0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaKako pogosto je treba obnavljati nanos kreme za sončenje?

Kako pogosto je treba obnavljati nanos kreme za sončenje?

MORDA VAS ZANIMA

Izbira ustrezne kreme za zaščito pred soncem je izjemno pomembna, toda to je šele prvi korak. Če kreme ne boste nanesli pravilno in če nanosa ne boste obnavljali dovolj pogosto, učinek ne bo optimalen. Tako se lahko kljub uporabi kakovostne kreme, ki ščiti tako pred UVA- kot pred UVB-žarki in ki ima dovolj visok zaščitni faktor, pojavijo sončne opekline. Obenem pa tvegate resnejše dolgoročne zaplete, pri čemer imamo seveda v mislih predvsem povečano tveganje za kožnega raka in pospešeno staranje kože.

- Oglas -

Kako torej pravilno uporabljati kremo za sončenje in kako pogosto je treba obnavljati nanos, da se zaščitimo pred sončnimi opeklinami in pred dolgoročnimi negativnimi posledicami?

Kdaj nanesti kremo za zaščito pred soncem?

Pomembno je, da kremo na kožo nanesete, preden se odpravite ven. Dobro je, da nato počakate vsaj nekaj minut, posebno če uporabljate t. i. kreme s kemično zaščito, ki se morajo najprej absorbirati v kožo. (Če niste prepričani, ali gre za kremo s kemično zaščito ali za kremo z mineralnim filtrom, preverite, ali izdelek vsebuje titanov dioksid ali cinkov oksid. Če na seznamu najdete katero od navedenih sestavin, gre za kremo z mineralnim filtrom.)

Pri kremah s kemično zaščito je pred odhodom od doma pametno počakati približno 15 minut. Če greste ven takoj po nanosu in če se začnete znojiti, se krema »izpere«, preden bi se lahko absorbirala. Podobno pravilo velja tudi pri plavanju. Kremo za zaščito pred ultravijoličnimi žarki nanesite približno 15 minut pred plavanjem v bazenu ali morju (voda seveda ne more povsem ustaviti oziroma blokirati ultravijoličnih sončnih žarkov, zato je ustrezna zaščita potrebna tudi med plavanjem).

- Oglas -

Koliko kreme nanesti in katera območja vse morate vključiti?

Pri nanosu ne skoparite pri količini. Bolje je uporabiti preveč kreme kot premalo. Obenem pazite, da boste kremo nanesli na vse dele telesa, ki bodo izpostavljeni soncu. To pomeni, da morate kremo za zaščito pred soncem nanesti tudi na predel okoli oči, na območje za ušesi (če so vaši lasje kratki), na zgornji del stopal (nart) itn. Obenem priporočamo, da uporabljate poseben balzam za ustnice z dovolj visokim zaščitnim faktorjem (SPF), saj lahko ultravijolični žarki negativno vplivajo tudi na ustnice.

Kdaj obnoviti nanos?

Običajno se priporoča, da se nanos kreme za sončenje obnovi vsaki dve uri. To velja tudi za kreme z visokim zaščitnim faktorjem. Krema sicer po dveh urah ne bo povsem izgubila učinka, vendar bo učinek bistveno manjši, kot je bil na začetku – posledično pa se poveča tveganje za sončne opekline in druge negativne posledice, povezane z ultravijoličnimi sončnimi žarki.

Ko večino dneva preživite v zaprtih prostorih, vendar občasno skočite ven, vam nanosa ni treba obnavljati tako pogosto, kot bi ga morali, če bi bili večino časa zunaj. V tovrstnih primerih zadošča, da nanos obnavljate na približno 4–6 ur (razen če boste večino časa sedeli ob oknu z veliko sončne svetlobe).

Kaj pa, če ste vmes plavali ali če ste se močneje preznojili?

V primeru močnejšega znojenja ali plavanja je treba nanos kreme obnavljati še nekoliko pogosteje, in sicer približno vsakih 60 minut. To pomeni, da v vodi ni dobro ostati več kot eno uro – tudi če je na kremi označeno, da gre za vodoodporen izdelek. Oznaka »vodoodporno« v tem primeru pomeni preprosto to, da se ne izpere v trenutku, ko skočite v vodo, vendar je kljub temu potrebno redno obnavljanje nanosa.

.

NAJNOVEJŠE