Kisanje repe v kozarcih je odliฤna metoda konzerviranja, ki omogoฤa shranjevanje zelenjave za daljลกe obdobje in za ozimnico, hkrati pa ohranja njeno hranilno vrednost in vloลพeni repi dodaja poseben okus. Kisanje repe v kozarcih je priljubljeno med gospodinjami in ljubitelji domaฤe kuhinje, saj kisana repa obogati jedilnik s svojim edinstvenim okusom in teksturo.
Prednosti kisanja repe
Kisanje repe v kozarcih ni le naฤin za podaljลกanje roka uporabnosti zelenjave, ampak prinaลกa tudi ลกtevilne druge prednosti:
- Ohranjanje hranil: Postopek kisanja ohranja vitamine in minerale v repi, ki bi se sicer izgubili med kuhanjem ali zamrzovanjem.
- Probiotiki: Fermentirana zelenjava, kot je kisana repa, vsebuje probiotike, ki so koristni za prebavo in zdravje ฤrevesja.
- Okus: Kisanje dodaja repi prijetno kiselkast okus, ki obogati razliฤne jedi.
- Enostavnost shranjevanja: Kozarci s kisano repo so kompaktni in jih je enostavno shranjevati v shrambi ali kleti.
Priprava repe za kisanje
Preden zaฤnete s kisanjem repe v kozarcih, je pomembno, da pravilno pripravite zelenjavo. Tukaj je nekaj korakov, ki jih morate upoลกtevati:
1. Izbira prave repe
Za kisanje repe v kozarcih izberite sveลพo, ฤvrsto in nepoลกkodovano repo. Najbolje je uporabiti doma pridelano ali lokalno pridelano repo, ki ni bila izpostavljena kemikalijam.
2. ฤiลกฤenje in priprava
Repo temeljito oฤistite pod tekoฤo vodo, da odstranite vso umazanijo. Olupite jo in nareลพite na tanke rezine ali palฤke, odvisno od vaลกih ลพelja.
3. Sterilizacija kozarcev
Preden zaฤnete s kisanje, sterilizirajte kozarce in pokrove. To storite tako, da jih kuhate v vreli vodi 10 minut ali jih postavite v peฤico pri 120ยฐC za 15 minut. Sterilizacija prepreฤuje rast ลกkodljivih bakterij in podaljลกuje rok uporabnosti kisane repe.

Recept za kisanje repe v kozarcih
Sestavine:
- 1 kg repe
- 1 liter vode
- 50 g soli
- 2 ลพliฤki sladkorja (neobvezno)
- 3-4 stroke ฤesna
- 1 ลพliฤka semen koriandra
- 1 ลพliฤka ฤrnega popra v zrnu
- Lovorjev list
- 1 skodelica belega kisa (neobvezno, za dodatno kislost)
1. Priprava slanice
V veliki posodi zavrite vodo, dodajte sol in sladkor ter meลกajte, dokler se popolnoma ne raztopita. Pustite, da se slanica ohladi na sobno temperaturo.
2. Priprava repe
Repo olupite in nareลพite na tanke rezine ali palฤke. ฤesen olupite in ga rahlo stisnite, da sprosti svoj okus.
3. Polnjenje kozarcev
V sterilizirane kozarce razporedite repo, dodajte ฤesen, semena koriandra, ฤrni poper in lovorjev list. ฤe ลพelite, dodajte ลกe belo kis za dodatno kislost.
4. Prelivanje s slanico
Prelijte repo v kozarcih s pripravljeno slanico, tako da je popolnoma pokrita. Poskrbite, da ni zraฤnih mehurฤkov โ ฤe so, jih odstranite z leseno paliฤico ali noลพem.
5. Zapiranje kozarcev
Kozarce tesno zaprite s steriliziranimi pokrovi. Preverite, ali so pokrovi dobro zaprti, da prepreฤite vdor zraka.
6. Fermentacija
Kozarce postavite na temno in hladno mesto (kot je shramba ali klet) in jih pustite fermentirati vsaj 1-2 tedna. Daljลกi ฤas fermentacije bo poveฤal kislost in okus repe.
Nasveti za najboljลกe rezultate
- Redno preverjanje: Med fermentacijo redno preverjajte kozarce, da zagotovite, da je repa ลกe vedno pokrita s slanico. ฤe je potrebno, dodajte ลกe malo slanice.
- Shranjevanje: Po konฤani fermentaciji hranite kozarce s kisano repo v hladilniku ali na hladnem mestu. Tako boste podaljลกali rok uporabnosti in ohranili sveลพino.
- Eksperimentiranje: Poskusite dodajati razliฤne zaฤimbe in zeliลกฤa, kot so koper, gorฤiฤna semena ali pekoฤe paprike, da ustvarite edinstvene okuse.
Uporaba kisane repe
Kisla repa je vsestranska sestavina, ki jo lahko uporabite v razliฤnih jedeh:
- Solate: Dodajte kisano repo v solate za sveลพino in kiselkast okus.
- Sendviฤi: Uporabite kisano repo kot dodatek k sendviฤem ali burgerjem.
- Priloge: Postrezite kisano repo kot prilogo k mesnim jedem, ribam ali sirom.
- Zdrav prigrizek: Kisana repa je odliฤen zdrav prigrizek, ki ga lahko uลพivate samostojno.
Preberite tudi: Kisanje zelja v kozarcih za zdravo zimo


