0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Lepota & KozmetikaKako pogosto si je priporočljivo umivati lase?

Kako pogosto si je priporočljivo umivati lase?

MORDA VAS ZANIMA

Zdi se, da je skorajda nemogoče podati univerzalno pravilo glede tega, kako pogosto si je smiselno umivati lase. Vendar pa lahko kljub temu izluščimo nekaj ključnih dejavnikov, od katerih je odvisen optimalen razmik med posameznimi pranji. Hkrati pa obstaja tudi nekaj koristnih trikov za tiste, ki bi želeli nekoliko podaljšati čas med enim in drugim umivanjem las oziroma vsaj zmanjšati potrebo po pogosti uporabi šampona.

- Oglas -

Od česa vse je odvisen priporočen čas med posameznimi pranji las?

Najpomembnejši dejavnik, ki vpliva na to, kako pogosto si je smiselno prati lase, je seveda količina maščobe, ki jo proizvajajo lojnice na vašem lasišču. Ta pa je odvisna od zelo različnih vplivov. Na to, kako hitro/počasi se nam mastijo lase, med drugim vplivajo genetika, starost, spol, okoljski vplivi in hrana, ki jo uživamo. Pri ljudeh, ki so imeli v mladosti hude težave z nadpovprečno hitrim maščenjem las, se tako situacija s staranjem pogosto umiri. Nujno je, da temu prilagodite tudi pogostost umivanja las – če boste ohranili navade iz mladosti, lahko pride do pretirane izsušitve lasišča in las.

Čeprav naj bi se nekaterim ljudem lasje zares mastili tako hitro, da jih je smiselno umivati vsakodnevno, pa po mnenju strokovnjakov pri večini ni potrebe za to. V povprečju zadostuje pranje vsakih nekaj dni, nekateri pa si lahko privoščijo celo daljše razmike. Tu je marsikaj odvisno od tipa las. Če so vaši lasje ravni in tanki, jih morate praviloma umivati nekoliko pogosteje kot ljudje z zelo gostimi in valovitimi ali skodranimi lasje. Še več: maščoba lahko poskrbi za precej lepše, bolj definirane kodre.

Umivanje las kako pogosto

Upoštevati je treba tudi telesno aktivnost osebe – če se močneje preznojite, lahko znoj povzroči širjenje maščobe navzdol po lasu, zato so lasje precej hitreje videti mastni in nečisti, obenem pa se lahko razvije tudi neprijeten vonj. Podoben učinek ima tudi dolgotrajno nošenje pokrivala ali čelade. Poleg tega lahko na čistočo in s tem potrebo po pranju las vplivajo tudi zunanji dejavniki, kot so na primer prah in različne vrste umazanije, ki se oprimejo lasu. Pozabiti pa ne moremo niti na izdelke za oblikovanje pričeske. Če pogosto uporabljate tovrstne izdelke, to pomeni, da si boste morali tudi lase umivate precej pogosteje, kot bi bilo to potrebno sicer. Lasje se namreč tako hitreje mastijo, poleg tega pa obstaja večja nevarnost za razdraženo lasišče, prhljaj in podobne težave.

- Oglas -

Znaki, da si lase umivate prepogosto

Prepogosto umivanje lase, še posebej če pri tem vedno uporabljate (agresiven) šampon, lahko vodi do poškodbe las. Šampon namreč pogosto odstrani tudi tanek zaščitni sloj maščob. Posledično pride do čezmerne izsušitve las in lasišča. Tveganje za tovrstne težave lahko nekoliko zmanjšate, če šampon nanesete izključno na lasišče in na korenine las, ne pa tudi na konice.

Kot že omenjeno, morate paziti tudi na to, da boste pogostost umivanja las pravočasno prilagodili morebitnim spremembam, povezanim s starostjo in drugimi dejavniki. Eden od možnih znakov prepogostega umivanja las pa je lahko med drugim tudi prhljaj.

S čim lahko nadomestimo šampon?

Ena možnost, kako podaljšati intervale med posameznimi pranji, je seveda suhi šampon. Ta bo namreč absorbiral presežek maščobe in tako poskrbel, da bodo lasje delovali nekoliko bolj sveže. Pri tem ni nujno, da suhi šampon kupite, saj si lahko pomagate tudi s sestavinami, kot sta koruzni škrob ali kakav.

Lase si lahko poskusite vsaj občasno oprati zgolj z vodo ali pa morda preizkusite naravne sestavine, kot je na primer soda bikarbona.  V zadnjem času zelo priljubljeno pa je tudi nadomeščanje šampona z balzami. V tem primeru torej balzam za lase uporabite podobno, kot bi sicer uporabili šampon.

NAJNOVEJŠE