0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Ekologija & OkoljeNa Danskem že kmalu informacije o okoljskem vplivu na posameznih živilih?

Na Danskem že kmalu informacije o okoljskem vplivu na posameznih živilih?

MORDA VAS ZANIMA

Na mnogih napravah, na primer na hladilnikih, lahko preberemo, kako energetsko učinkoviti so. Mnogi se tako sprašujejo, zakaj podobnih informacij ni mogoče najti tudi na hrani – torej na nečem, kar verjetno kupujemo najpogosteje. Vse kaže, da se bo na Danskem to že kmalu spremenilo. Načrtovana je namreč uredba, v skladu s katero bodo morali vsi proizvajalci prehranskih izdelkov te opremiti s podatki o njihovem vplivu na okolje.

- Oglas -

Informacije na živilih

Z obveznimi deklaracijami o vplivu na okolju želijo na Danskem pohiteti

Danska naj bi pri razvoju deklaracij na živilih, ki bi vsebovale tudi informacije o njihovem okoljskem vplivu, že 10 let sodelovala z Evropsko unijo. Vendar pa so se zdaj očitno odločili, da s tem projektom še nekoliko pohitijo. Glavni povod za to odločitev naj bi bilo pred nedavnim objavljeno poročilo Medvladnega panela za podnebne spremembe s sedežem v Švici. V tem poročilu je namreč navedeno, da so v naslednjih 12 letih potrebni drastični ukrepi, če želimo, da se ozračje v povprečju ne segreje za več kot 1,5 °C. Tako je danska vlada vključila dodatno označevanje živil v svoj načrt za bolj zeleno prihodnost, ki sicer obsega 38 točk.

Enoten sistem za pravičnejšo obdavčitev in razdeljevanje subvencij

Kot je povedal Lars Christian Lilleholt, danski minister za okolje, želijo s to potezo potrošnikom omogočiti, da sprejmejo bolj informirane odločitve. Načrte Danske pozdravljajo tudi mnogi ugledni strokovnjaki za podnebne spremembe. Tovrstno označevanje bi preneslo enoten sistem meritve okoljskih vplivov, zato bi se tudi proizvajalci bolje zavedali, kako negativen vpliv na okolje imajo v resnici izdelki, ki jih pošiljajo na tržišče. Hkrati pa bi to omogočilo tudi pravičnejše razdeljevanje subvencij in pravičnejšo obdavčitev.

.

NAJNOVEJŠE