Damjana Bakarič: Premagati tesnobo?! Ni lahko, vendar se da!

Damjana Bakarič o tem, kako preživeti in živeti po izkušnji, ki je ne bi privoščili niti najhujšim sovražnikom.

Ana Praznik: Bodite prijazni do drugih, in drugi bodo prijazni do vas

Z Ano Praznik, voditeljico oddaje Delovna akcija, sva se pogovarjali med snemanjem oddaje, kjer so prenavljali stanovanje družine v stiski.

Sindrom Petra Pana: ko oseba nikoli zares ne odraste …

Ali ste že slišali za »sindrom Petra Pana«? Čeprav ne gre za uradno diagnozo, je to težava, s katero se spopada vedno več ljudi.

Vlažilnik zraka v spalnici – da ali ne?

Vlažilnik zraka v spalnici se zdi tako odlična rešitev, toda če se odločite za nakup, morate upoštevati nekaj pomembnih napotkov.

Pretiravanje s kofeinom poveča nevarnost za osteoporozo

Prepogosto uživanje večjih odmerkov kofeina lahko privede do številnih težav, povezanih z zdravjem.

Berta Cáceres: »Bojijo se nas, ker se jih ne bojimo.«

Berta Cáceres, mati štirih otrok, leta 2015 dobitnica Goldmanove nagrade, prestižnega mednarodnega priznanja za izjemne okoljevarstvene dosežke, je bila namreč marca 2016 zahrbtno umorjena na svojem domu.

Kari s paradižnikom in čičeriko

Indijsko obarvana jed kari s paradižnikom in čičeriko za okusno kosilo.

Tibetanske vaje: 6 obredov za zdravje in mladost

Tibetanske vaje niso le vaje, temveč so starodavni obredi – ključ do večne mladosti, zdravja in življenjske moči.
Zdravje & prehrana6 zgodnjih simptomov okvare jeter

6 zgodnjih simptomov okvare jeter

MORDA VAS ZANIMA

Ker brez pravilno delujočih in zdravih jeter preprosto ne morete kvalitetno živeti je še kako pomembno, da morebitne nepravilnosti v njihovem delovanju zaznate in opravite morebiten pregled. Možne okvare jeter so lahko genetska oziroma dedna posledica, posledica zastrupitve ali pa dolgoročne bolezni. Če so omenjene težave odkrite dovolj zgodaj jih lahko celo dokaj hitro pozdravite v nasprotnem primeru pa z neukrepanjem in odlašanjem pregleda tvegate zdravje celotnega organizma. Jetra so namreč eden izmed najpomembnejših organov sja telesu pomagajo pri prebavljanju hrane, absorbciji hranilnih snovi ter pri izničevanju strupenih in nekoristnih snovi. V nadaljevanju vam tako ponujamo seznam simptomov zgodnje okvare jeter, ki jih nikakor ne smete spregledati!

- Oglas -

okvara jeter

Temno rumen urin

Ker poškodovana jetra ne morejo kvalitetno izničevati povišane stopnje žolčnega barvila v telesu se urin obarva nekoliko temneje. Ljudje po navadi mislijo, da je to posledica dehidracije vendar do tovrstne obarvanosti nebi smelo priti.

Napihnjen trebuh

Resno napredovanje bolezni jeter se kaže v cirozi. Slednja povzroči kopičenje tekočin v želodcu. V nekaterih primerih je prisotno celo zatekanje gležnjev.

Driska, zaprtje in/ali črevesne krvavitve

Daljša obdobja zaprtosti in/ali driske ter sprememba barve blata z morebitnimi sledovi krvi so močni opozorilni znaki! Ne odlašajte z obiskom zdravnika!

- Oglas -

simptomi okvare jeter

Zlatenica

Znana je tudi kot porumenelost kože. Celotno telo – tako vaše oči kot nohti dobijo rumenkast ten. Do slednjega pride zaradi povečanja ravni bilirubina – žolčnega pigmenta. Žolč je namreč bistvena snov v prebavnem procesu , »izdelan« pa je ravno v naših jetrih. Okvara jeter povzroči težave s filtriranjem strupov, bilirubin pa se začne kopičiti v krvnem obtoku.

Daljša obdobja slabosti in bruhanja

Zaradi okvare jeter lahko trpita tako želodec kot tudi celoten prebavni sistem. Če se tovrstna obdobja pojavljajo dalj časa z obiskom zdravnika ne odlašajte.

Bolečine v trebuhu

(Hujše) bolečine v zgornjem desnem delu trebuha lahko nakazujejo na okvaro ledvic.

O čiščenju jeter si preberite na: https://www.bodieko.si/ciscenje-jeter-in-ledvic

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×