0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaIzdelajte žajbljeve bombone proti kašlju in za ublažitev bolečin v grlu

Izdelajte žajbljeve bombone proti kašlju in za ublažitev bolečin v grlu

MORDA VAS ZANIMA

Pravočasni ukrepi za krepitev imunskega sistema so najboljša metoda za zmanjševanje tveganja za tipične jesenske in zimske bolezni. S tem imamo seveda v mislih predvsem gripo in prehlad, ki ju povzročajo hitro razširjajoči se virusi. A kljub pazljivosti se nam lahko zgodi, da v tem obdobju zbolimo. Dva zelo tipična simptoma sta v tem primeru kašelj in bolečine v grlu. Vendar pa lahko na srečo obe težavi močno ublažite kar z doma izdelanimi žajbljevimi bomboni …

- Oglas -

Narava kot naša največja zaveznica – o pozitivnih učinkih žajblja

Žajbelj velja za tradicionalno naravno pomoč pri vnetem grlu in kašlju. Morda vam je za ublažitev bolečin v grlu sicer bolj znana metoda grgranja žajbljevega čaja. Vendar pa so včasih, še posebej če ste nekje zunaj, precej bolj priročni žajbljevi bomboni. Ti vam bodo pomagali tudi pri tem, da ne boste čutili stalne potrebe po kašljanju, ki je lahko zelo moteče tudi za okolico. Žajbelj zelo uspešno ublaži vnetje in bolečine. Pomaga tudi pri uničevanju mikroorganizmov, ki so krivi za okužbo. Obenem pa ima tudi pozitiven vpliv na vaše dlesni in na zadah. Kako torej izdelati domače žajbljeve bombone? Postopek je zelo preprost, potrebovali pa boste le dve sestavini in nekaj dodatnih pripomočkov. Žajbljeve bombone lahko pripravite tudi v večjih količinah, saj v nepredušno zaprtih posodicah zdržijo tudi do leta dni.

Več o žajblju: Žajbelj – zdravilna rastlina z bogato zgodovino

Sestavine in pripomočki

  • oster nož,
  • deska za rezanje,
  • manjša posoda za kuhanje,
  • lesena kuhalnica,
  • pekač oz. ravna podlaga,
  • papir za peko,
  • cca. 2 žlici svežega nasekljanega žajblja ali cca. 5 gramov posušenega in
  • 100 gramov sladkorja.

Postopek priprave

V primeru uporabe svežega žajblja naj bo ta nasekljan na čim manjše koščke. Pomagate si lahko tudi z možnarjem oz. terilnikom zelišč.  V manjši posodici stalite sladkor. Temperatura naj bo čim nižja, hkrati pa morate sladkor vseskozi mešati. Sladkor segrevajte tako dolgo, da postane svetlo rjave barve. Nato primešajte žajbelj.

- Oglas -

Posodico odstavite s štedilnika. Pripravite pekač ali drugo podlago, obloženo s papirjem za peko. Nato s pomočjo kuhalnice nakapljajte majhne bombončke na papir. Pri tem bodite seveda previdni, da se ne opečete.

Kot smo že omenili, je shlajene žajbljeve bombone najbolje shranjevati v nepredušno zaprti posodi, saj boste s tem podaljšali njihov rok uporabe. Žajbljev bombon poližite takoj, ko začutite neprijetno praskanje v grlu. To ponovite večkrat dnevno oziroma po potrebi.

.

NAJNOVEJŠE