0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaTrik z ledeno kocko za trenutke, ko vas napade anksioznost

Trik z ledeno kocko za trenutke, ko vas napade anksioznost

MORDA VAS ZANIMA

Ste se že kdaj znašli v situaciji, ko ste imeli občutek, da vaši živci preprosto ne bodo prenesli napetosti? Tovrstne izkušnje niso značilne zgolj za ljudi, ki trpijo za anksiozno motnjo. Tudi če ste nasploh nadpovprečno umirjena oseba, ki se precej dobro spopada z vsakodnevnim stresom, se vam lahko zgodi, da je v določenem trenutku vsega preprosto preveč. Srčni utrip podivja, oblije vas hladen pot in oči prekrije čudna meglica.

- Oglas -

Čeprav je seveda zelo pomembno, da poskušate odpraviti globinske vzroke, zaradi katerih je prišlo do tega, je v trenutku, ko se vas poloti tako huda tesnoba oziroma anksioznost, nujen hiter odziv za ublažitev akutnih simptomov. Na srečo obstaja kar nekaj uporabnih tehnik, s pomočjo katerih se lahko umirite v zelo kratkem času. Eno najbolj zanimivih in obenem nenavadnih tehnik je pred nedavnim navdušila uporabnike vedno bolj priljubljenega spletnega omrežja TikTok. Gre za trik, ki ga je v kratkem posnetku predstavil londonski kirurg Karan Rangarajan. Postopek za umiritev je zelo preprost, saj je vse, kar potrebujete, kocka ledu …

Kocka ledu vam je lahko v veliko pomoč pri (začasnem) preusmerjanju misli

Kocke ledu so nekaj, kar povezujemo predvsem s poletnimi meseci. A če se vas vsake toliko poloti precej huda anksioznost, ki zahteva hitro pomiritev, je pametno, da imate kocke ledu v bližini vse dni v letu, ne glede na to, ali jih nameravate uporabiti pri pripravi osvežujočih napitkov ali ne. Kot je v poučnem videoposnetku ponazoril doktor Karan Rangarajan, je namreč za umiritev izjemno koristno počasno lizanje kocke ledu – kocko preprosto položite na jezik in počakate, da se raztopi. Občutek, da vas bo telo vsak hip izdalo, bo tako počasi izzvenel.

Kako je mogoče, da naj bi bil tako preprost trik tako zelo učinkovit? Obstaja več teorij oziroma razlag. Še posebej pomembna naj bi bila dva učinka, ki ju v posnetku omenja tudi doktor Rangarajan. Lizanje kocke ledu v trenutkih panike naj bi bilo v prvi vrsti koristno zato, ker nam lahko pomaga pri preusmerjanju misli. Če se v naših ustih nenadoma znajde nekaj zelo hladnega, to preusmeri našo pozornost od misli oziroma dogodkov, ki so sprožili neprijetno reakcijo. Gre torej za majhen šok, ki nas prisili, da izstopimo iz vrtinca misli, ki sprožajo anksioznost. Ob tem naj bi prišlo tudi do zmanjšane aktivnosti amigdale – dela možganov, ki je odgovoren za predelavo čustvenih odzivov, vključno z anksioznostjo.

Pomemben tudi vpliv na parasimpatično živčevje

Drugi razlog za to, da naj bi bil trik z ledeno kocko tako koristen v situacijah, ko nas preplavijo tesnobni občutki, pa je povezan z vplivom na parasimpatični živčni sistem. Eden izmed telesnih simptomov, ki spremljajo odziv »boj ali beg«, so namreč suha usta. V situacijah, ko se sproži omenjeni odziv, je naše telo pretirano zaposleno z (navidezno) nevarnostjo, zato začne zanemarjati določene procese, med drugim tudi tvorbo sline. Lizanje kocke ledu seveda spodbudi nastajanje sline, hkrati pa je s tem spodbujeno tudi parasimpatično živčevje, ki nam lahko pomaga pri tem, da se umirimo. Telo začne prehajati v stanje, ki je skorajda diametralno nasprotno odzivu »boj ali beg«, in sicer gre za stanje, imenovano »počitek in prebava« (v angleščini »rest and digest«).

Pozor: metoda ni primerna za srčne bolnike!

Obstajajo torej precej logične znanstvene razlage, zato je vsekakor smiselno preizkusiti trik z ledeno kocko, če se znajdete v situaciji, ko je potrebna čim hitrejša umiritev. Vendar pa naj ob tem opozorimo, da ta metoda, ki je sicer za varna za večino, ni primerna za vsakogar. Odsvetuje se predvsem srčnim bolnikom, saj je lahko zanje nenadni šok, ki je posledica kocke ledu v ustih, prevelik.

NAJNOVEJŠE