Zdravje & prehranaKako tiktaka naša notranja ura

Kako tiktaka naša notranja ura

MORDA VAS ZANIMA

Razstrupljanje telesa in duha postaja del vsakdanjega življenja, če se želimo ogniti primežu civilizacijskih bolezni. A kot ugotavljajo nekateri, tudi za čiščenje telesa ni primeren vsak čas. Posebno pri komplementarnih načinih zdravljenja v postopkih razstrupljanja telesa upoštevajo nekatere naravne ritme. Po njih naj bi bilo delovanje organov odvisno tudi od ure, dneva, letnega časa … Človeški organizem je namreč ubran s splošnim ritmom narave, saj je prav tako sestavljen iz atomov, molekul in medprostora. V tem medprostoru potekajo enaki procesi kot v naravi: ‘pihajo vetrovi’, povečujejo ali zmanjšujejo se vlažnost, pritisk in temperatura.

- Oglas -

Komplementarno zdravljenje

Življenje na našem planetu je neposredno odvisno od spreminjanja letnih časov, dni in ur. V odvisnosti od teh obdobij se spreminja tudi tok telesne energije. V zimskih in zgodnjih spomladanskih mesecih narava počiva, človek v tem času porabi manj energije (proces anabolizma), poleti in jeseni pa je obrnjeno (proces katabolizma). Oglejmo si telesne dejavnosti čez dan z vidika ritma narave. V jutranjih urah se predrami narava, zrak se zaradi svetlobnega in toplotnega sevanja sonca ogreva in giblje. Zaradi tega postane telo dejavno in teži k uživanju in presnovi hrane, to pomeni, da prejemamo in trošimo energijo. V večernih in nočnih urah se gibanje zračnih mas zaustavi in nastopi obdobje mirovanja. Na zemljino površino se spusti masa ohlajenega zraka, ki se postopno kondenzira in povzroča vlažnost ter hlad. Takrat se v telesu obnavljajo celične strukture in vzpostavlja ravnovesje, porušeno čez dan. Kitajska tradicionalna medicina tako spremembo ritma imenuje jin in jang. Svetli čas dneva ponazarja jang, noč pa jin. Po njihovem prepričanju so povečevanje in zmanjševanje jina in janga ter njuna izmenjava temeljni pogoji za obstoj in razvoj človeškega telesa. Da bi telo lahko neprekinjeno delovalo, je treba uravnavati izmeničnost procesa jina in janga ter ju uskladiti z naravnimi ritmi.

JANG: V obdobju janga telo živi samo s pomočjo lastne energije in energije, ki prihaja od sonca. V obdobju jang se v delovanje vključijo organi, ki so povezani z energijskimi kanali ali meridiani jang. Organi jang so organi, ki nam služijo za uživanje hrane, grizenje, prežvekovanje, goltanje, prebavo in izločanje: to so usta, grlo, požiralnik, želodec, črevesje in mehur.
JIN: V obdobju jina se energijski procesi uravnovesijo. Organi jin pa so organi za skladiščenje, hranjenje in predelavo: to so jetra, ledvice, srce in obtočila.

Urnik delovanja organov

Splošno čiščenje lahko načeloma izvajamo kadarkoli, a še bolje je, da pri tem upoštevamo spoznanja orientalske medicine o delovanju človeškega organizma. Preventivna čiščenja izvajamo v skladu z dejavnostmi različnih organov, ki so odvisne od letnega časa. Navajamo, kateri organi naj bi bili po mesecih najbolj dejavni:

 • januar – žolčni mehur,
 • februar – mehur
 • marec – želodec
 • april – debelo črevo
 • maj – tanko črevo
 • junij – hrbtenica
 • julij – ledvice
 • avgust – vranica
 • september – jetra
 • oktober – možgani
 • november – pljuča
 • december – srce.
- Oglas -

Posamezni organi so različno dejavni tudi čez dan. Debelo črevo je najbolj dejavno med 5. in 7. uro zjutraj, zato ga je takrat najbolje sprazniti. Čas največje dejavnosti želodca je med 7. in 9. uro, ko naj bi zaužili zajtrk. Tanko črevo najbolj deluje med 13. in 15. uro, ko sta v naravi najbolj dejavni ognjena in zračna prvina. Takrat najmočneje uporabljamo sončno energijo, hranljive snovi pa iz črevesja prehajajo v kri. Mehur je najbolj dejaven med 15. in 17. uro, ko telo odvaja soli in sokove ter izloči vse odvečne snovi. Od 15. do 19. ure so najbolj dejavne ledvice, ki predelajo vso zaužito tekočino, izločijo odvečne snovi in v kri pošljejo hranljive snovi. V tem času je priporočljivo piti več tekočine, kar se, denimo odraža v angleški navadi pitja čaja. Od 19. do 21. ure so najbolj dejavna obtočila, zato se najbolj obnavlja kemična sestava krvi. Jetra so najbolj dejavna po polnoči, med 1. in 3. uro zjutraj.

