0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaKako zmanjšati tveganje za raka ledvic?

Kako zmanjšati tveganje za raka ledvic?

MORDA VAS ZANIMA

Ledvice imajo pomembno razstrupljevalno vlogo, saj skrbijo za to, da se iz telesa odvajajo toksini in odpadne snovi. Ker izpostavljenost onesnaževalom in strupom sodobnem svetu močno narašča, se povečuje tudi tveganje za raka ledvic, ki je sedmi najpogostejši rak pri moških in deseti pri ženskah.

- Oglas -

Ledvice v enem dnevu prečistijo več kot tisoč litrov krvi. Kri gre najprej skozi jetra, kjer toksini postanejo vodotopni. Ko preidejo v ledvice, jih čaka nadaljnje filtriranje in izločanje v obliki urina. To ne velja za hranilne snovi, glukozo in aminokisline, ki se vrnejo v krvni obtok.

Ledvice

Rak ledvic v zgodnji fazi nima vidnih simptomov. Pogosto ga odkrijejo povsem naključno, med ultrazvokom ali rentgenskim slikanjem. Simptomi se pogosto pojavijo šele tedaj, ko je tumor tako velik, da vpliva na ostale organe. Med simptomi, ki so lahko pokazatelj raka ledvic, so:

- Oglas -
 • kri v urinu,
 • bolečina ali pritisk na boku ali hrbtu,
 • gruda ali gmota na boku ali hrbtu,
 • zatekanje gležnjev in nog,
 • visok krvni pritisk,
 • anemija,
 • utrujenost,
 • izguba apetita,
 • nepojasnjena izguba telesne teže,
 • ponavljajoča se vročina, ki ni posledica gripe ali druge infekcije,
 • varikokela pri moških (razširjene vene na modih).

Če zasledite katerega od naštetih simptomov, še ne pomeni, da imate raka. O tem se pogovorite z zdravnikom, ki bo opravil pregled in vse potrebne teste. Marsikdaj imajo enaki simptomi povsem različne vzroke.

Zmanjšajte izpostavljenost toksinom

Če želite znižati tveganje za nastanek raka na ledvicah, zmanjšajte količino toksinov, ki so jim izpostavljene ledvice. Pomembno je tudi, da ledvice oskrbite s superhranili, ki izboljšujejo njihovo delovanje. Za vas smo zbrali nekaj nasvetov:

 1. Nehajte kaditi. Kajenje je morda eden najpogostejših faktorjev za nastanek ledvičnega raka, saj cigarete vsebujejo velike količine kadmija in ogljikovega monoksida. S kajenjem v telo prihaja tudi benzo-alfa-piren diol epoksid, ki je rakotvoren in mutagen, saj povzroča spremembe DNK. Poškodbe in vnetje DNK močno povečajo tveganje za raka.
 1. Jejte naravno hrano. Jejte svežo in naravno hrano ter se izogibajte industrijsko predelani in konzervirani hrani in pijači. Npr. v aluminijastih konzervah se skriva ogromno bisfenola A (BPA), ki poškoduje ledvice in poveča tveganje za raka. Rakotvorna so tudi nekatera barvila, ki jih dodajajo hrani.
 1. Ohranjajte zdravo telesno težo. Diabetes, debelost in visok krvni pritisk so povezani z nizko odzivnostjo celic na inzulin, vnetji, povečanim oksidativnim stresom in nizko oskrbo tkiv s kisikom, kar je podlaga za nastanek raka. Kar 40 % bolnikov z ledvičnim rakom je predebelih.
 1. Uporabljajte naravna čistilna sredstva. Čistila za dom pogosto vsebujejo trikloroetilen, ki je neposredno povezan z rakom ledvic.
 1. Poskrbite za aktiven življenjski slog. Sedeč življenjski slog je pogosto stalnica v današnjem času in je tudi eden od dejavnikov tveganja za tega raka. Z rednim gibanjem vzdržujemo zdravo telesno težo, ki zmanjšuje tveganje za debelost, ki je prav tako povezana z rakom ledvic.
 1. Ledvice oskrbite s superhranili. Dieta, bogata z antioksidanti, je eden najboljših obrambnih sistemov proti raku. K hrani, ki še posebej podpira delovanje ledvic, sodijo: šparglji, pesa, regrat, lubenica, kumarice, česen, peteršilj, zelena, papaja, hren, pastinak, vodna kreša, mango in kodrolistni ohrovt. Ne pozabite na zadosten vnos zdravih maščob, ki delujejo protivnetno. Vsebujejo jih ribe, kot so: tuna, losos, skuša, šarenka in slanik. Na solati uporabljajte ekstra deviško oljčno olje. Izberite meso pašnih živali, ki ima več antioksidantov in ne vsebuje umetnih hormonov, ki obremenjujejo ledvice in lahko povzročijo vnetja.
 1. Pijte dovolj tekočine. Tekočina pomaga odstranjevati toksine iz telesa. Najbolj priporočljivo je pitje vode (še bolje je, če ji dodate limono) in zelenjavnih sokov.

Drugi dejavniki tveganja

Rak ledvic je dvakrat pogostejši pri moških. Pri ženskah je zelo povezan s starostjo, pri kateri so rodile. Kar 40 do 90 % žensk, ki so imele otroka v mlajših letih, ima večje tveganje za tega raka. Tveganje v tej skupini žensk narašča tudi s številom otrok. Ta rak je pogostejši pri Evropejcih in Severnoameričanih kot pri Azijcih in Južnoameričanih. Raka ledvic diagnosticirajo pri povprečni starosti 64 let – ljudje v starosti od 50 do 70 let bi morali zato biti pozorni na simptome te bolezni in redno hoditi na preglede.

.

NAJNOVEJŠE