0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravilne rastlineKolmež za lajšanje prebavnih težav in slabosti

Kolmež za lajšanje prebavnih težav in slabosti

MORDA VAS ZANIMA

O blagodejnih učinkih kolmeža poročajo že staroperzijski spisi, tudi v Indiji in na Kitajskem je bil kolmež že dolgo pred našim štetjem cenjena rastlina. Pravijo, da so ga k nam prinesli Turki med turškimi vpadi. Leta 1560 pa ga je prvi v Evropi uporabil italijanski zdravnik in botanik Mattioli, ki je bil zdravnik cesarja Maksimiljana II.

- Oglas -

Zakaj uporabljamo kolmež?

Kolmež se je hitro razširil med ljudi, in sicer so ga največkrat uporabljali pri prebavnih motnjah. Uporabljali so ga pa tudi zunanje v kopelih pri vseh vrstah slabotnosti. Tudi babice so nekdaj slabotne dojenčke kopale v kolmeževih kopelih.

Kolmež

Kje in kako nabiramo kolmež?

V svetu zeliščarstva se uporablja korenika kolmeža. In sicer mehke korenike nabiramo tako, da celotno rastlino potegnemo iz močvirnatih tal. Nato jim odstranimo liste in korenine. Shranimo jih v dobro zaprtih posodah. Korenika kolmeža ima močan, aromatičen vonj in grenek, rahlo pekoč priokus. Posušen kolmež je zelo trd in ga težko zrežemo. Kolmež najdemo po močvirjih, na obrežjih ribnikov po celotni Sloveniji. Kolmež je zelo podoben trstičju in šašu. Pri njem lahko opazimo betičasta socvetja in dišeče liste ter zelo aromatične korenike pod zemljo. Sicer pa je kolmež okrog meter visoka močvirnata trajnica. Iz korenike poganjajo sabljasti listi, ki so spodaj rdečkaste barve, in trirobo steblo, ki poleti nosi betič z gostimi, majhnimi zelenimi cvetovi.

Kolmež korenina

Kolmež ima blagodejen za prebavila

Med sestavinami je kar v 7 % prisotno eterično olje s strupenim beta-azaronom (vsebnost v evropskem olju je do 10 %), izoevgenolmetiletrom, seskviterpenom akoronom, ki ima grenak okus. Med sestavinami kolmeža najdemo tudi čreslovine, holin, sluzi … Azaron deluje pomirjevalno (je sedativ). Zaradi azarona in grenkega akorona se kolmež odlično obnese pri težavah v prebavnem traktu, posebno dobro deluje na želodec in črevo, preveč ali premalo želodčne kisline se normalizira. Kolmež izboljša tudi izločanje žolča in pomaga pri črevesnih plinih. Eterično olje deluje na gladke mišice, zavre želodčno razjedo in uniči nekatere kužne bakterije v žrelu in želodcu. Zaradi blagodejnega delovanja na prebavila se kolmež priporoča tudi ljudem, ki imajo prebavne težave, ki so posledica stresa in nasploh motenj živčnega izvora. Izboljšanje naše prebave ima posledice na celotno naše duševno in telesno počutje. Zunanje se uporablja pri ušeh in odganja žuželke. Ker pospešuje prekrvitev, pomaga pri ozeblinah in hladnih nogah in rokah.

- Oglas -

Kolmeževo eterično olje (če vsebuje velike količine beta-azarona) je strupeno (rakotvorno za jetra in dvanajstnik). Vendar je treba opozoriti, da je evropski kolmež z malo azarona varen, če ga uporabljamo po priporočilih. Kolmež je treba uživati v predpisani količini in času. Jemljemo ga pri prej opisanih težavah, in to le krajši čas in v ne prevelikih odmerkih.

Zaradi azarona uporabljamo kolmež v priporočenih odmerkih, v obliki kure, in nato jemanje za nekaj časa prekinemo. Nikoli se ne uporablja v nosečnosti in med dojenjem, saj se lahko izloča v mleko.
Sicer pa se kolmež uporablja tudi v kozmetiki. Hladno stiskano eterično olje, ki je goste, rumenkaste barve in značilnega vonja, uporabljajo za izdelavo parfumov. Dodajajo pa kolmeževe izvlečke tudi zobnim pastam, saj ima antiseptični učinek in tako pomaga pri neprijetnem zadahu ter varuje dlesni pred vnetjem.

