječmena na očesu vključujejo:

 • Rdečina in oteklina na območju veke
 • Bolečina ali nelagodje
 • Občutek tujka v očesu
 • Lahko se pojavi gnojni izcedek
 • Občutljivost na svetlobo ali solzenje oči

Kako pozdravimo ječmen na očesu?

V večini primerov ječmen na očesu izgine sam od sebe v nekaj dneh do tednu dni. Kljub temu pa obstajajo nekateri pristopi za lajšanje simptomov in pospešitev celjenja:

 • Topli obkladki: Redno nanašanje toplih obkladkov na prizadeto območje lahko pomaga lajšati bolečino in spodbuja drenažo ognojka.
 • Antibiotiki: V nekaterih primerih, zlasti če je hordeolum vztrajen ali se ponavlja, lahko zdravnik predpiše antibiotično mazilo.
 • Higiena: Temeljito čiščenje vek z blagimi sredstvi, ki ne dražijo oči ali posebnimi čistilnimi sredstvi lahko pomaga preprečiti ponovitev.

Topli obkladki

Običajno pri ječmenu na očesu zelo pomagajo topli obkladki, ki jih nežno pritisnete ob veko. Tako se bo izcedek lažje izločil. Seveda morate biti previdni in se prepričati, da obkladek ni prevroč, sicer se lahko opečete. Ponovite večkrat dnevno.

Čajna vrečka

Namesto toplih obkladkov lahko uporabite tudi toplo vrečko za pripravo čaja. Priporočamo vam, da uporabite vrečko za črni čaj, ki deluje tudi protibakterijsko. Dobra izbira pa je tudi zeleni čaj. Tudi v tem primeru bodite nežni pri pritiskanju vrečke ob veko – pritisk ne sme biti premočan, vrečka pa seveda ne sme biti prevroča.

- Oglas -
Kako zdravimo ječmen na očesu

Če imate ječmen na očesu, se izogibajte se ličilom in kontaktnim lečam

Dokler se ne znebite ječmena na očesu, je odsvetovana uporaba ličil, ki lahko dodatno razdražijo področje okoli oči in pospešijo čas celjenja. Podobno pa velja tudi za kontaktne leče – za nekaj časa se raje omejite na očala.

Kos kumare ali krompirja

Da bi bil občutek, ki spremlja ječmen na očesu manj neprijeten, so poleg toplih priporočljivi tudi hladni obkladki. Pri tem si lahko pomagate kar s koščkom kumare ali krompirja, ki ste ga pred tem za nekaj časa postavili v hladilnik. To bo poskrbelo za osvežujoč občutek ter ublažitev bolečin in vnetja.

Redno umivanje rok

Večina ljudi se ne zaveda, kako pogosto se vsakodnevno dotaknemo obraza. Še posebej ko ste utrujeni, si večkrat povsem nezavedno pomanete oči. Kadar imate na očesu ječmen, je lahko to seveda zelo problematično. S tem namreč na veko prinesete dodatne bakterije, zato lahko pride do resnejše okužbe. V tem obdobju bodite zato še posebej temeljiti pri umivanju rok. Hkrati pa poskušajte biti bolj pozorni na to, kdaj segate proti obrazu oziroma očem, in se pravočasno ustavite.

Izpiranje očesa

Nekateri v primeru ječmena na očesu priporočajo tudi izpiranje z mlačnim čajem. Še posebej dobra izbira naj bi bil čaj, pripravljen iz koriandrovih semen. To je povezano predvsem s protibakterijskimi učinki koriandra. Vendar pa si lahko pomagate tudi z drugimi vrstami čaja, na primer s kamiličnim.

Preventiva in uporabni nasveti

Da bi zmanjšali tveganje za razvoj ječmena na očesu, se poslužujte naslednjih nasvetov in ukrepov:

 • Redno si umivajte roke in se izogibajte dotikanju oči z nečistimi rokami
 • Ne delite kozmetike za oči z drugimi družinskimi člani in redno zamenjujte izdelke, ki jim je potekel rok uporabe ali so izrabljeni
 • Čistite kontaktne leče pred vsako uporabo ali uporabljajte dnevne leče, če se vam ječnem v očesu pogosto pojavlja ob uporabi kontaknih leč.

Ječmen na očesu je neprijetno, a pogosto neškodljivo stanje, ki se običajno odpravi samo od sebe. Z upoštevanjem osnovnih načel higiene in zdravljenja simptomov lahko pospešite okrevanje. Če simptomi vztrajajo ali so hudi, ali če se pojavi tudi vnetje oči, se posvetujte z očesnim zdravnikom.

.

NAJNOVEJŠE