Kisanje zelja v kozarcih je starodavna metoda konzerviranja, ki je priljubljena v ลกtevilnih kulturah po svetu, tudi pri nas. Kislo zelje ni le okusno, temveฤ tudi izjemno zdravo, saj vsebuje probiotike, vitamine in minerale, ki krepijo naลก imunski sistem.
Zakaj kisati zelje?
Kisanje zelja v kozarcih je postopek fermentacije, pri katerem naravne bakterije pretvorijo sladkorje v zelju v mleฤno kislino. Ta kislina konzervira zelje in mu daje znaฤilen kisel okus. Fermentirano zelje je bogato z vitamini, minerali in probiotiki, ki podpirajo zdravo prebavo in krepijo imunski sistem. Poleg tega je kisanje zelja odliฤen naฤin, kako ohraniti sveลพo zelenjavo za zimske mesece.
Priprava na kisanje zelja
Za uspeลกno kisanje zelja v kozarcih potrebujete nekaj osnovnih sestavin in pripomoฤkov:
- Sveลพe, trdno zelje
- Sol (najbolje ne-jodirana)
- Steklene kozarce s pokrovi
- ฤista delovna povrลกina in pripomoฤki
Priporoฤljivo je, da za kisanje zelja v kozarcih uporabite sveลพe, trdno zelje, saj bo to zagotovilo najboljลกo teksturo in okus. Izogibajte se zelju, ki je mehko ali ima rjave lise. Sol je kljuฤna za proces fermentacije, saj pomaga izvleฤi vodo iz zelja in ustvarja okolje, kjer lahko koristne bakterije rastejo.

Postopek kisanja zelja v kozarcih
1. Priprava zelja
Najprej odstranite zunanje liste zelja in ga temeljito operite. Zeljno glavo prereลพite na polovico in nato na ฤetrtine. Odstranite trdi srednji del in zelje nareลพite na tanke trakove. Uporabite oster noลพ ali mandolino za enakomerno rezanje.
2. Soljenje
Narezano zelje poloลพite v veliko skledo in ga posujte s soljo. Na kilogram zelja uporabite pribliลพno 20 gramov soli. Z rokami dobro premeลกajte zelje in ga moฤno gnetite, da zaฤne izloฤati tekoฤino. Ta korak je pomemben, saj sol pomaga izvleฤi vodo iz zelja, kar bo pomagalo pri fermentaciji.
3. Polnjenje kozarcev
Ko je zelje dovolj zmehฤano in je izloฤilo precej tekoฤine, ga zaฤnite polniti v ฤiste steklene kozarce. Pri tem z rokami ali pestjo moฤno pritisnite zelje, da iztisnete zrak in poskrbite, da je zelje prekrito s svojo tekoฤino. Pomembno je, da zelje ostane potopljeno v tekoฤini, saj bo to prepreฤilo rast ลกkodljivih bakterij.
4. Zapiranje in shranjevanje
Ko so kozarci polni in je zelje dobro potopljeno, jih tesno zaprite s pokrovi. Kozarce postavite na hladno in temno mesto, kjer bodo lahko fermentirali. Proces fermentacije obiฤajno traja od 1 do 4 tedne, odvisno od temperature in vaลกih okusnih preferenc. Obฤasno preverjajte kozarce in poskrbite, da je zelje vedno potopljeno v tekoฤini.
Zdravstvene koristi kislega zelja
Kislo zelje je pravi zaklad zdravja. Vsebuje visoke ravni vitaminov C in K, ลพeleza, kalcija in magnezija. Probiotiki, ki nastanejo med fermentacijo, podpirajo zdravo ฤrevesno floro, kar je kljuฤnega pomena za moฤan imunski sistem in dobro prebavo. Redno uลพivanje kislega zelja lahko pomaga pri prepreฤevanju prebavnih teลพav, izboljลกanju imunskega odziva in celo pri uravnavanju telesne teลพe.
Uporaba kislega zelja v kuhinji
Kislo zelje je izjemno vsestransko in se lahko uporablja v ลกtevilnih jedeh. Tradicionalno se uporablja kot priloga k mesnim jedem, kot so peฤenice ali krvavice. Odliฤno se poda tudi v solate, juhe, enolonฤnice ali kot dodatek sendviฤem in burgerjem. Poskusite ga tudi v bolj inovativnih receptih, kot so kislo zelje s testeninami ali kislo zelje v azijskih jedi.
Preberite tudi: Kisanje repe v kozarcih za okusno ozimnico