Uporabni recepti z kolmežem

Čaj iz kolmeža

Kolmežev čaj:

Eno čajno žličko kolmeževih korenik namočimo v hladno vodo za 6–8 ur, nato pa jo segrejemo do temperature, ki je primerna za pitje. Lahko pa pripravimo tudi poparek in nato pokrito pustimo stati 5–10 minut. Tako pripravljen čaj pijemo 3-krat na dan, 4–6 tednov. Nato pa kuro prekinemo za 14 dni. Čaj je primeren pri prebavnih motnjah in tudi za grgranje pri vnetjih ustne votline, vnetju dlesni, neprijetnem zadahu …, saj dezinficira ustno votlino.

Čajna mešanica 1:

Mešanica je predvsem namenjena osebam, ki slabo prenašajo določeno hrano in imajo občutek napetosti v trebuhu, močne vetrove ali težave z zaprtjem.

- Oglas -

Sestavine:

 • zel tavžentrože, 20 g
 • list mrzličnika, 20 g
 • korenika kolmeža, 20 g

Pripravimo zavretek z 250 ml vode in ene čajne žličke mešanice. Pol ure pred vsakim obedom spijemo nekaj požirkov srednje toplega čaja.

Čajna mešanica 2

Sestavine:

 • plod komarčka, 20 g
 • listi poprove mete, 20 g
 • list melise, 20 g
 • korenika kolmeža, 20 g

Iz ene čajne žličke zeliščne mešanice pripravimo poparek in ga pijemo od 2- do 3-krat na dan po požirkih. Tudi ta čajna mešanica je namenjena ljudem, ki imajo težave z neprijetnim napenjanjem v trebuhu.

Kolmeževa tinktura

Tinktura 1

10 g zrezane korenike kolmeža namočimo v 100 ml 70-odstotnega alkohola in pustimo stati 2–3 tedne. Tako pripravljena tinktura je primerna za masaže pri revmatičnih obolenjih, bolečinah v sklepih in mišicah. Razredčeno tinkturo uporabljamo tudi pri ozeblinah ali kožnih izpuščajih. Notranje jo uporabljamo pri vnetju debelega črevesa. In sicer 20 kapljic tinkture nakapamo v kamilični ali komarčkov čaj in popijemo 1 skodelico čaja pri vsakem obedu.

Pripravek iz kolmeža in jabolčnega mošta

Kolmež povečuje spolno moč, v kar so verjeli že v starem Egiptu. Iz 60 g korenike kolmeža in 2 l jabolčnega mošta pripravimo pripravek. Korenike zalijemo z moštom, steklenico dobro zapremo in pustimo stati 6 tednov. Nato tekočino precedimo in popijemo 2 kozarca vsak dan, dokler ne izpraznimo steklenice.

Kolmeževo vino

20 g korenike kolmeža namočimo v liter vina in pustimo stati 4–6 tednov. Tekočino nato precedimo in pri želodčnih težavah pijemo 2-krat na dan po 0,3 ml. A velja pravilo, da pijemo kolmeževo vino le kratek čas.

Kopel

Narežemo kolmeževe korenike (100 g), pripravimo zavretek in pustimo stati 15 minut. Nato pripravek dodamo kopeli. Pripravek lahko hranimo v hladilniku nekaj dni in ga uporabljamo v delnih kopelih v primeru mrzlih nog, rok in ozeblin. Ugodno pa kopel iz kolmeža deluje pri slabem počutju, ker na telo deluje poživljajoče. Prav tako jo uporabljamo pri okrevanju, anemijah in presnovnih motnjah. Dodatno pa lahko pijemo tudi čaj iz kolmeža in nam tako pomaga še pri prebavnih težavah.

Sproščujoča kopel iz mešanice zelišč

Za kopel potrebujemo:

 • posušene kamilične cvetove, 150 g
 • posušene liste poprove mete, 50 g
 • nasekljane korenike kolmeža, 50 g
 • 2 l vode

Priprava: Vsa zelišča dodamo v vrelo vodo, pustimo stati 15 minut, precedimo in vlijemo v vodo za kopel. Kopel na nas deluje pomirjajoče.

Preberite tudi: Kraški šetraj čisti telo in varuje želodec

.

NAJNOVEJŠE