Osebna rastKričanje za dober začetek dneva

Kričanje za dober začetek dneva

MORDA VAS ZANIMA

Ali se v vas kopičijo negativna čustva, ki jih ne morete zares izraziti? Ste zelo tesnobni ali jezni? Se zaradi potlačenih čustev pojavljajo tudi neprijetni telesni simptomi? Tudi če ne gre za zelo izrazite težave, je pametno, da poiščete odvod, ki vam lahko pomaga pri spopadanju z negativnimi občutki. Še posebej koristno bo, če boste to naredili že zjutraj, saj boste tako precej bolj sproščeni in umirjeni, vaš dan pa posledično precej boljši. Kar nekaj strokovnjakov za sprostitvene tehnike priporoča pristop, ki se zdi na prvi pogled malce nenavaden: kričanje.

Prevzemite nadzor nad negativnimi čustvi, preden čustva prevzamejo nadzor nad vami

- Oglas -

Odrivanje negativnih občutkov na stran bo prej ali slej privedlo do različnih težav. S tem lahko celo resno ogrozite svoje zdravje, obenem pa tudi odnose z drugimi. Potlačevanje neprijetnih čustev lahko namreč privede do nenadzorovanih izbruhov jeze in celo do fizičnega nasilja. Zavedati se morate, da so čustva, kot je jeza, povsem običajna. Pomemben je predvsem vaš odnos do njih. Boste poiskali produktivno metodo za spopadanje z njimi ali boste raje pustili, da povsem prevzamejo nadzor nad vašim življenjem?

Če se vam zdi prva možnost precej bolj mamljiva, je lahko kričanje vsekakor zelo koristen del vaše jutranje rutine. Še posebej koristna je povezava kričanja in dihalnih vaj oziroma vaj, ki so del treninga čuječnosti. Tako boste najprej pustili negativnim čustvom, da pridejo na plan, kričanje pa bo zadnji korak, ki vam bo pomagal pri tem, da se teh čustev osvobodite …

Osnovo predstavljajo dihalne vaje …

Za vajo, ki bo verjetno že kmalu postala nepogrešljiv del vaše jutranje rutine, potrebujete približno 15 minut. Priporočljivo je, da med izvajanjem vaje sedite ali ležite, saj se lahko pojavi rahla omotica. Začnite z dihalnimi vajami. Med prvo fazo globoko vdihnite skozi usta in pustite, da se vaš trebuh razširi. Ponovno vdihnite (brez vmesnega izdiha!), prav tako skozi usta – zdaj naj vdihnjen zrak razširi vaš prsni koš. Nato pa sledi še globok izdih skozi usta. Ponavljajte približno 10–15 minut.

Med izvajanjem dihalnih vaj se osredotočite na negativna čustva, ki jih morate večino časa odrivati na stran. Namerno razmišljajte o tistem, kar vas jezi, frustrira, žalosti, straši itn. Čeprav bodo občutki najverjetneje zelo neprijetni, je pomembno, da vztrajate. Dopustite, da se ti občutki počasi nalagajo drug na drugega, kot bi v mislih gradili velik kup iz odpadkov.

Ko dosežete »točko vrelišča«, pustite kriku prosto pot …

- Oglas -

Zdaj pride na vrsto kričanje. Če se bojite, da bi vas lahko kdo slišal – oziroma da bi lahko s svojim kričanjem zmotili sosede ali družinske člane – še pred začetkom izvajanja vaje pripravite malce debelejšo blazino, ki bo zadušila zvoke. Ko boste začutili, da ste pripravljeni in da so negativna čustva dosegla nekakšno točko vrelišča, pustite, da se dihanje spontano spremeni v krik.

Ta prehod je za telo običajno zelo naraven. Tako ni nujno, da gledate na uro; ko boste pripravljeni, boste vedeli. Pustite, da krik počasi narašča, kot bi prihajal iz globine vašega trebuha in se širil po telesu navzgor. Vmes si predstavljajte podiranje kupa odpadkov, ki ste ga pred tem »zgradili« v mislih. Na koncu boste najverjetneje precej izčrpani, vendar bo šlo za prijetno izčrpanost, povezano z občutkom, da ste se osvobodili precejšnjega bremena. Pogost odziv je tudi jok ali nekontroliran smeh. Če se vam zdi, da napetost ni povsem popustila, ponovno vdihnite (dvakrat, skozi usta, proti trebuhu in proti prsnemu košu) in nato zakričite.

Kombinacija opisane dihalne tehnike in kričanja je lahko zelo koristna tudi za sproščanje presežkov ogljikovega dioksida v telesu. Vaja vam lahko tako pomaga tudi na povsem telesni ravni. Na koncu boste precej bolj umirjeni, vaše misli pa bodo jasnejše in bolj osredotočene, kar je zagotovo dobra popotnica za odličen začetek dneva.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×