fbpx
Domov Osebna rast Kateri so pomembni elementi zdravega ljubezenskega razmerja?

Kateri so pomembni elementi zdravega ljubezenskega razmerja?

Zaradi razkužila za roke dobila hude opekline

Ker pri uporabi razkužila ni bila dovolj pazljiva, je povzročila požar, zaradi katerega je steklenička z razkužilom eksplodirala, sama pa je staknila hude opekline.

5 koristi vsakodnevnega pitja soka rdeče pese

Pesin sok velja za izjemno zdrav napitek. Po mnenju mnogih strokovnjakov za zdravo prehrano ga je priporočljivo uživati čim bolj pogosto, po možnosti vsak dan.

Delo od doma: 7 nasvetov za več produktivnosti in pozitivnosti

Možnost dela od doma je v teh časih zagotovo privilegij. Vendar pa to še ne pomeni, da tovrstna oblika dela ne predstavlja tudi določenih...

Srečen in zdrav ljubezenski odnos je rezultat ljubezni, spoštovanja, dobre komunikacije in prilagajanja. Ljudje se razlikujemo in razlikujejo se tudi naši odnosi; vsak par najde svoj način, s katerim skupaj krmarita po poteh življenja. Pomembno je prepoznati, kdaj odnos poteka dobro. Mnogi ljudje vztrajajo v odnosih, ki ne peljejo nikamor; preprosto ne opazijo, da so se povsem izgubili, da jim razmerje več ne prinaša sreče, posamezniki pa ostajajo skupaj zaradi različnih razlogov. Če je nekdo odraščal, medtem ko je opazoval svoje starše ali druge družinske člane, ki so imeli kronično strupene vzorce, potem ta oseba lahko zelo natančno opredeli te vzorce kot “normalne” in težko razume, kako bi morali izgledati dobri odnosi. Dobro ljubezensko razmerje je tisto, ki vsebuje ljubezni, veliko zaupanja, spoštovanja, smeha, zabave, romantike in še bi lahko naštevali.

Zaljubljen par

1. Zaupanje

Zaupanje je zagotovo ena najpomembnejših značilnosti dobrega in zdravega odnosa. Brez zaupanja ni dovolj trdnih temeljev, na katerih bi lahko gradili čustveno intimnost. Brez zaupanja tveganje za to, da boste prizadeti, vse bolj narašča. Obstaja veliko načinov za izgradnjo in obnovo zaupanja v odnosu, ampak če niste na tej poti, je vajin odnos lahko precej ranljiv za stres in negotovost.

2. Individualnost

Lepo je videti par, ki deluje kot eno in prav je tako. A vendar obstaja veliko posameznikov, ki so v razmerju povsem pozabili nase in sploh ne vedo več, kdo so kot posamezniki. Zdrav odnos lahko tvorita le dva zreli in močni osebi, ki znata živeti samostojno, še boljše pa skupaj. Ljubezensko razmerje ne bi smel biti edini steber, na katerega se celi naslonimo. Prepoznati moramo sebe kot posameznika, ljubezenski odnos s partnerjem pa naj bo to, kar nam življenje še lepša in dopolnjuje. Ne sme se zgoditi, da od partnerja postanete odvisni ali da prostega časa ne znate preživljati sami. Pomembno je, da sledite svojim sanjam, imate svoje hobije in si znate vzeti tudi čas zase. Če delate na sebi kot na individualni osebi, boste še bolje delovali v paru. Razmerje dveh samostojnih individumov, ki znata poskrbeti vsak zase, in se imata zelo lepo tudi skupaj, je čudovito razmerje.

3. Komunikacija

Pošteno in spoštljivo komuniciranje, zlasti o težavah, je nekaj, kar ni vsem samoumevno. Nekateri tega preprosto ne zmorejo in ne znajo. Morda so se naučili zadrževati neprijetne stvari pod površjem zaradi harmonije ali videza popolnosti ali pa se tudi sami niso nikoli naučili, kako priznati težke občutke do sebe in do drugih. Pogosto se lahko zgodi, da konflikt preide v pravo v vojno, če enemu od partnerjev manjka sposobnost normalne komunikacije in obvladovanja čustev. Močna in zdrava komunikacija je življenjska kri, ki neguje dobre odnose.

