0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaSiljenje otrok z brokolijem = mučenje?

Siljenje otrok z brokolijem = mučenje?

MORDA VAS ZANIMA

Starši pogosto mislijo, da so otroci, ki zavračajo zelenjavo, kot je brokoli, preprosto trmasti. Toda kot je razkrila študija, ki je bila septembra objavljena v reviji Journal of Agricultural and Food Chemistry, ni tako preprosto. Okus brokolija je lahko za otroke resnično neznosen, še posebej ker ga niso navajeni. Podobno pa velja tudi za druge vrste križnic, kar je skupina, v katero poleg brokolija uvrščamo še živila, kot so brstični ohrovt, zelje in cvetača. Siljenje otrok z brokolijem tako nekateri primerjajo kar z mučenjem, kar je sicer malce pretirana primerjava, toda po drugi strani je vsekakor pametno, da starši pokažejo več razumevanja, ko gre za otrokov okus za hrano …

- Oglas -

Reakcije med encimi krive za žveplove spojine z zelo intenzivnim vonjem

Cilj študije je bil poskus boljšega razumevanja že skorajda pregovornega otroškega odpora do brokolija. Raziskovalci so želeli testirati določene ugotovitve preteklih raziskav, povezanih s podobnimi vprašanji. Tako je bilo na primer že ugotovljeno, da določeni encimi, ki so prisotni v slini odraslih, reagirajo z encimi v križnicah, pri čemer v ustih nastajajo žveplove spojine z zelo močnim, neprijetnim vonjem, ki ga nekateri primerjajo kar z vonjem gnijočega mesa.

Avstralske raziskovalce, ki so se podpisali pod uvodoma omenjeno študijo, je tako zanimalo, ali je reakcija podobna tudi pri otroški slini. V raziskavo je bilo vključenih 98 staršev in njihovih otrok. Otroci so bili stari od 6 do 8 let. Raziskovalci so najprej zbrali vzorce sline otrok in odraslih. Slino so nato dodali surovi cvetači, pri tem pa so spremljali sproščanje hlapljivih žveplovih spojin. Obenem so morali tako starši kot otroci zaužiti košček cvetače, pri čemer niso videli, kaj jedo. Pri tem so raziskovalci opazovali njihovo spontano reakcijo oziroma morebitni odpor do zaužite hrane.

Kemijske reakcije podobne tudi pri odraslih, ki pa so na okus pogosto že navajeni

Izkazalo se je, da je bila sestava sline staršev in otrok precej podobna. Ob stiku z encimi v križnicah oziroma v cvetači se je tvorila podobna količina žveplovih spojin. Vendar pa je po drugi strani zanimivo, da je bila izrazita korelacija med količino žveplovih spojin in odporom do živila zaznana samo pri otrocih. Tako pri otrocih kot pri odraslih torej obstaja biološka podlaga, ki je kriva za odpor do okusa križnic. Toda zakaj je bila negativna reakcija tako močna pri otrocih, ne pa tudi pri starših? Čeprav je bil tudi za odrasle okus križnic v preteklosti najbrž precej neprijeten, so se po mnenju raziskovalcev nanj postopoma navadili – najverjetneje zato, ker so jih njihovi starši dovolj dolgo silili k uživanju tovrstnih živil. Drugi razlog, zaradi katerega je odpor otrok do križnic tako izrazit, pa naj bi bil povezan s tem, da so otroci praviloma bolj občutljivi na grenke okuse.

- Oglas -

Otroku brokoli ponudite, vendar pazite, da se to ne sprevrže v siljenje

Vse to seveda še ne pomeni, da otrokom sploh ne bi smeli ponujati brokolija, cvetače in drugih križnic. Gre namreč za zelo zdravo skupino živil, zato je vsekakor smiselno, da se križnice vsaj občasno znajdejo na jedilniku. Pomembno je predvsem to, da otrok s križnicami ne silite. Raziskave razkrivajo, da je tudi okus nekaj, kar je treba zgraditi postopoma. Nutricionisti, ki delajo z otroki, na primer opažajo, da mora biti otrok določenemu živilu, ki ga sprva noče niti poskusiti, izpostavljen približno 15-krat, preden ga začne dojemati kot običajen del prehrane. »Izpostavljenost« lahko pomeni že to, da je brokoli na otrokovem krožniku.

Toda tudi če bo otrok kljub vaši potrpežljivosti še naprej zavračal brokoli in druge križnice, ni razloga za preplah. Obstaja namreč ogromno druge zelenjave, zato ni smiselno, da poskušate za vsako ceno doseči, da začne otrok uživati križnice.

.

NAJNOVEJŠE