Oči – to nam lahko povedo o našem zdravju

Oči lahko razkrijejo ogromno o našem zdravju. Z napredkom sodobne tehnologije so se tako odprle zanimive možnosti neinvazivnih diagnostičnih metod.

Poletni horoskop 2022

Kaj si lahko obetate od tokratnega poletja? Vam bodo zvezde naklonjene ali se morate pripraviti na specifične izzive? Odgovori vas čakajo v poletnem horoskopu 2022 …

Eko poroka: 5 nasvetov za okolju prijaznejše poročno slavje

Poroke so namreč pogosto zelo obremenjujoče za okolje. Vendar pa lahko na srečo organizirate prečudovito »eko poroko«.

Je pridobivanje kilogramov po menopavzi zares neizbežno?

Pogosto slišimo, da je menopavza skorajda neizbežno povezana s pridobivanjem kilogramov.

5 vrst zelenjave, pri katerih je toplotna obdelava koristna

Katere so tiste vrste zelenjave, ki jih sicer lahko uživamo tudi presne, vendar je praviloma precej bolje, če jih pred zaužitjem toplotno obdelamo?

Razrešena velika uganka, povezana s parkinsonovo boleznijo

Znanstvenikom je uspelo najti odgovor na pomembno vprašanje, povezano s parkinsonovo boleznijo.

Revija Bodi eko, Julij-Avgust 2022

Kaj je lepšega v vročih poletnih dneh, kot to, da se lahko uležemo v senco in v roke vzamemo odlično revijo s koristnimi nasveti in recepti?

Nič več opičjih koz?

Sama bolezen se sicer žal ne poslavlja, toda vse kaže, da se bo kmalu poslovilo njeno trenutno ime.
Osebna rastKako postaviti zdrave meje v odnosih?

Kako postaviti zdrave meje v odnosih?

MORDA VAS ZANIMA

Na prvi pogled se zdi, da postavljanje meja v odnosih onemogoča pristno intimnost, vendar je resnica nasprotna. Šele ko so vzpostavljene jasne meje, je možen resnično varen, spoštljiv in intimen odnos. Postavljanje meja ni pomembno samo v partnerskih odnosih, ampak tudi med prijatelji, družinskimi člani, sodelavci itn. Tako ne bo prihajalo do nepotrebnih nesporazumov in do občutka, da vas oseba, ki vam je blizu, ne spoštuje zares. Če imate občutek, da doslej niste bili najuspešnejši pri postavljanju meja v odnosih, je nujno, da se tega projekta lotite premišljeno. Dokler sami ne boste vedeli, kaj želite oziroma potrebujete, bodo komunikacijski šumi neizogibni, saj drugi ne bodo razumeli, da mislite resno.

Fizične meje – eden od osnovnih vidikov

- Oglas -

Postavljanje meja v odnosih praviloma zajema štiri osnovne vidike – fizičnega, mentalnega čustvenega in duhovnega. Tako je nujno, da pri razmišljanju o tem, katere so tiste meje, ki so za vas svete in ki jih drugi tako ne bi smeli nikoli prestopiti, upoštevate vse štiri vidike. Pri fizičnem vidiku se vprašajte, kateri dotiki vam ustrezajo in v kakšnih okoliščinah. Pri tem morate vedeti, da tu ne obstaja »prav« ali »narobe«. Če na primer dojemate objeme kot nekaj zelo intimnega, zato želite, da so rezervirani le za osebe, ki so vam resnično blizu, seveda niste dolžni objemati znancev, ki jih srečate enkrat ali dvakrat letno, ne glede na to, kako »naravno« se zdi objemanje drugim osebam.

Mentalne meje: pravica do izražanja stališč in pravica do molka

Pri mentalnih mejah je pomembno predvsem to, da si izborite prostor za izražanje lastnih misli in mnenj. Če vas poskušajo bližnji pogosto preglasiti, je nujno, da jim nedvoumno sporočite, da tega odslej ne boste več tolerirali. Po drugi strani pa imate tudi pravico do tega, da določena stališča zadržite zase. Če vas poskušajo drugi pogosto malodane prisiliti v to, da jim zaupate, kakšno je vaše stališče o nečem, čeprav je zelo očitno, da o tem nočete govoriti, je nujno, da jim zelo jasno sporočite, da je tovrstno obnašanje za vas nedopustno.

Prestopanje čustvenih in duhovnih meja je lahko še posebej boleče

Za mnoge so še posebej pomembne čustvene meje. Pri tem gre predvsem za to, da se ogradite od različnih oblik čustvenih manipulacij in od oseb, ki ne spoštujejo vaših čustev. Četrti vidik pa so, kot omenjeno, vaše duhovne meje. Se osebe v vaši bližini nenehno norčujejo iz vaših religioznih prepričanj? Ali pa morda iz tega, da niste religiozni? Oboje je seveda enako problematično, zato nikakor ne gre za nekaj, kar bi preprosto morali tolerirati.   

Vaša komunikacija naj bo vljudna, vendar odločna

Seveda pa je to, da vam je jasno, katere so tiste meje, glede katerih se ne nameravate pogajati, šele prvi korak. Ne bo namreč šlo brez odkritega pogovora z osebami, ki morajo slišati ta sporočila. Pri tem upoštevajte, da nekdo, ki je v preteklosti večkrat prestopil določeno mejo, tega morda ni storil namerno oziroma s slabimi nameni. Povsem mogoče je namreč, da ta osebe niti ni razumela, da je to za vas nedopustno. Pazite torej, da med pogovorom ne boste napadalni in da boste svoje besede izbirali premišljeno, seveda pa je pomembno, da ste asertivni oziroma odločni. Cincanje je lahko namreč znak, da so vaše meje precej bolj zabrisane, kot so v resnici. Večina ljudi bo zagotovo cenila vašo odkritost in v prihodnje spoštovala vaše želje. Tisti, ki vam ne bodo želeli prisluhniti in vas upoštevati, pa najverjetneje tako ali tako niso ljudje, ki bi jih želeli ohraniti v svojem življenju.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×