Revija Bodi eko, februar 2022

Pred vami je prva letošnja številka revije Bodi eko. V njen boste našli kup nasvetov in receptov, s katerimi si boste lahko na naraven način izboljšali svoje zdravje in počutje.

Zakaj je tako težko videti dobro v sočloveku?

Prehitro obsojanje je zelo razširjena težava. Tako sočloveku hitro pripišemo slabe namene, precej težje pa v drugih ljudeh ugledamo dobro – tudi ko gre za naše bližnje.

Uporaba tehnologije za prepoznavo obraza pri razdeljevanju šolskih kosil

Vodstvo teh šole se je odločilo, da pri razdeljevanju šolskih kosil uvede metodo, ki temelji na prepoznavanju obrazov.

Preprost trik za vse, ki zvečer težko zaspite

Koliko časa običajno mine od vašega odhoda v posteljo do trenutka, ko potonete v zaslužen spanec?

Se je 6. množično izumrtje že začelo?

Naš planet je bil priča petim množičnim izumrtjem, ki so bila povezana z naravnimi fenomeni, neodvisnimi od človeka.

Služila s prodajo svojih vetrov, na koncu pa pristala v bolnišnici

Stephanie Matto, ki je zaslovelav priljubljeni resničnostni oddaji 90 dni do poroke, se je pred nedavnim lotila zelo nenavadne poslovne dejavnosti.

Za multiplo sklerozo je najverjetneje kriv virus Epstein-Barr

Multipla skleroza je kompleksna avtoimunska bolezen, za katero je značilno propadanje mielinskih ovojnic, ki obdajajo živčne celice. Imunski sistem začne namreč mielin zaznavati kot...

Katera zelišča odpravijo kandido?

Kandida pa v telesu sprošča strupe, kar lahko privede do različnih črevesnih težav, kot so vnetja, izmenične diareje in zaprtja.
Zdravje & prehranaOdkrijte, kateri spalni položaj je najboljši za vas

Odkrijte, kateri spalni položaj je najboljši za vas

MORDA VAS ZANIMA

Kakovost spanja je odvisna od različnih dejavnikov. Za dober spanec je še posebej pomembno, da se vsaj v popoldanskem času izogibamo kofeinu, da tik pred spanjem ne uporabljamo elektronskih naprav, da hodimo spat vsak večer ob podobnem času in da spimo v prostoru, ki je primeren za spanje (temen, nehrupen in s primerno temperaturo zraka). Na kakovost spanja pa lahko poleg vsega naštetega vpliva tudi spalni položaj. Tu sicer ni univerzalnega pravila. Večina položajev ima tako prednosti kot slabosti. Tako je od vaših individualnih okoliščin odvisno, kateri spalni položaj je najprimernejši za vas. Vaš (trenutno) najljubši položaj namreč ni nujno tudi najboljši, ko gre za vaše zdravje in počutje.

Spanje na boku

- Oglas -

Med najpomembnejše koristi spanja na boku (s praktično povsem iztegnjenim trupom in nogami) spada zmanjšana možnost za smrčanje in spalno apnejo. Hkrati ima ta položaj pozitiven vpliv na hrbet in vrat. Po drugi strani pa je lahko spanje na boku precej obremenjujoče za ramo in za čeljust. Če večino noči prespite na boku, in to na isti strani, se lahko tako pojavijo bolečine v omenjenih predelih. Za tiste, ki radi spite na boku, je še posebej pomembna kakovostna, dovolj trda blazina, ki mora biti obenem dovolj velika. Nekateri priporočajo tudi, da si pred spanjem v tem položaju med noge namestimo dodatno blazino, saj lahko to pripomore k poravnanosti bokov in k preprečevanju bolečine v ledvenem predelu.

Položaj zarodka

Čeprav gre tudi tu za spanje na boku, je za položaj zarodka značilna skrčenost kolen. Gre torej za modificirano obliko spanja na bloku. Prav ta spalni položaj naj bi bil najbolj priljubljen, saj naj bi nanj prisegalo kar približno 40 odstotkov ljudi. Položaj je lahko zelo koristen za ljudi z bolečinami v spodnjem delu hrbta, običajno pa zelo prija tudi nosečnicam (v tem primeru se priporoča spanje na levem boku, da se izognete pritiskom maternice na jetra). Hkrati lahko spanje v položaju zarodka pomaga tudi pri smrčanju. Pomembno je, da pri spanju v tem položaju čim bolj sprostite telo – če ste pretirano zakrčeni, se lahko namreč zjutraj zbudite z bolečinami v sklepih.

Kateri Spalni položaj je najboljši?

Spanje na hrbtu

V primeru, da je poskrbljeno za ustrezno podporo vratu, ima lahko spanje na hrbtu zelo pozitiven vpliv na hrbtenico, ki lahko tako ohranja optimalen položaj (še posebej če blazino obenem podložite tudi pod kolena). Ta položaj je obenem eden izmed načinov, s pomočjo katerih je mogoče upočasniti nastajanje gubic na obrazu. Prezgodnji pojav gub naj bi bil namreč med drugim povezan prav s pritiskanjem obraza ob blazino med spanjem. Med negativne plati spanja na hrbtu spada predvsem povečana možnost za smrčanje. Hkrati pa položaj ni priporočljiv za tiste, ki se spopadate s spalno apnejo.

Spanje na trebuhu

Čeprav, kot omenjeno, ne obstaja spalni položaj, za katerega bi lahko rekli, da je najboljši ali najslabši za vse, pa naj bi bilo prav spanje na trebuhu najmanj priporočljivo za povprečnega človeka. To je povezano predvsem s povečano možnostjo za bolečine v hrbtu in vratu. Če je prav to vaš najljubši položaj, ni nujno, da se mu povsem odpoveste. Najprej lahko poskusite z zamenjavo trenutne blazine z novo, čim tanjšo. Še bolje pa je, da se blazine pod glavo med spanjem na trebuhu sploh ne uporabljate. To lahko namreč nekoliko zmanjša pritisk na vrat. Po drugi strani pa je med spanjem na trebuhu dobro položiti blazino pod medenico.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×