RubrikeZanimivostiSamozavest – ena ključnih sestavin srečnega življenja

Samozavest – ena ključnih sestavin srečnega življenja

MORDA VAS ZANIMA

Samozavest je s samospoštovanjem povezana spretnost, ki predstavlja pomembno komunikacijsko veščino. Samozavestnega človeka ni težko prepoznati – je pozitivno naravnan, zadovoljen, več tvega ter se lažje in hitreje spopada s problemi. Samozavestni ljudje niso arogantni ali bahavi, temveč se zavedajo svoje vrednosti, vase zaupajo ter se sprejemajo takšne kot so, z vsemi napakami in slabostmi. Tudi če se v zgornjem opisu ne prepoznate, lahko takšni postanete. Samozavest je namreč veščina, ki se je je moč naučiti in obvladovati.

Kako izboljšati svojo samozavest?

Na prvo mesto postavite pozitivnost.

- Oglas -

Večino vsakodnevnih ovir in težav je lažje premostiti, če se z njimi soočimo na pozitiven način. Naj vas problemi ne prestrašijo; namesto strahu se raje posvetite možnostim, kako boste težavo rešili. Skušajte ohraniti pozitiven pogled na stvari – pozitivna naravnanost bo dobro dela tako vam, kot vaši okolici.

Opazujte se.

Pozorno spremljajte svoje reakcije na dogodke, ki se vam zgodijo. Kako se z njimi soočate? Kaj vas spravi v boljše in kaj v slabše razpoloženje? Kaj v vas vzbuja neprijetne občutke? Zakaj ste na dogodek reagirali tako, kot ste?

Iskanje odgovorov na zgornja, pa tudi druga podobna vprašanja je dolgotrajen proces. Vzemite si čas, razmislite o vzorcih svojega obnašanja in poiščite vzroke, ki nanje vplivajo. Na ta način boste odkrili ozadje svojih reakcij, jih osvetlili in analizirali. Prav to vam bo pomagalo, da ugotovite, kaj pri sebi zares cenite.

Pomen telesne govorice.

Samozavestne ljudi od nesamozavestnih ločuje tudi telesna govorica. Bodite pozorni na svojo telesno držo – hodite vzravnano in potegnite ramena nazaj. Vzdržujte očesni stik in osebo, s katero govorite, glejte v oči.

- Oglas -

Ne pozabite niti na nasmeh in dobro voljo. Smehljanje pozitivno vpliva ne le na vas, temveč tudi na vašo okolico. Če se s problemi soočite z nasmehom, se zdijo manjši in jih lažje preidete.

Poskrbite tudi za svoj videz. Nosite čista oblačila in bodite urejeni. To ne pomeni, da morate slediti zadnjim modnim trendom – nosite tisto, v čemer se dobro počutite.

Pripravite si motivacijski seznam.

K večji samozavesti bo pomagala tudi jasna usmerjenost k ciljem. Razmislite o tem, kaj želite doseči, ter svoje kratkoročne in dolgoročne cilje zapišite na seznam. Nekateri raziskovalci ob tem svetujejo, da si seznam majhnih in velikih ciljev obesite na vidno mesto – tam vas bo namreč vsak dan opomnil, kaj še boste dosegli, in vas hkrati navdal z občutkom zadovoljstva nad tem, kar ste že dosegli.

Ne hitite. Samozavest morate zgraditi.

Zavedajte se, da s tem, ko delate na svoji samozavesti, gradite sami sebe. Vzemite si čas in ne bodite razočarani, če se vam vseh napotkov vedno ne uspe držati. Nikamor se vam ne mudi. Delo na sebi zahteva čas in vztrajnost, saj boste le na ta način uspeli spremeniti svoj odnos do sebe.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×