Aditiv E466 najverjetneje nevarnejši, kot se je verjelo doslej

Aditiv karboksimetil celuloza se uporablja pri izdelavi najrazličnejših živil. Pogosteje se je začel uporabljati v 60. letih prejšnjega stoletja.

Embalaža iz stiropora prispeva k bakterijski rezistenci

Na problematičnost embalaže iz stiropora v povezavi z bakterijsko rezistenco je opozorila študija, ki je bila konec lanskega leta.

Aknasta koža: Značilnosti in pravilna nega

Akne so pogosta kožna vnetna bolezen, značilna predvsem za obdobje adolescence. Vendar pa niso omejene le na čas odraščanja.

Ali so edinci zares sebični in razvajeni?

V prejšnjem stoletju je doktor medicine in psiholog Alfred Adler zasnoval teorijo, v skladu s katero naj bi vrstni red rojstva vplival na naše osebnostne značilnosti.

Maska iz kave in medu za sijočo polt

Bi radi osvežili svoj obraz, nahranili kožo in odstranili odmrle celice? Maska je odlična tudi, ko je vaša koža videti utrujena ali obraz nekoliko zabuhel.

Zaščita las pred spanjem: 5 nasvetov za preprečevanje nepotrebnih poškodb las

Ali ste vedeli, da so poškodbe las med spanjem zelo pogoste, še posebej pri dolgih laseh?

5 nasvetov za kuhinjo brez odpadkov

Kuhinja brez odpadkov se zdi praktično neuresničljiv cilj. Ponujamo vam nekaj idej, kako se lotiti tega projekta.

Hujšanje za različne tipe telesa

Kako shujšati oziroma kaj jesti in kako se gibati, lahko ugotovite precej preprosto, če poznate svoj telesni tip in njegove lastnosti.
Zdravje & prehranaIzdelajte žajbljeve bombone proti kašlju in za ublažitev bolečin v grlu

Izdelajte žajbljeve bombone proti kašlju in za ublažitev bolečin v grlu

MORDA VAS ZANIMA

Pravočasni ukrepi za krepitev imunskega sistema so najboljša metoda za zmanjševanje tveganja za tipične jesenske in zimske bolezni. S tem imamo seveda v mislih predvsem gripo in prehlad, ki ju povzročajo hitro razširjajoči se virusi. A kljub pazljivosti se nam lahko zgodi, da v tem obdobju zbolimo. Dva zelo tipična simptoma sta v tem primeru kašelj in bolečine v grlu. Vendar pa lahko na srečo obe težavi močno ublažite kar z doma izdelanimi žajbljevimi bomboni …

- Oglas -

Žajbljevi bonboni

Narava kot naša največja zaveznica – o pozitivnih učinkih žajblja

Žajbelj velja za tradicionalno naravno pomoč pri vnetem grlu in kašlju. Morda vam je za ublažitev bolečin v grlu sicer bolj znana metoda grgranja žajbljevega čaja. Vendar pa so včasih, še posebej če ste nekje zunaj, precej bolj priročni žajbljevi bomboni. Ti vam bodo pomagali tudi pri tem, da ne boste čutili stalne potrebe po kašljanju, ki je lahko zelo moteče tudi za okolico. Žajbelj zelo uspešno ublaži vnetje in bolečine. Pomaga tudi pri uničevanju mikroorganizmov, ki so krivi za okužbo. Obenem pa ima tudi pozitiven vpliv na vaše dlesni in na zadah. Kako torej izdelati domače žajbljeve bombone? Postopek je zelo preprost, potrebovali pa boste le dve sestavini in nekaj dodatnih pripomočkov. Žajbljeve bombone lahko pripravite tudi v večjih količinah, saj v nepredušno zaprtih posodicah zdržijo tudi do leta dni.

Več o žajblju: Žajbelj – zdravilna rastlina z bogato zgodovino

Sestavine in pripomočki

  • oster nož,
  • deska za rezanje,
  • manjša posoda za kuhanje,
  • lesena kuhalnica,
  • pekač oz. ravna podlaga,
  • papir za peko,
  • cca. 2 žlici svežega nasekljanega žajblja ali cca. 5 gramov posušenega in
  • 100 gramov sladkorja.

Postopek priprave

V primeru uporabe svežega žajblja naj bo ta nasekljan na čim manjše koščke. Pomagate si lahko tudi z možnarjem oz. terilnikom zelišč.  V manjši posodici stalite sladkor. Temperatura naj bo čim nižja, hkrati pa morate sladkor vseskozi mešati. Sladkor segrevajte tako dolgo, da postane svetlo rjave barve. Nato primešajte žajbelj.

- Oglas -

Posodico odstavite s štedilnika. Pripravite pekač ali drugo podlago, obloženo s papirjem za peko. Nato s pomočjo kuhalnice nakapljajte majhne bombončke na papir. Pri tem bodite seveda previdni, da se ne opečete.

Kot smo že omenili, je shlajene žajbljeve bombone najbolje shranjevati v nepredušno zaprti posodi, saj boste s tem podaljšali njihov rok uporabe. Žajbljev bombon poližite takoj, ko začutite neprijetno praskanje v grlu. To ponovite večkrat dnevno oziroma po potrebi.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×