Blaž Švab: Peti je treba tudi o odnosu do dežele, v kateri živiš

Blaž Švab, ki je z nastopanjem povezan že od mladih let, je skozi svoje delo dozorel in vlogi pevca dodal tudi mnoge druge kvalitete, zaradi katerih je priljubljen tako pri mlajših kot starejših generacijah.

Vpliv kemikalij na delovnem mestu na plodnost

V zadnjih desetletjih se v strokovni in laični javnosti vse več govori o številnih primerih neplodnosti, ki prizadene pare v reproduktivni dobi.

Ateroskleroza precej razširjena med odraslimi

Ateroskleroza je izjemno razširjena težava pri odraslih – tudi pri tistih brez diagnosticirane srčne bolezni oziroma očitnih simptomov.

Psihobiotiki – probiotiki, ki so še posebej koristni za možgane in duševno zdravje

Psihobiotiki so probiotiki, ki imajo še posebej pozitiven vpliv na naše možgane oziroma kognitivne sposobnosti.

Damjana Bakarič: Premagati tesnobo?! Ni lahko, vendar se da!

Damjana Bakarič o tem, kako preživeti in živeti po izkušnji, ki je ne bi privoščili niti najhujšim sovražnikom.

Ana Praznik: Bodite prijazni do drugih, in drugi bodo prijazni do vas

Z Ano Praznik, voditeljico oddaje Delovna akcija, sva se pogovarjali med snemanjem oddaje, kjer so prenavljali stanovanje družine v stiski.

Sindrom Petra Pana: ko oseba nikoli zares ne odraste …

Ali ste že slišali za »sindrom Petra Pana«? Čeprav ne gre za uradno diagnozo, je to težava, s katero se spopada vedno več ljudi.

Vlažilnik zraka v spalnici – da ali ne?

Vlažilnik zraka v spalnici se zdi tako odlična rešitev, toda če se odločite za nakup, morate upoštevati nekaj pomembnih napotkov.
Zdravje & prehranaZdravilo proti raku, pridobljeno iz parazitske glive gosenice, kaže velik potencial

Zdravilo proti raku, pridobljeno iz parazitske glive gosenice, kaže velik potencial

MORDA VAS ZANIMA

Molekula, najdena v parazitski himalajski glivi uničuje tumorske celice, je pokazala nedavna klinična raziskava, kar vzbuja upanje, da bi lahko bila osnova za učinkovitejše zdravljenje raka.

- Oglas -

Spojino, imenovano kordicepin, proizvaja gliva, ki je znana po svoji nagnjenosti k ubijanju in mumificiranju ličink vešč. Ugotovitve so objavljene v reviji Clinical Cancer Research.

Antitivirusno in antibakterijsko delovanje

Znan tudi kot 3′-deoksiadenozin (3′-dA), kordicepin spada v razred antitivirusnih in antibakterijskih učinkovin, imenovanih nukleozidni analogi, ki veljajo za zelo obetavne kandidate za nova zdravila proti raku. 3′-dA, ki velja za močan antioksidant, je že stoletja glavna sestavina tradicionalne kitajske medicine.

Velika težava 3′-dA pa je v tem, da ima zelo nizko biološko uporabnost, kar pomeni, da ob zaužitju v naravni obliki ne najde zlahka poti do rakavih celic, saj ga encim, imenovan adenozin deaminaza (ADA), razgradi v nekaj minutah po vstopu v krvni obtok.

Do učinkovite uporabe je precej ovir

Tudi če je ostal nedotaknjen, kordicepin ne more sam vstopiti v tumorske celice in potrebuje pomoč nukleozidnega transporterja, imenovanega hENT1. Ko vstopi v celico, se nato aktivira z encimom, imenovanim adenozin kinaza (ADK), šele nato lahko začne učinkovati proti raku.

- Oglas -

Da bi premagali te ovire, je skupina raziskovalcev s tehnologijo ProTide spremenila kordicepin. To vključuje dodajanje zaščitnega pokrovčka fosforamidata molekuli, s čimer se lahko upira razgradnji, preden doseže cilj v telesu.

Avtorji študije pravijo, da njihova spremenjena spojina, imenovana NUC-7738, “premaga mehanizme odpornosti proti raku, ki omejujejo aktivnost 3′-dA.”

“NUC-7738 je odporen na razgradnjo ADA in lahko sprosti aktivni 3-dAMP v celice, kjer se hitro pretvori v ključni presnovek proti raku,” so še zapisali. Pomembno je bilo tudi, da je ta spojina ostala aktivna vsaj 50 ur in se je izkazalo, da je med 7 in 40-krat močnejša od naravnega kordicepina pri uničevanju vrste različnih rakavih celic.

Obetavni rezultati

Pri dajanju zdravila bolnikom z rakom z napredovalimi tumorji, odpornimi na zdravljenje, ugotovili, da spojino “dobro prenašajo in kažejo spodbudne signale aktivnosti proti raku”. Molekularne analize so pokazale, da zdravilo povzroča smrt rakavih celic, predvsem z motenjem ključnih signalnih poti, ki omogočajo razmnoževanje teh celic.

Preden bo NUC-7738 na voljo kot zdravilo proti raku, je bo potrebnih še kar nekaj kliničnih študij in testiranj. Raziskovalci sicer že načrtujejo klinično preskušanje druge faze in verjamejo, da bi njihovo zdravilo nekega dne lahko reševalo življenje bolnikom z rakom po vsem svetu.

Preberite tudi: Vijolično potovanje Mojce Jambrešič, ki prebolela redko obliko raka

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×