0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Dom & EnergijaKako s preprostimi rešitvami odstraniti trdovratne madeže

Kako s preprostimi rešitvami odstraniti trdovratne madeže

MORDA VAS ZANIMA

Kolikokrat ste že obupavali nad madeži, ki nikakor nočejo in nočejo stran? Čeprav ste uporabili vsa mogoča čistila, so njegovi ostanki na tkanini povzročili njeno izrabljenost, pri vas pa slabo voljo, zato pri čiščenju trdovratnih madežev najprej upoštevajte zelo pomembno pravilo: lotite se jih, ko so še povsem sveži. Če s čiščenjem čakamo, imamo vse manj možnosti, da tkanino povrnemo v prvotno stanje. Na srečo pa obstajajo tudi preizkušeni triki, s pomočjo katerih lahko trdovratne madeže uspešno odstranite.

- Oglas -

Kis in soda bikarbona delata čudeže

Če ste polili kavo ali čaj, v steklenici z razpršilcem zmešajte kozarec belega kisa in kozarec vode. Mešanico razpršite po madežu, preostane tekočine pa nato odstranite s suho krpo.

Belo vino učinkovito odpravlja navadno sredstvo za čiščenje posode: tkanino najprej ročno operite v mešanici vode in tega čistila, nato pa še običajno, v pralnem stroju. Črno vino s tkanine odstranite tako, da z vlažno krpo nežno pritiskate na madež. Nato na madež nanesite kanček belega vina, vse skupaj posipajte s sodo bikarbono in pustite 20 minut delovati. Čistilo odstranite s čisto vlažno krpo.

Črnilo pa odstranimo tako, da čisto zobno ščetko namočimo v alkohol, jo otresemo in madež nežno ščetkamo. Na koncu tkanino operemo na običajen način.

- Oglas -

Pena za britje in detergent za posodo

Gotovo se vam je že zgodilo tudi, da so na oblačilu ostali ostanki pudra. Rešitev je povsem na dosegu roke in se skriva v običajni peni za britje. Peno preprosto nanesite na madež, oblačilo pa nato operite v pralnem stroju. Če pena za britje vseeno ne deluje popolnoma, pa uporabite se detergent za pranje posode, ki se učinkovito bori proti maščobi.

Trdovratne madeže zna pustiti tudi cvetni prah. Ko opazite, da ga imate na oblačilu, to stresajte, da ostranite čim več prahu, preostanek pa odstranite z lepilnim trakom.

Maščobo uspešno odstranjuje detergent za pomivanje posode (temu je tudi namenjen). Po pranju z detergentom tkanino nato operite še na običajen način. Mastne madeže dobro vpija tudi otroški puder. Natrite ga na madež, pustite nekaj časa delovati, nato pa tkanino operite.

Pri trdovratnih madežih torej ni treba že vnaprej obupavati, ampak se jih lotite takoj in premišljeno. Nekatera povsem običajna sredstva, ki se skoraj zagotovo skrivajo v vašem domu, namreč lahko delajo čudeže. Le pa pravilen način jih je treba uporabiti.

Kako odstraniti trdovratne madeže

Nekaj nasvetov za različne tipe trdovratnih madežev

Doma izdelani odstranjevalci madežev so odlična alternativa komercialnim izdelkom, saj so pogosto bolj okolju prijazni, cenejši in prav tako učinkoviti.

- Oglas -

1. Madeži od sadja in zelenjave

Madeži, ki jih za seboj pusti sadje in zelenjava so lahko precej trdovratni, še posebej na svetlih tkaninah. Najboljši način za odstranjevanje teh madežev je, da perilo najprej namočite v hladni vodi. Nato nanesite mešanico enakih delov belega kisa in vode ter pustite delovati nekaj minut. Po potrebi ponovite in operite kot običajno. Pomembno je tudi, da oblačilo namočite čim prej.

2. Oljni Madeži

Oljne madeže je najlažje odstraniti tako, da na madež najprej posujete koruzni škrob ali otroški puder, ki precej uspešno absorbira olje. Pustite delovati nekaj ur, nato odstranite prah in madež operite s toplo vodo in naravnim detergentom.

3. Madeži od kave in čaja

Oblačilo najprej namočite v mešanico belega kisa in vode v razmerju 1:2. Po približno 30 minutah operite oblačilo v topli vodi z dodatkom naravnega detergenta.

4. Madeži od vina

Rdeče vino lahko hitro povzroči zelo trdovratne madeže. Takoj, ko se polijemo z vinom, posujte madež s soljo, ki bo absorbirala tekočino. Po nekaj urah sol odstranite in oblačilo operite v topli vodi z naravnim detergentom.

5. Madeži od trave

Zelene madeže trave najprej namočite v alkoholnem kisu za približno 30 minut, nato jih nežno zdrgnite z mehko krtačo. Operite v topli vodi z dodatkom naravnega detergenta.

6. Madeži od znoja

Če se želite znebiti madežev od znoja, zmešajte enake dele sode bikarbone in vode ter nanesite dobljeno pasto na madež. Pustite delovati nekaj ur, nato oblačilo operite kot običajno.

7. Madeži od čokolade

Nežno zdrgnite z mešanico blagega detergenta in vode. Nato oblačilo operite v topli vodi.

8. Krvavi madeži

Oblačila s kvavimi madeži najprej namočite v hladni vodi. Nato nanesite pasto iz sode bikarbone in hladne vode ter pustite delovati nekaj ur. Oblačilo nato operite v hladni vodi.

9. Madeži od črnila

Madeže od nalivnega peresa ali tiskarskega črnila najprej namočite v alkoholu ali alkoholnem kisu, nato pa nežno podrgnite z mehko krtačo. Oblačilo operite v hladni vodi.

10. Žvečilni gumi

Za odstranitev žvečilnega gumija oblačilo za nekaj ur dajte v zamrzovalnik. Ko se žvečilni gumi strdi, ga nežno odstranite. Morebitne ostanke odstranite z alkoholnim kisom.

.

NAJNOVEJŠE