0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaKakšno je idealno razmerje med sadjem in zelenjavo?

Kakšno je idealno razmerje med sadjem in zelenjavo?

MORDA VAS ZANIMA

Najverjetneje vam je povsem jasno, da sta sadje in zelenjava zelo pomemben del zdrave prehrane. Živila, ki spadajo v eno od teh dveh skupin, so namreč odličen vir številnih vitaminov, mineralov in drugih koristnih snovi. Žal pa ogromno ljudi kljub temu ne zaužije dovolj sadja in zelenjave. Številni se niti ne zavedajo, da vnos ni zadosten, saj nimajo občutka, kolikšne so priporočljive količine. Prav zaradi te težave so nastale pobude, katerih cilj je spodbuda k pogostejšemu uživanju sadja in zelenjave.

- Oglas -

Tako se običajno priporoča, da dnevno zaužijemo vsaj pet enot sadja in zelenjave, pri tem pa praviloma ni specificirano, kakšno naj bo razmerje med tema dvema skupinama. Prav vprašanje, ali obstaja idealno razmerje med sadjem in zelenjavo, je zaposlovalo raziskovalce, ki so svoje ugotovite pred nedavnim objavili v akademski reviji Ameriškega združenja za srce Circulation

Idealno naj bi bilo razmerje 3 : 2, in sicer v prid zelenjavi

Raziskovalce je zanimalo predvsem to, ali lahko spreminjanje razmerja med sadjem in zelenjavo vpliva na dolgoživost. Analiza je zajela kar 28 različnih študij z vsega sveta; med njimi sta bili tudi dve študiji, ki sta nastali na podlagi raziskav, v katerih je sodelovalo več kot 100.000 oseb, ki so bile nato spremljane tudi do 30 let po zaključku osnovne raziskave. Osnovna ugotovitev raziskovalcev, do katere so prišli s pomočjo obsežne metaanalize, je bila, da je tveganje za prezgodnjo smrt pri osebah, ki dnevno zaužijejo najmanj pet enot sadja in/ali zelenjave, resnično manjše kot pri tistih, pri katerih je vnos sadja in zelenjave manjši. S tem so se potrdile ugotovitve predhodnih raziskav.

Tisto, kar je bilo pri tej raziskavi oziroma metaanalizi povsem novo, pa je bila določitev optimalnega razmerja med sadjem in zelenjavo. Analiza je razkrila, da je bila življenjska doba v povprečju najdaljša pri osebah, pri katerih je bilo razmerje med sadjem in zelenjavo 2 : 3. Idealen naj bi bil torej nekoliko večji delež zelenjave v primerjavi s sadjem.

- Oglas -

So smiselna natančnejša priporočila, povezana z uživanjem sadja in zelenjave?

Podobno kot pri mnogih drugih raziskavah je tudi tu glavna težava ta, da ni mogoče dokazati nedvoumne vzročno-posledične povezave. Čeprav je bila zaznana povezava med razmerjem med sadjem in zelenjavo, ki je v prid zelenjavi, ter dolgoživostjo, je povsem mogoče, da so na korelacijo vplivali tudi drugi dejavniki.

Običajno se govori predvsem o tem, da je dobro pojesti več sadja in zelenjave, vendar raziskovalci, ki so pripravili opisano študijo, menijo, da bi bila lahko koristna malce natančnejša priporočila. Čeprav ni mogoče govoriti o neovrgljivi vzročno-posledični povezavi, je bila zaznana statistično pomembna korelacija, ki je ni mogoče ignorirati.

Zelenolistna zelenjava, citrusi in jagodičevje še posebej dobra izbira

Poleg ugotovitve, da je priporočljiv malce večji vnos zelenjave, so raziskovalci izpostavili še določene vrste sadja in zelenjave, ki naj bi bile glede na izsledke še posebej koristne za dolgo življenje. V to skupino spadajo praktično vse vrste zelenolistne zelenjave ter vrste sadja in zelenjave, ki vsebujejo nadpovprečne količine betakarotena in vitamina C. Živila, kot so špinača, ohrovt, citrusi, jagodičevje in korenje, so lahko torej še posebej dobra izbira.

Če vam doseganje priporočljivega dnevnega vnosa sadja in zelenjave ne povzroča posebnih težav, je lahko torej naslednji korak nekoliko pazljivejša izbira živil, s katerimi boste zapolnili dnevno »kvoto«. Toda če ne spadate med največje ljubitelje sadja in zelenjave, se ne obremenjujete pretirano: tudi če razmerje ne bo idealno, je že to, da na svoj jedilnik uvrstite več sadja in zelenjave, izjemno pomembno za izboljšanje zdravja. Za začetek se je torej smiselno osredotočiti predvsem na tiste vrste, ki vam gredo najlažje po grlu.

.

NAJNOVEJŠE