0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaZdravilo proti raku, pridobljeno iz parazitske glive gosenice, kaže velik potencial

Zdravilo proti raku, pridobljeno iz parazitske glive gosenice, kaže velik potencial

MORDA VAS ZANIMA

Molekula, najdena v parazitski himalajski glivi uničuje tumorske celice, je pokazala nedavna klinična raziskava, kar vzbuja upanje, da bi lahko bila osnova za učinkovitejše zdravljenje raka.

- Oglas -

Spojino, imenovano kordicepin, proizvaja gliva, ki je znana po svoji nagnjenosti k ubijanju in mumificiranju ličink vešč. Ugotovitve so objavljene v reviji Clinical Cancer Research.

Antitivirusno in antibakterijsko delovanje

Znan tudi kot 3′-deoksiadenozin (3′-dA), kordicepin spada v razred antitivirusnih in antibakterijskih učinkovin, imenovanih nukleozidni analogi, ki veljajo za zelo obetavne kandidate za nova zdravila proti raku. 3′-dA, ki velja za močan antioksidant, je že stoletja glavna sestavina tradicionalne kitajske medicine.

Velika težava 3′-dA pa je v tem, da ima zelo nizko biološko uporabnost, kar pomeni, da ob zaužitju v naravni obliki ne najde zlahka poti do rakavih celic, saj ga encim, imenovan adenozin deaminaza (ADA), razgradi v nekaj minutah po vstopu v krvni obtok.

- Oglas -

Do učinkovite uporabe je precej ovir

Tudi če je ostal nedotaknjen, kordicepin ne more sam vstopiti v tumorske celice in potrebuje pomoč nukleozidnega transporterja, imenovanega hENT1. Ko vstopi v celico, se nato aktivira z encimom, imenovanim adenozin kinaza (ADK), šele nato lahko začne učinkovati proti raku.

Da bi premagali te ovire, je skupina raziskovalcev s tehnologijo ProTide spremenila kordicepin. To vključuje dodajanje zaščitnega pokrovčka fosforamidata molekuli, s čimer se lahko upira razgradnji, preden doseže cilj v telesu.

Avtorji študije pravijo, da njihova spremenjena spojina, imenovana NUC-7738, “premaga mehanizme odpornosti proti raku, ki omejujejo aktivnost 3′-dA.”

“NUC-7738 je odporen na razgradnjo ADA in lahko sprosti aktivni 3-dAMP v celice, kjer se hitro pretvori v ključni presnovek proti raku,” so še zapisali. Pomembno je bilo tudi, da je ta spojina ostala aktivna vsaj 50 ur in se je izkazalo, da je med 7 in 40-krat močnejša od naravnega kordicepina pri uničevanju vrste različnih rakavih celic.

Obetavni rezultati

Pri dajanju zdravila bolnikom z rakom z napredovalimi tumorji, odpornimi na zdravljenje, ugotovili, da spojino “dobro prenašajo in kažejo spodbudne signale aktivnosti proti raku”. Molekularne analize so pokazale, da zdravilo povzroča smrt rakavih celic, predvsem z motenjem ključnih signalnih poti, ki omogočajo razmnoževanje teh celic.

- Oglas -

Preden bo NUC-7738 na voljo kot zdravilo proti raku, je bo potrebnih še kar nekaj kliničnih študij in testiranj. Raziskovalci sicer že načrtujejo klinično preskušanje druge faze in verjamejo, da bi njihovo zdravilo nekega dne lahko reševalo življenje bolnikom z rakom po vsem svetu.

Preberite tudi: Vijolično potovanje Mojce Jambrešič, ki prebolela redko obliko raka

.

NAJNOVEJŠE