0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaPomanjkanje motivacije za hujšanje? Za vas imamo 8 koristnih nasvetov!

Pomanjkanje motivacije za hujšanje? Za vas imamo 8 koristnih nasvetov!

MORDA VAS ZANIMA

Hujšanja se pogosto lotevamo zaradi napačnih razlogov. Tako ni presenetljivo, da številni ljudje zelo hitro obupajo. Za začetek je zato dobro, da razmislite, ali je hujšanje zares prava pot za vas. Ste resnično pretežki, kar morda celo ogroža vaše zdravje, ali je v ozadju predvsem želja, da bi se čim bolj približali trenutno aktualnim lepotnim idealom? Toda tudi če ugotovite, da je hujšanje za vas nujno, vam lahko med poskusom izgube odvečnih kilogramov hitro zmanjka motivacije. Kako se torej motivirati, ko bi najraje odnehali in se zleknili na kavč s škatlo piškotov ali vrečko čipsa?

- Oglas -

1. Zapišite, kaj so glavni razlogi, zaradi katerih želite shujšati

Motivacija običajno ne pride sama od sebe, ampak gre za rezultat konstantnega opominjanja na cilje, ki jih želimo doseči. Čeprav so vaši razlogi za hujšanje danes morda zelo jasni, lahko ob skušnjavah nanje precej hitro pozabite. Tako je dobro, da zapišete najpomembnejše razloge, zaradi katerih si želite izgubiti odvečne kilograme, nato pa poskrbite, da boste imeli list s temi razlogi vedno pri sebi. Priporočamo, da zapisano preberete vsaj enkrat dnevno.

2. Določite več vmesnih ciljev

Končni cilj je pogosto pretirano oddaljen in preveč abstrakten, da bi lahko prestavljal stalen vir motivacije. Tako je pametno, da določite več manjših ciljev oziroma mejnikov. To bo poskrbelo, da boste imeli vseskozi občutek, da napredujete, posledično pa bo možnost, da odnehate, precej manjša. Pri tem ni nujno, da so vmesni cilji povezani z vašimi kilogrami oziroma merami. Vmesni cilj je lahko tudi to, da si boste v tednu, ki je pred vami, vzeli vsaj tri ure časa za telovadbo ali da si sladkarij ne boste privoščili več kot enkrat.

3. Poskrbite, da bodo vaši načrti realistični  

Pomanjkanje motivacije je lahko povezano tudi s pretirano ambicioznimi načrti, ki niso skladni z vašimi dejanskimi zmožnostmi. Izogibajte se pretirano restriktivnim dietam, jedilnikom, ki temeljijo na jedeh, ki se vam upirajo, in športom, ki jih sovražite. Do končnega cilja – torej uspešne izgube odvečnih kilogramov – vodijo različne poti. Tako je pomembno, da izberete tisto, ki vam bo resnično ustrezala.

- Oglas -

4. Pripravite se na izzive med potjo

Nesmiselno bi bilo pričakovati, da med hujšanjem ne boste naleteli na ovire. Največ, kar lahko naredite, je torej to, da se nanje pripravite. Določite pravila za praznovanja, prehranjevanje zunaj in druge situacije, ki običajno zahtevajo močnejšo voljo, če se želimo upreti skušnjavam.

5. Poiščite osebo za medsebojno spodbudo

Hujšanje je pogosto precej lažje, če imate podporo nekoga, ki vas razume – in ki si morda prizadeva za podobne cilje. Poskušajte torej najti osebo za medsebojno spodbudo. Razmislite pa lahko tudi o skupinah za podporo ljudem, ki poskušajo izgubiti odvečne kilograme.

6. Ne tehtajte se prepogosto

Vsakodnevno tehtanje zagotovo ni dobra ideja. Manjša nihanja teže so povsem običajna, toda če na tehtnici zagledate višjo številko kot dan pred tem, to zagotovo ni dobro za vašo motivacijo. Seveda je pametno, da spremljate svoj napredek, vendar tehtanje – ali merjenje – ne bi smelo biti prepogosto.

7. Poskrbite, da vaša samozavest ne bo odvisna od vaših kilogramov

Ne računajte na to, da vam lahko zgolj izguba odvečnih kilogramov povrne izgubljeno – ali celo nikoli zares izgrajeno – samozavest. To lahko ustvari prevelik pritisk, posledično pa bo ohranjanje motivacije precej težje, saj boste nenehno pod stresom. Pomembno je torej, da poiščete tudi druge, trajnejše metode, ki pripomorejo k zdravi samozavesti.

- Oglas -

8. Praznujte majhne zmage

Ne bodite pretirano strogi do sebe. Tudi če hujšanje ne gre povsem po vaših načrtih, praznujte majhne uspehe. Tako boste precej lažje ohranjali motivacijo za nadaljevanje. Pogosto namreč obupamo prav zato, ker smo do sebe prestrogi.  

.

NAJNOVEJŠE