Znanstveniki zaobrnili gensko mutacijo, povezano z avtizmom

Znanstvenikom, ki se ukvarjajo z iskanjem rešitve za avtizem, je uspel pomemben preboj.

7 dragocenih lekcij, povezanih s težkimi preizkušnjami

Težke preizkušnje so v življenju praktično neizogibne. Vendar se lahko tudi iz situacij, ki se zdijo na prvi pogled izključno negativne, naučimo ogromno.

5 osebnostnih lastnosti, ki lahko pokopljejo razmerje

Katere so torej tiste malce manj očitne lastnosti, ki se jih je pametno znebiti, če želite, da odnos obstane?

Zaradi globalnega segrevanja tudi vse več težav s spanjem

Ena od manj očitnih posledic globalnega segrevanja so vse pogostejše težave s spanjem.

Osvežitev doma po meri vašega astrološkega znamenja

Če trenutno niste najbolj zadovoljni s svojim domom, vendar ne veste, kako ga osvežiti, da se boste v njem počutili bolje, vam lahko pri tem pomagajo zvezde.

Zakisanost oceanov nam krade kisik

Drobni, na vodi plavajoči organizmi, ki človeštvu zagotavljajo kar približno eno petino vsega kisika, so vse bolj ogroženi.

Okužba s tem parazitom vas lahko naredi bolj privlačne

Raziskovalci so odkrili, da lahko ta parazit vpliva na povečanje privlačnosti okužene osebe.

Ali pogosto opažate ponavljajoče se številke? Preverite, kaj pomenijo …

Vas praktično na vsakem koraku spremlja ponavljajoč se vzorec številk? Morda se zdi, da gre za naključje, vendar so numerologi prepričani, da bi morali tovrstnim znamenjem posvetiti več pozornosti.
Ekologija & okoljeKmetijstvo že občuti sušo

Kmetijstvo že občuti sušo

MORDA VAS ZANIMA

V prvih mesecih letošnjega vegetacijskega obdobja nismo zabeležili veliko padavin, kar kažejo tudi podatki Agencije RS za okolje (Arso). Ker je (bilo) padavin malo, se je vodni primanjkljaj povečal tudi v tleh, še posebej na zahodu države ter v osrednji Sloveniji in na Gorenjskem. Ponekod je do konca prve dekade junija padlo le polovica običajne količine dežje.

- Oglas -

Vegetacijski vodni primanjkljaj v teh delih države že presega ekstremni vodni primanjkljaj za to obdobje leta glede na statistiko stanja vodne bilance. Nekoliko boljše vodne razmere kmetijskih tal so na vzhodu, jugovzhodu in severovzhodu države, kjer je bila količina padavin bližje primerljivim vrednostim, a stanje tudi na teh območjih ni popolno. Seveda so stanje lokalno popravljale tudi nevihte, ki so bile intenzivnejše v začetku junija.

Suša Slovenija

Treba je zalivati

Prvi vodni primanjkljaj je bil že aprila, drugi pa v začetku maja. V drugi polovici maja smo bili priča obilnejšemu deževju, ki je stanje ponekod popravilo, v začetku junija, ko smo bili priča prvemu letošnjemu vročinskemu valu, pa so se vodne zaloge v tleh spet poslabšale, kar lahko pripomore k posledicam za kmetijske rastline, so zapisali na Arsu. Trajnim nasadom in zelenjavi je treba dodajati vodo z namakanjem, če se bodo sušne razmere nadaljevale, pa lahko pričakujemo tako imenovani sušni stres in posledice na nenamakanih kmetijskih rastlinah.

Podzemne vode še niso kritične

Tudi nekatere reke imajo v tem času zmanjšane pretoke in se bodo predvidoma še zmanjševali. Korita nekaterih manjših rek so dobesedno suha, vendar pa sušno stanje na rekah v splošnem še ni preveč izrazito. Postopno pa se zmanjšuje tudi gladina podzemne vode, a ta še ni kritična, so vremenoslovci še navedli v svojem poročilu. Količinsko so najbolj ranljivi vodonosniki v Vipavski dolini in v kraškem zaledju Rižane, pod povprečjem pa so tudi vodonosniki Ljubljanske kotline.

Hitro se je ogrelo

- Oglas -

Ob vsem tem se je letos tudi zelo hitro ogrelo, saj so bile povprečne temperature zraka že aprila na zahodu države za vsaj stopinjo Celzija in pol višje nad običajnimi vrednostmi. Drugod je ta razlika narasla na kar dve stopinji in pol. Tudi v začetku maja smo imeli že prave poletne temperature, saj so ponekod namerili kar 30 stopinj Celzija.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×