4. Potrpežljivost

Nihče ne more biti ves čas popolnoma potrpežljiv, zato vas bodo dejavniki, kot so pomanjkanje spanja, stres ali telesne zdravstvene težave, morda vznemirjali na različnih točkah vašega življenja – smo pač le ljudje. Toda partnerja v zdravem, ljubečem odnosu drug drugemu nudita mero potrpežljivosti, ki omogoča mir, prilagodljivost in podporo, kadar ima ena oseba slab dan ali pa ni v najboljši situaciji. Če sta partnerja med seboj dolgo nepotrpežljiva, si pogosto ustvarita toliko negativne energije in nepotrebnih konfliktov, da razmerje preprosto ne more funkcionirati. Sposobnost prilagajanja in razumevanje partnerjevega razpoloženja v vsakodnevnem življenju – znotraj razuma – lahko omogoči občutek brezpogojne ljubezni.

Ljubezensko razmerje

5. Empatija

Pripravljenost razumeti perspektivo druge osebe je koristna v toliko primerih – bodisi pri starševstvu, pri sosedskih odnosih ali v službenem okolju. Že sposobnost empatije na ulici in strpnost na cesti pomenita veliko. Vsekakor pa je empatija najpomembnejša pri osebi, ki ste jo izbrali za partnerja. Empatija vam omogoča boljše razumevanja druge osebe in to je ključno za dolgoročno ljubezen.

6. Naklonjenost in zanimanje

Samoumevno je, da je ljubezen pomemben del zdravega, romantičnega odnosa – vendar je še bolj kot to pomemben izraz te ljubezni v obliki naklonjenosti in tudi resničnega zanimanja – všečnosti drug do drugega. Majhna dejanja naklonjenosti, kot so objemi, poljubi in tolažilni dotik, lahko vodijo do tega, da se partner počuti prijetno in varno v svojem odnosu. Nežni fizični dotiki naj bodo stalnica v razmerju tudi po več letih razmerja.

7. Prilagodljivost

Verjetno ste že slišali, da so v razmerjih potrebni kompromisi. Ključna komponenta, ki omogoča dobre kompromise, je sposobnost prilagajanja. Pomembno je, da oba partnerja izkazujeta fleksibilnost v vsakodnevnem življenju in odločanju, saj če samo en partner vedno o vsem odloča, lahko to neravnovesje sčasoma postane strupeno. V zdravih odnosih sta se oba partnerja pripravljena po potrebi prilagoditi spremembam, ki lahko nastanejo med dolgoročnim odnosom.

8. Hvaležnost

Raziskave o pomembnosti hvaležnosti v odnosih so presenetljive; če smo hvaležni in če občutimo hvaležnost s strani partnerja, se počutimo srečnejše in varnejše. Bolj ko čutimo to hvaležnost, bolje se počutimo, kar izboljša tudi sam odnos. Že majhni izrazi hvaležnosti lahko pomagajo izboljšati zadovoljstvo v odnosu. Ko boste naslednjič pomislili, da je vseeno, če se ne zahvalite za nekaj, kar je storil vaš partner, premislite še enkrat, morda pa le ni vse tako samoumevno.

9. Prostor za rast

Odnosi ostajajo na isti točki ne le zaradi tega, ker je pretekel določen čas, ampak tudi zato, ker se ljudje počutijo, da so obstali na isti točki  in ne morejo napredovati, bodisi kot posamezniki bodisi kot par. Nerealno – in povsem nezdravo – je pričakovati, da bosta dve osebi v mesecih, letih in desetletjih razmerja ostala enaka. Upanja, strahovi, cilji in interesi se nenehno razvijajo in to je zelo dobra stvar. Zaradi tega se razmerje ne sme končati ali celo trpeti, dokler si oba posameznika dopustita, da rasteta po svoje, ne da bi drug drugega onemogočala. Vsaka oseba se razvije po svoje. Partnerju je treba pustiti svoj prostor in čas, ki ga potrebuje zase in za svojo rast.

