5 lubeničnih, ki jih še morda ne poznate

  Zelene okrogle lepotice so sinonim poletja. Njihova osvežilna sladkoba navduši vaše brbončice, živa barva pa zadovolji vaše vizualne potrebe. A ni zgolj vse v okusu marveč tudi v njeni hranljivosti. Košček lubenice namreč vsebuje kar 20% priporočenega dnevnega vnosa vitamina C in 17% vitamina A. Poleg tega vsebuje tudi pomembne vlaknine, ki skrbijo za zdrav prebavni sistem ter kalij in magnezij, ki pomagata vzdrževati zdravo raven krvnega tlaka. Ni kaj, lubenice so res vsestranske! Si želite izvedeti še več? Ljubiteljem lubenic v nadaljevanju ponujamo nekaj zanimivosti, ki jih o njih morda še ne veste.

  lubenica

  Lubenica vsebuje več likopena kot svež paradižnik

  Skodelica lubenice ima v sebi skoraj dvakrat več omenjenega antioksidanta kot ga ima skodelica paradižnika. Likopen je namreč odličen pri boju s prostimi radikali in tako preprečuje nastanek poškodb kožnih celic, hkrati pa ohranja zdravje celotnega imunskega sistema. Nekatere raziskave celo kažejo, da likopen, ki ga najdemo v večini vrst rdeče zelenjave in sadja, lahko odločilno pomaga pri preprečevanju srčnih obolenj in pri pojavu raka.

  Lubenični sok nas lahko odreši mišičnih bolečin

  Španska študija je pokazala, da lahko uživanje soka lubenice deluje precej pomirjujoče – še zlasti po večjem fizičnem naporu. Vsebuje namreč naravno učinkovino citrulin, ki izboljšuje delovanje arterij in znižuje krvni tlak.

  Vsem ljubiteljem lubenic ponujamo slasten recept za pripravo osvežilne »lubenade« na: https://www.bodieko.si/lubenicna-limonada-lubenada

  Lubenica je hkrati pripadnica sadja in zelenjave

  Dvojna narava lubenice to naredi še bolj privlačno za uživanje. Tako jo lahko uporabimo kot posladek ali pa celo kot glavno jed.

  Za solatno inspiracijo skočite na: http://www.utrinek.si/osvezilna-solata-z-lubenico-in-feta-sirom

  Lubenica je polna vode

  Kar 91,5% lubenice predstavlja voda. To je resnično osvežilno živilo, ki močno pomaga pri blažji obliki dehidracije.

  PREBERITE TUDI:  Ste nenehno utrujeni?

  Poznamo tudi rumeno vrsto lubenice

  Poleg rožnate različice lubenice poznamo tudi rumeno. Slednja ima nekoliko bolj meden okus a ni zaradi tega nič manj osvežilna.

  Povejte svoje mnenje - kometirajte