Pitje čaja

Vstanimo s kurami

Navedena obdobja dejavnosti posameznih organov so seveda odvisna tudi od geografske širine, letnega časa in posameznikove telesne zgradbe. A vendarle na splošno veljajo določene naravne zakonitosti, ki jih je dobro upoštevati. Stari ljudski rek ‘rana ura, zlata ura’ najbrž ni brez osnove. Če namreč vstanemo zgodaj, bomo imeli polet ves dan. Za zaužitje zajtrka je po prikazanih načelih primeren čas med 6. in 9. uro zjutraj. Takrat se namreč v telesu aktivira sluz in vso hrano, ki jo zaužijemo, zlahka prebavimo. Naslednje štiri ure, med 10. in 14. uro, telo potrebuje veliko hrane in jo tudi lahko prebavi, saj je ognjena prvina v naravi najmočnejša. Med 14. in 18. uro je v naravi najbolj dejavna zračna prvina. Takrat se zračne mase najbolj mešajo, enako se dogaja tudi v telesu. To je čas največjih delovnih zmogljivosti, telesnih in umskih. Hkrati se v telesu odvijajo procesi prebave hrane in čiščenja telesa. Med 18. in 22. uro se v zraku koncentrirata vlaga in hlad, burno mešanje zračnih mas pojenja in narava se umiri. Enako se dogaja v telesu. Izpolnjeni z doživetji dneva, potrebujemo mirovanje, da bi predelali informacije, ki smo jih nakopičili. Telo preide v obdobje kopičenja in obnavljanja. Začetek tega obdobja, torej 18. ura, je ugodna za telesne vaje, na koncu tega obdobja okrog 22. ure pa nastopi čas za odhod v posteljo. Najbolj se bomo spočili, če gremo spat okrog 22. ure. Če tega pravila ne upoštevamo in ponočujemo, tvegamo, da nepravilno usmerimo delovanje telesa. Med 22. in 2. uro ponoči je spet dejavna ognjena prvina, kar lahko izzove tek, če smo nočna ptica. A basanje s hrano ponoči poruši izmenjavo snovi v telesu. Med 2. in 6. uro zjutraj prihaja do čiščenja v smeri od zgoraj navzdol, zato se v tem času pojavlja naravna potreba po izločanju seča in blata.

Če prisluhnemo ritmom, ki nam jih narekuje telo in narava, se bomo lažje ognili boleznim, nagrada pa je obetavna: zdrav duh v zdravem telesu.

Čiščenje po luninih menah

Tudi vpliv meseca na človeško telo je že davno dokazan. Gibanje lune izzove plimovanje morja in vpliva tudi na dogajanje v telesu, saj ga sestavlja približno šestdeset do sedemdeset odstotkov vode. Naše telo naj bi bilo odvisno tudi od gravitacijskih polj lune in zemlje in je včasih težje, drugič lažje. Pri čiščenju telesa zato lahko upoštevamo tudi lunine mene. Kot pravijo, je splošna čiščenja najbolje izvajati v času polne ali prazne lune. Za čiščenje posameznih organov izberemo dneve, ko je telo lažje; to je takrat, ko ni pod močnim vplivom gravitacijskih sil lune in zemlje. Za čiščenje nosu, oči in ušesne školjke, grla, vratnih vretenc, sklepov rok, pljuč in živčnega sistema je najprimernejši prvi krajec. V času polne lune čistimo gornji del želodca, prsi, srce, žolčni mehur, jetra in prsna vretenca, želodec, debelo in tanko črevesje. Med zadnjim krajcem čistimo ledvice, spolne organe, mehur in pravo črevesje, ledvena vretenca. Prazna luna je ugodna za čiščenje kostnega sistema, kože in prebavil, kosti in sklepov udov, želodčno-črevesnega trakta in stopal.

Meseci čiščenja po datumu rojstva

Najboljša porazdelitev energije v notranjih organih je odvisna od meseca, v katerem smo rojeni. Po ruskem zdravniku O. I. Jelisejevu naj bi bili najugodnejši meseci za čiščenje naslednji: za rojene januarja julij, za rojene februarja avgust, za rojene marca september, za rojene aprila oktober, za rojene maja november, za rojene junija december, za rojene julija januar, za rojene avgusta februar, za rojene septembra marec, za rojene oktobra april, za rojene novembra maj in decembra junij.

Andreja Paljevec

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×