Lepota & KozmetikaNeemovo olje – ajurvedska skrivnost za prečudovito kožo in lase

Neemovo olje – ajurvedska skrivnost za prečudovito kožo in lase

MORDA VAS ZANIMA

Neemovo (včasih imenovano tudi nimovo) olje, ki se pridobiva iz plodov in semen istoimenskega drevesa, je pri nas relativno slabo poznano. Vendar pa ima predvsem v ajurvedskem tradicionalnem zdravilstvu izjemno pomembno mesto.

- Oglas -

Neemovo olje se sicer v zdravilstvu uporablja že od antičnih časov, njegova moderna uporaba pa pokriva predvsem nego kože oziroma lajšanje različnih kožnih težav. Obstajajo pa tudi raziskave, ki se ukvarjajo z uporabo neemovega olja za blaženje težav s prebavo. Neemova drevesa, ki rastejo izredno hitro, so sicer najbolj razširjena v Indiji, po zaslugi priseljencev pa jih je mogoče danes najti tudi v nekaterih drugih državah po svetu.

Neemovo olje

Neemovo olje še posebej koristno za zelo suho kožo

Sodobne raziskave potrjujejo protibakterijsko, nekatere pa celo protivirusno delovanje neema. Tako ni presenetljivo, da je neemovo olje zelo učinkovito pri preprečevanju kožnih okužb in vnetij, pomaga pa tudi pri odpravljanju aken. Neemovo olje se sicer še posebej priporoča za nego zelo suhe kože in za preprečevanje prezgodnjih gubic, med drugim tudi zato, ker naj bi njegova uporaba spodbujala tvorbo kolagena, ki skrbi za napeto in elastično kožo. Poleg tega je olje koristno za hitrejše celjenje ranic in za zmanjšanje izrazitosti brazgotin.

Preberite tudi: Kako zmanjšati izrazitost keloidnih brazgotin?

Uporaba neemovega olja pri negi las in lasišča

- Oglas -

Danes pa se neemovo olje ne uporablja zgolj za nego kože, ampak je lahko tudi zelo dobra izbira za čim bolj naravno nego las in lasišča. Zaradi protivnetnega delovanja in sposobnosti, da spodbudi prekrvavitev lasišča, se neemovo olje pogosto priporoča tudi tistim, ki imajo težave s čezmernim izpadanjem las. Tudi nasploh pa bo uporaba tega olja poskrbela, da bodo vaši lasje rastli hitreje ter da bodo močnejši in gostejši. Med drugim je to tudi zasluga antioksidantov, s katerimi je neemovo olje izredno bogato.

Nekateri svetujejo uporabo tega olja tudi za odpravo uši in prhljaja na lasišču. Slednje je v veliki meri povezano z dejstvom, da olje učinkuje tudi protiglivično, prav glivice pa so pogost povod za prhljaj. Še ena izmed številnih možnosti uporabe neemovega olja pa je blaženje simptomov luskavice, ki so pogosto zelo izraziti tudi na lasišču, kar lahko včasih privede tudi do čezmernega izpadanja las.

Več o neemu preberite tukaj.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×