Zdravje & prehranaJečmen na očesu – kako se ga znebiti?

Ječmen na očesu – kako se ga znebiti?

MORDA VAS ZANIMA

Ječmen ali ječmenček je pogosto poimenovanje za rdečo bulico, ki je videti kot mozoljček in ki se običajno pojavi na veki ali pa ob robu očesa. Na naših vekah, predvsem tik ob trepalnicah, je namreč kar precej lojnic, ki se lahko zamašijo.

Kako nastane ječmen na očesu?

- Oglas -

Znotraj zamašene žleze pa se nato začnejo kopičiti bakterije, ki povzročijo nastanek ječmena na očesu. Ječmen na očesu pogosto spremljajo tudi bolečina oziroma nelagodje, srbečica in povečano solzenje. Kako ukrepati? Vsekakor se izogibajte stiskanju tvorbe, saj bi s tem situacijo le poslabšali. Namesto tega raje sledite spodnjim napotkom oziroma preizkusite enega izmed omenjenih nasvetov.

Ječmen na očesu
Takole po navadi izgleda ječmen na očsu. Pojavi se lahko na različnih mestih.

Topli obkladki

Običajno pri ječmenu na očesu zelo pomagajo topli obkladki, ki jih nežno pritisnete ob veko. Tako se bo izcedek lažje izločil. Seveda morate biti previdni in se prepričati, da obkladek ni prevroč, sicer se lahko opečete. Ponovite večkrat dnevno.

Čajna vrečka

Namesto toplih obkladkov lahko uporabite tudi toplo vrečko za pripravo čaja. Priporočamo vam, da uporabite vrečko za črni čaj, ki deluje tudi protibakterijsko. Dobra izbira pa je tudi zeleni čaj. Tudi v tem primeru bodite nežni pri pritiskanju vrečke ob veko – pritisk ne sme biti premočan, vrečka pa seveda ne sme biti prevroča.

Če imate ječmen na očesu, se izogibajte se ličilom in kontaktnim lečam

Dokler se ne znebite ječmena na očesu, je odsvetovana uporaba ličil, ki lahko dodatno razdražijo področje okoli oči in pospešijo čas celjenja. Podobno pa velja tudi za kontaktne leče – za nekaj časa se raje omejite na očala.

Kos kumare ali krompirja

- Oglas -

Da bi bil občutek, ki spremlja ječmen na očesu manj neprijeten, so poleg toplih priporočljivi tudi hladni obkladki. Pri tem si lahko pomagate kar s koščkom kumare ali krompirja, ki ste ga pred tem za nekaj časa postavili v hladilnik. To bo poskrbelo za osvežujoč občutek ter ublažitev bolečin in vnetja.

Redno umivanje rok

Večina ljudi se ne zaveda, kako pogosto se vsakodnevno dotaknemo obraza. Še posebej ko ste utrujeni, si večkrat povsem nezavedno pomanete oči. Kadar imate na očesu ječmen, je lahko to seveda zelo problematično. S tem namreč na veko prinesete dodatne bakterije, zato lahko pride do resnejše okužbe. V tem obdobju bodite zato še posebej temeljiti pri umivanju rok. Hkrati pa poskušajte biti bolj pozorni na to, kdaj segate proti obrazu oziroma očem, in se pravočasno ustavite.

Izpiranje očesa

Nekateri v primeru ječmena na očesu priporočajo tudi izpiranje z mlačnim čajem. Še posebej dobra izbira naj bi bil čaj, pripravljen iz koriandrovih semen. To je povezano predvsem s protibakterijskimi učinki koriandra. Vendar pa si lahko pomagate tudi z drugimi vrstami čaja, na primer s kamiličnim.

NAJNOVEJŠE