Kisanje repe v kozarcih je odlična metoda konzerviranja, ki omogoča shranjevanje zelenjave za daljše obdobje in za ozimnico, hkrati pa ohranja njeno hranilno vrednost in vloženi repi dodaja poseben okus. Kisanje repe v kozarcih je priljubljeno med gospodinjami in ljubitelji domače kuhinje, saj kisana repa obogati jedilnik s svojim edinstvenim okusom in teksturo.
Prednosti kisanja repe
Kisanje repe v kozarcih ni le način za podaljšanje roka uporabnosti zelenjave, ampak prinaša tudi številne druge prednosti:
- Ohranjanje hranil: Postopek kisanja ohranja vitamine in minerale v repi, ki bi se sicer izgubili med kuhanjem ali zamrzovanjem.
- Probiotiki: Fermentirana zelenjava, kot je kisana repa, vsebuje probiotike, ki so koristni za prebavo in zdravje črevesja.
- Okus: Kisanje dodaja repi prijetno kiselkast okus, ki obogati različne jedi.
- Enostavnost shranjevanja: Kozarci s kisano repo so kompaktni in jih je enostavno shranjevati v shrambi ali kleti.
Priprava repe za kisanje
Preden začnete s kisanjem repe v kozarcih, je pomembno, da pravilno pripravite zelenjavo. Tukaj je nekaj korakov, ki jih morate upoštevati:
1. Izbira prave repe
Za kisanje repe v kozarcih izberite svežo, čvrsto in nepoškodovano repo. Najbolje je uporabiti doma pridelano ali lokalno pridelano repo, ki ni bila izpostavljena kemikalijam.
2. Čiščenje in priprava
Repo temeljito očistite pod tekočo vodo, da odstranite vso umazanijo. Olupite jo in narežite na tanke rezine ali palčke, odvisno od vaših želja.
3. Sterilizacija kozarcev
Preden začnete s kisanje, sterilizirajte kozarce in pokrove. To storite tako, da jih kuhate v vreli vodi 10 minut ali jih postavite v pečico pri 120°C za 15 minut. Sterilizacija preprečuje rast škodljivih bakterij in podaljšuje rok uporabnosti kisane repe.
Recept za kisanje repe v kozarcih
Sestavine:
- 1 kg repe
- 1 liter vode
- 50 g soli
- 2 žlički sladkorja (neobvezno)
- 3-4 stroke česna
- 1 žlička semen koriandra
- 1 žlička črnega popra v zrnu
- Lovorjev list
- 1 skodelica belega kisa (neobvezno, za dodatno kislost)
1. Priprava slanice
V veliki posodi zavrite vodo, dodajte sol in sladkor ter mešajte, dokler se popolnoma ne raztopita. Pustite, da se slanica ohladi na sobno temperaturo.
2. Priprava repe
Repo olupite in narežite na tanke rezine ali palčke. Česen olupite in ga rahlo stisnite, da sprosti svoj okus.
3. Polnjenje kozarcev
V sterilizirane kozarce razporedite repo, dodajte česen, semena koriandra, črni poper in lovorjev list. Če želite, dodajte še belo kis za dodatno kislost.
4. Prelivanje s slanico
Prelijte repo v kozarcih s pripravljeno slanico, tako da je popolnoma pokrita. Poskrbite, da ni zračnih mehurčkov – če so, jih odstranite z leseno paličico ali nožem.
5. Zapiranje kozarcev
Kozarce tesno zaprite s steriliziranimi pokrovi. Preverite, ali so pokrovi dobro zaprti, da preprečite vdor zraka.
6. Fermentacija
Kozarce postavite na temno in hladno mesto (kot je shramba ali klet) in jih pustite fermentirati vsaj 1-2 tedna. Daljši čas fermentacije bo povečal kislost in okus repe.
Nasveti za najboljše rezultate
- Redno preverjanje: Med fermentacijo redno preverjajte kozarce, da zagotovite, da je repa še vedno pokrita s slanico. Če je potrebno, dodajte še malo slanice.
- Shranjevanje: Po končani fermentaciji hranite kozarce s kisano repo v hladilniku ali na hladnem mestu. Tako boste podaljšali rok uporabnosti in ohranili svežino.
- Eksperimentiranje: Poskusite dodajati različne začimbe in zelišča, kot so koper, gorčična semena ali pekoče paprike, da ustvarite edinstvene okuse.
Uporaba kisane repe
Kisla repa je vsestranska sestavina, ki jo lahko uporabite v različnih jedeh:
- Solate: Dodajte kisano repo v solate za svežino in kiselkast okus.
- Sendviči: Uporabite kisano repo kot dodatek k sendvičem ali burgerjem.
- Priloge: Postrezite kisano repo kot prilogo k mesnim jedem, ribam ali sirom.
- Zdrav prigrizek: Kisana repa je odličen zdrav prigrizek, ki ga lahko uživate samostojno.
Preberite tudi: Kisanje zelja v kozarcih za zdravo zimo