Lepota & KozmetikaKako si pomagamo pri otiščancih in kurjih očesih

Kako si pomagamo pri otiščancih in kurjih očesih

MORDA VAS ZANIMA

Če je koža izpostavljena pretiranemu oziroma prepogostemu trenju, se začne zunanja plast nalagati in tvori nekakšno odebelino iz odmrlih celic. Podobno se zgodi, če čevelj neustrezne velikosti pogosto pritiska na nožni palec ali mezinec in povrhnjica počasi ustvari odebelitev, ki se lahko razvije v kurje oko. Otiščanci so načeloma neboleči, vendar včasih pritiskajo na kost ali podkožni živec in povzročajo bolečino.

Postrgajte otiščanec po kopeli

- Oglas -

Boleče otiščance na nogah in rokah po 20 minutni vroči kopeli, ko se koža zmehča, nežno postrgajte z ne preveč grobim strgalom. Tako se bo pritisk na živec ali kost zmanjšal. Brusite ga vsak dan po malo, saj sicer lahko pride do poškodbe. Brušenje večjih in trših otiščancev lahko traja tudi mesec dni.

Mehčanje otiščancev

Oljčno olje se je izkazalo za učinkovito sredstvo za mehčanje otiščancev, tudi ricinovo olje pomaga. Nanesite ga na prizadeto mesto, pokrijte z majhno gazo in zalepite z lekarniškim trakom. Otiščance in kurja očesa na nogi lahko zmehčate tudi tako, da v vročo vodo dodate nekaj žlic grenke soli in noge namakate 30 minut. Postopek ponavljajte enkrat na dan.

Boljša kot kurativa je preventiva

Noge dvakrat na teden namakajte v vroči vodi, potem si jih obrišite in nanje vtrite mastno kremo ali losjon. Nosite čevlje, ki so vam prav. Če boste kupili pol številke premajhne, samo zato, ker so vam všeč, medtem ko je večjih številk žal zmanjkalo, si boste naredili škodo, saj bodo čevlji pritiskali na prste na vaši nogi. Pred nami je sezona vrtnarjenja, zato si pred prekopavanjem vašega vrta nadenite zaščitne rokavice. Vaše roke vam bodo hvaležne.

NAJNOVEJŠE