Embalaža iz stiropora prispeva k bakterijski rezistenci

Na problematičnost embalaže iz stiropora v povezavi z bakterijsko rezistenco je opozorila študija, ki je bila konec lanskega leta.

Aknasta koža: Značilnosti in pravilna nega

Akne so pogosta kožna vnetna bolezen, značilna predvsem za obdobje adolescence. Vendar pa niso omejene le na čas odraščanja.

Ali so edinci zares sebični in razvajeni?

V prejšnjem stoletju je doktor medicine in psiholog Alfred Adler zasnoval teorijo, v skladu s katero naj bi vrstni red rojstva vplival na naše osebnostne značilnosti.

Maska iz kave in medu za sijočo polt

Bi radi osvežili svoj obraz, nahranili kožo in odstranili odmrle celice? Maska je odlična tudi, ko je vaša koža videti utrujena ali obraz nekoliko zabuhel.

Zaščita las pred spanjem: 5 nasvetov za preprečevanje nepotrebnih poškodb las

Ali ste vedeli, da so poškodbe las med spanjem zelo pogoste, še posebej pri dolgih laseh?

5 nasvetov za kuhinjo brez odpadkov

Kuhinja brez odpadkov se zdi praktično neuresničljiv cilj. Ponujamo vam nekaj idej, kako se lotiti tega projekta.

Hujšanje za različne tipe telesa

Kako shujšati oziroma kaj jesti in kako se gibati, lahko ugotovite precej preprosto, če poznate svoj telesni tip in njegove lastnosti.

Krema za britje za občutljivo kožo

Britje lahko kožo precej razdraži, še posebej občutljivo. Pomagamo si lahko z domačo kremo, po kateri bo koža mehka in gladka.
Zdravje & prehrana6 zgodnjih simptomov okvare jeter

6 zgodnjih simptomov okvare jeter

MORDA VAS ZANIMA

Ker brez pravilno delujočih in zdravih jeter preprosto ne morete kvalitetno živeti je še kako pomembno, da morebitne nepravilnosti v njihovem delovanju zaznate in opravite morebiten pregled. Možne okvare jeter so lahko genetska oziroma dedna posledica, posledica zastrupitve ali pa dolgoročne bolezni. Če so omenjene težave odkrite dovolj zgodaj jih lahko celo dokaj hitro pozdravite v nasprotnem primeru pa z neukrepanjem in odlašanjem pregleda tvegate zdravje celotnega organizma. Jetra so namreč eden izmed najpomembnejših organov sja telesu pomagajo pri prebavljanju hrane, absorbciji hranilnih snovi ter pri izničevanju strupenih in nekoristnih snovi. V nadaljevanju vam tako ponujamo seznam simptomov zgodnje okvare jeter, ki jih nikakor ne smete spregledati!

- Oglas -

okvara jeter

Temno rumen urin

Ker poškodovana jetra ne morejo kvalitetno izničevati povišane stopnje žolčnega barvila v telesu se urin obarva nekoliko temneje. Ljudje po navadi mislijo, da je to posledica dehidracije vendar do tovrstne obarvanosti nebi smelo priti.

Napihnjen trebuh

Resno napredovanje bolezni jeter se kaže v cirozi. Slednja povzroči kopičenje tekočin v želodcu. V nekaterih primerih je prisotno celo zatekanje gležnjev.

Driska, zaprtje in/ali črevesne krvavitve

Daljša obdobja zaprtosti in/ali driske ter sprememba barve blata z morebitnimi sledovi krvi so močni opozorilni znaki! Ne odlašajte z obiskom zdravnika!

- Oglas -

simptomi okvare jeter

Zlatenica

Znana je tudi kot porumenelost kože. Celotno telo – tako vaše oči kot nohti dobijo rumenkast ten. Do slednjega pride zaradi povečanja ravni bilirubina – žolčnega pigmenta. Žolč je namreč bistvena snov v prebavnem procesu , »izdelan« pa je ravno v naših jetrih. Okvara jeter povzroči težave s filtriranjem strupov, bilirubin pa se začne kopičiti v krvnem obtoku.

Daljša obdobja slabosti in bruhanja

Zaradi okvare jeter lahko trpita tako želodec kot tudi celoten prebavni sistem. Če se tovrstna obdobja pojavljajo dalj časa z obiskom zdravnika ne odlašajte.

Bolečine v trebuhu

(Hujše) bolečine v zgornjem desnem delu trebuha lahko nakazujejo na okvaro ledvic.

O čiščenju jeter si preberite na: https://www.bodieko.si/ciscenje-jeter-in-ledvic

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×