Kislica se je v preteklosti zelo pogosto znašla na krožnikih. Uporabljala se je v najrazličnejših receptih, posebno pogosto pa v juhah, enolončnicah, solatah in v omakah. Nato je začela postopoma izginjati z jedilnikov, saj so jo začeli marsikje dojemati kot nekoristen plevel, vendar bi lahko rekli, da v zadnjih letih doživlja nekakšno renesanso. Vse več ljudi spoznava, da gre lahko za okusno, obenem pa zdravo obogatitev jedilnika …
Kislica je odličen vir vitamina C
Poznamo več vrst kislice (navadno, vrtno, francosko, kodrolistno itn.). Najbolj razširjeni sta navadna in francoska kislica. Slednja lahko doseže nekoliko večjo višino, njeni listi pa so manjši in bolj zaobljeni. Rastlina je dobila ime po kislem, ostrem okusu, ki malce spominja na okus limone oziroma citrusov.
Podobno kot citrusi je tudi kislica odličen vir vitamina C. Ena skodelica (približno 133 gramov) kislice lahko pokrije kar približno 70 odstotkov naših dnevnih potreb po vitaminu C. Tako ni presenetljivo, da je bila rastlina posebno priljubljena v obdobjih, ko je bil skorbut zelo pogosta težava. Kot verjetno veste, je skorbut posledica pomanjkanja vitamina C. Ljudje, ki niso mogli dostopati do zadostne količine sveže zelenjave in sadja, bogatega z vitaminom C, so si zato pogosto pomagali s pripravki iz kislice. T. i. mala kislica (Rumex acetosella), znana tudi kot rdeča in ovčja kislica, pa se je znašla celo v formuli za čaj Essiac, ki je bil v preteklosti zelo priljubljen, saj so se hitro razširile informacije o tem, da naj bi uničeval rakave celice.
Sajenje kislice
Eden od glavnih razlogov za to, da je začela kislica postopoma izginjati z jedilnikov, se skriva v dejstvu, da je treba rastlino porabiti kmalu po nabiranju. Tako jo boste težko našli v trgovini. Če želite imeti stalno zalogo, je najbolje, da jo posadite sami. Nato morate redno nabirati mlade liste, da rastlina ne odcveti prehitro.
Bogastvo antioksidantov
Kot omenjeno, se lahko kislica doda različnim jedem, iz nje pa je mogoče pripraviti tudi čaj, tinkturo ipd. Rastlina je posebno koristna zaradi obilja antioksidantov, s katerimi lahko oskrbi telo. Poleg vitamina C vsebuje tudi številne druge antioksidante. Posebno bogata je s fenolnimi kislinami, flavonoidi, triterpeni, karotenoidi, antrakinoni in stilbenoidi. Antioksidanti organizem zaščitijo pred negativnimi vplivi prostih radikalov, s čimer se zmanjša nevarnost za oksidativni stres, ki je v osrčju številnih bolezni. Posebno veliko antioksidantov vsebuje mala oziroma ovčja/rdeča kislica (Rumex acetosella). Zaznani so bili celo protirakavi učinki snovi, ki se skrivajo v listih kislice, vendar bodo za potrditev tovrstnih učinkov potrebne večje raziskave na ljudeh.
Kislica je naravna zaščita srca in ožilja
Antioksidanti v kislici so med drugim zelo koristni za srčno-žilni sistem. K pozitivnemu vplivu na srce in ožilje pa pripomorejo tudi druge snovi, ki se skrivajo v rastlini. Med njimi najdemo tudi snovi, ki vplivajo na strjevanje krvi oziroma ki zmanjšujejo tveganje za nastajanje nevarnih krvnih strdkov, in snovi, ki so koristne za širjenje žil, s čimer se zmanjša nevarnost za povišan krvni tlak. Seveda pa kislica vsebuje tudi veliko vlaknin, ki so izjemno pomembne za zdravje srca in ožilja.
Druge koristne snovi v rastlini
Redno uživanje kislice lahko pomaga pri preprečevanju slabokrvnosti, saj gre za dober vir železa (posebno pomembno pri tem je, da kislica obenem vsebuje tudi veliko vitamina C, ki je nujen za to, da se lahko železo absorbira). V kislici pa lahko obenem najdemo tudi veliko magnezija, mangana in bakra, pa tudi vitamina A (oziroma snovi, ki se v telesu pretvorijo v vitamin A).
Napotki za varno uživanje rastline
Uživanje kislice je za večino ljudi varno. Previdni morate biti predvsem tisti, ki ste alergični na živila, kot sta rabarbara in ajda, saj gre za rastlini, ki spadata v isto družino kot kislica. Obenem moramo opozoriti, da vsebuje kislica precej oksalatov oziroma oksalne kisline, ki lahko v prevelikih količinah privede do pomanjkanja kalcija v telesu in nastajanja ledvičnih kamnov. Potrebna je torej zmernost pri uživanju kislice (posebno če imate težave z ledvicami), da slabosti ne prevladajo nad prednostmi.