ŽivaliMačke nas razumejo, a jim ni mar

Mačke nas razumejo, a jim ni mar

MORDA VAS ZANIMA

Vsi ljudje, ki so kdaj koli živeli z mačkami, so se najbrž že vsaj enkrat vprašali isto stvar – če mačka razume vsaj eno besedo, bo to najbrž njeno ime, kajne? Ali nas torej mačke razumejo, pa jim preprosto ni mar ali so samo pozabljive? Skupina raziskovalcev iz Japonske se je odločila razgrniti to skrivnost in ji priti do dna.

Ali nas mačke razumejo

Veliko študij o psih, malo o mačkah

- Oglas -

Atsuko Kaito z Univerze Sophia v Tokiu je zagotovo eden izmed dvomljivcev, ki ne verjame, da nas mačke ne razumejo. S skupino raziskovalcev se je odločil preizkusiti zmožnost razumevanja mačk, tako da je preizkusil, ali se na svoje ime mačke drugače odzivajo kot na druge besede. Obstajajo sicer obsežne raziskave o tem, kako nas razumejo psi ter o tem, kako se odzivajo na določene besede oziroma zgolj na ton glasu, o mačkah pa je tovrstnih študij zelo malo.

Mačke prepoznajo svoje ime in glas lastnika

Saito in njegovi sodelavci so opazovali reakcijo mačk, ko so slišale svoje ime v primerjavi z besedami podobne dolžine oziroma imeni drugih mačk iz istega bivališča. V reviji Znanstvena poročila so objavili, da je večina mačk pokazala, da svoje ime prepozna, premikale so ušesa in glavo, pri drugih besedah pa se niso odzivale tako intenzivno. Vendar pa repa niso premikale in tudi oglašale se niso. Pri majhnem odstotku mačk so tak odziv opazili samo, ko jih je nagovoril njihov lastnik. Čeprav so komunikacijo med mačkami in ljudmi skozi leta raziskovalci precej manj preučevali kot komunikacijo med psi in ljudmi, pa so tokrat Japonci z raziskovalnim delom dokazali, da so mačke »delno občutljive« na čustva svojih lastnikov – če jim sploh lahko rečemo lastniki – ter da so sposobne prepoznati glas svojega lastnika.

Mijavkanje je za naša ušesa prijetno

Mačke se, kot vemo, rade pretvarjajo, da so še vedno divje živali, ki so v našem domu našle samo začasno zavetje. Vseeno pa raziskave dokazujejo, da so zvoki, ki jih naše muce proizvajajo, za naše uho precej bolj prijetni kot zvoki, ki jih proizvajajo afriške divje mačke – predniki naših ljubljenčkov. Znanstveniki predvidevajo, da je to zato, ker po 10 tisočih letih skupnega življenja tudi mačke želijo komunicirati z nami na tak način, da bo prijeten za obe vrsti. Po drugi strani pa – če so mačke sposobne razumeti ljudi tako kot psi, to dobro skrivajo. Vseeno pa se naslednjič, ko pokličete svojo mačko in se ona pretvarja, da vas ne sliši, spomnite, da se najverjetneje zgolj pretvarja.

Preberite tudi: Mačka praska pohištvo: kaj storiti?

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×