0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Osebna rastMyung sung – korejska umetnost neprekinjene meditacije

Myung sung – korejska umetnost neprekinjene meditacije

MORDA VAS ZANIMA

Meditacijo si običajno predstavljamo kot nepremično sedenje ali ležanje in kot posebno opravilo, za katerega si moramo vzeti čas. Korejska umetnost meditacije, imenovana myung sung, temelji na precej drugačnih principih. Gre za aktivno, dinamično obliko meditacije, ki prežema različne vidike vsakdana. Bolj kot za meditacijo v ožjem pomenu besede gre za filozofijo, katere cilj je večja povezanost s svetom, ki nas obdaja, spoznanje o povezanosti vsega z vsem in odkrivanje našega življenjskega smisla. Myung sung zajema različna načela; sledenje tem načelom bo poskrbelo, da ne boste več potrebovali posebnega termina za meditacijo, saj bo ta postala integralni del vašega življenja.

- Oglas -

1. Poiščite pravo ravnovesje med zvestobo sebi in tistim, kar je prav

Zatiranje lastnih občutkov zagotovo ni najboljša pot do sreče in do pomirjenosti s sabo in svetom. Vendar pa po drugi strani prav tako ni dobro, da vaši občutki povsem prevladajo. Zagovorniki principov, ki jih združuje myung sung, so prepričani, da moramo poskušati v vsaki situaciji najti pravo ravnovesje. Ko sprejemate različne odločitve – naj bodo na prvi pogled še tako nepomembne – se vprašajte, katera je tista pot, ki predstavlja zlato sredino med zvestobo sebi in upoštevanjem drugih. Včasih sicer ni možno enakovredno upoštevanje obeh vidikov, vendar je to vsekakor ideal, h kateremu bi morali stremeti. Tako ne boste imeli občutka, da zanemarjate sebe, obenem pa vas ne bo mučila slaba vest, zato boste precej bolj umirjeni in prepričani o pravilnosti svojih odločitev.

2. Ne opijanjajte se z lastnimi mislimi

Korejsko frazo »doe chi« bi lahko prevedli kot opijanjanje z lastnimi mislimi. Myung sung je življenjska filozofija, v skladu s katero je ena od največjih nevarnosti, ki prežijo na človeka, prav nevarnost popolne potopljenosti v lastne misli. Naša perspektiva je tako močno zamejena, zato na situacije težko gledamo resnično celostno. To je škodljivo tako za druge kot za vas same. Nenehno premlevanje istih stvari vas bo izčrpalo in naredilo tesnobne. Tako je zelo koristno, da se večkrat opomnite, da vaše misli in prepričanja niso edino, kar obstaja na tem svetu.

3. Razmislite o tem, kaj bi radi zapustili za sabo

Kaj bi radi zapustili temu svetu? Katera so tista dejanja, po katerih bi želeli, da se vas spominjajo? Čeprav se na prvi pogled zdi, da vas lahko razmišljanje o »zapuščini« oddalji od tukaj in zdaj, je resnica nasprotna. Tako boste namreč precej lažje ocenili, kaj je resnično pomembno in s čim v resnici zapravljate čas, kar bo pomagalo pri tem, da boste začeli ceniti vsak trenutek, ki vam je dan.

- Oglas -

4. Iščite modrost, ne zgolj znanja

Različna znanja so v življenju nedvomno zelo pomembna, vendar je v skladu s filozofijo vseprežemajoče meditacije myung sung še precej pomembnejša modrost. To je nekaj, česar nas ne more nihče naučiti, podobno kot ne more nihče jesti namesto nas. Izkoristite torej priložnosti, s pomočjo katerih lahko nabirate modrost. To bo v vaše življenje prineslo doslej še neznane občutke miru in posebnega zadovoljstva.

5. Poskušajte se približati čistemu altruizmu

Morda sicer naredite veliko dobrega za druge, toda kako nesebična so v resnici vaša dejanja? Dobra dela, ki so posledica preračunljivosti, vam ne morejo prinesti miru, ki ga iščete. Čeprav je čisti altruizem ideal, ki ga je najverjetneje nemogoče doseči, se mu poskušajte vsaj približevati. Ko razmišljate o tem, ali bi nekaj naredili ali ne, se ne osredotočajte na to, kaj lahko »iztržite« za to dejanje, oziroma na to, kakšna bo vaša korist.

.

NAJNOVEJŠE