10. Spoštovanje

Koncept spoštovanja pogosto povezujemo z ljudmi ali pojmi, ki med seboj niso intimni; spoštovanje starejših, spoštovanje druge vere ali spoštovanje avtoritete. Toda spoštovanje je v tesnem partnerstvu enako pomembno, če ne celo bolj. V zdravih odnosih se ljudje pogovarjajo med seboj na spoštljiv način. Ko se začne rušiti spoštovanje, se začne dolga in mukotrpna pot, da ga zgradimo nazaj – škodo je veliko lažje narediti kot razveljaviti.

Zdravo razmerje

11. Vzajemna pomoč

Partnerja naj bi eden za drugega skrbela vzajemno – eden drugemu naj bi enakomerno pomagala, kadar le lahko. V idealnih razmerah se dajanje in sprejemanje sčasoma približno izenači in noben partner se ne sme počutiti, da je drugemu nekaj dolžan. Seveda v mnogih odnosih dajanje in sprejemanje nikoli ne bo enako (npr.ko eden v zvezi potrebuje dolgotrajno zdravstveno oskrbo in pomoč). In to je normalno, če se oba partnerja glede tega počutita v redu in če najdeta način, kako nekaj dati razmerju in svojemu partnerju – zlasti v obliki čustvene podpore – kadar le lahko.

12. Zdravo reševanje konfliktov

Nesoglasja so del vsakega odnosa. Pomembno je, ali jih znamo reševati. Veliko raziskav je opozorilo na dejstvo, da način, kako se par prepira, lahko veliko pove o uspehu njune zveze. Ironično je, da so pari, ki navzven kažejo iluzijo, da je vse popolno, verjetno veliko bolj nesrečni od parov, ki izražajo svoja čustva in si prizadevajo, da bi rešili težave takoj. O težavah in nesoglasjih se je treba pogovarjati s spoštovanjem, empatijo in razumevanjem. Dobra komunikacija je ključ do uspeha.

13. Odprtost

Različna razmerja imajo različne ravni odprtosti – nekateri bi se, denimo, zgrozili ob misli, da bi s partnerjem delili najbolj intimne stvari, medtem ko bodo drugi med seboj razpravljali o najbolj intimnih podrobnostih, ne da bi o tem sploh razmišljali. Tako je tudi z odprtostjo glede upanja, sanj in celo podrobnosti o delovnem dnevu. Ampak ne glede na to, kam spadate in kako odprti ste; pomembno je, da obstaja enakovredna odprtost in iskrenost. Partnerji, ki prikrijejo svoj resnični jaz, skrijejo svoja čustva ali aktivno zavajajo partnerje o svojih navadah in vedenju, ogrožajo temeljni temelj zaupanja, ki ga potrebuje vsak odnos.

14. Romantika, strast smeh in zabava

Nikar ne pozabite na najlepši del ljubezenskega razmerja: na romantiko in strast ter smeh in zabavo. Ključno je, da se partnerja kljub vsakodnevnim obveznostim znata zabavati, se nasmejati in najti čas zase in za ohranjanje iskrice.

Preberite tudi: Odvisnost od odnosov: Kako se zanesti nase

- Oglas -

Najnovejše

Nova odkritja glede povezave med bakrom in Alzheimerjevo boleznijo

Alzheimerjeva bolezen naj bi bila v veliki meri povezana z okvarjeno sposobnostjo telesa za regulacijo ravni bakra v tkivih.

Po 2 mesecih večjega vnosa sadja in zelenjave srce občutno bolj zdravo

Pri ljudeh, ki so 8 tednov uživali s sadjem in zelenjavo bogato prehrano, je bilo bistveno manjše tveganje za poškodbe srca.

5 nasvetov za več REM-spanja

REM-spanje naj bi bilo med drugim zelo pomembno za utrjevanje spominov. Pomanjkanje tega tipa spanja naj bi imelo tako zelo negativen vpliv na učenje oziroma pomnjenje.

Šolanje na daljavo zmanjšuje anksioznost med najstniki

Pouk oziroma šolanje na daljavo je nekaj, s čimer so se v zadnjih mesecih srečali številni šolarji po vsem svetu.

5 »čustvenih stanj« imunskega sistema

Močan imunski sistem bo letošnjo zimo še pomembnejši kot v preteklih letih. Prav zaradi pojava novega koronavirusa so začeli mnogi posvečati precej več pozornosti krepitvi imunskega sistema kot običajno.
- Oglas -
Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×